15.07.2011. / 17:20

Autor: Nacional.hr

Sabor prihvatio uvođenje mjera poticaja za filmove u Hrvatskoj

Hrvatska je filmična, filmstvena i začudna zemlja, a Hrvati su postali glumstveni, otvoreni i sve maštovitiji ljudi. Ovaj zakon za svoj cilj ima omogućiti da se kao sredina izrazimo, da stvaramo i da komuniciramo putem filmske priče, rekao je Hrvoje Hribar

Hrvoje HribarHrvoje HribarHrvatski audiovizualni centar pozdraivo je izmjene i dopune Zakona o audiovizualnim djelatnostima koje je danas prihvatio Hrvatski sabor. Izmjenama i dopunama Zakona uvode se financijske mjere poticaja u obliku povrata dijela novčanih sredstava utrošenih u Republici Hrvatskoj za proizvodnju audiovizualnih djela kao kulturnih proizvoda.

Podsjetimo, tijekom HAVC-ove promocije mjera poticaja na Festivalu u Cannesu u svibnju ove godine, brojne internacionalne filmske kompanije pokazale su interes za snimanje u Hrvatskoj. Uvođenje financijskih mjera poticaja jednoglasno je podržano i u Hrvatskoj udruzi producenata čiji su članovi bili angažirani u radnoj skupini pri Ministarstvu kulture oko izmjena i dopuna Zakona. Ankica Jurić Tilić, predsjednica Hrvatske udruge producenata izjavila je: 'Mjere poticaja su sjajan potez koji će unaprijediti hrvatsku audiovizualnu industriju u cjelini. Tržište se širi, što automatski znači više poslova i bolju kvalitetu rada'.

Osim što uvode mjere poticaja, izmjene i dopune Zakona osiguravaju zakonite financijske priljeve HAVC-u. Sredstva za provedbu Nacionalnog programa osiguravaju se iz državnog proračuna te u različitim i Zakonom propisanim postocima od Hrvatske radiotelevizije, ostalih televizijskih nakladnika, pružatelja audiovizualnih medijskih usluga na zahtjev, pružatelja medijskih usluga koji imaju dopuštenje za satelitski, internetski, kabelski prijenos i druge dopuštene oblike prijenosa, kinoprikazivača, operatora itd. Dosadašnji je Zakon propisivao sklapanje ugovora s obveznicima, što je u praksi stvaralo poteškoće zbog različitih tumačenja definicija.

'Konačno surađujemo s korporacijama na sustavu naplate potraživanja i to u korist nacionalne kinematografije', izjavio je ravnatelj HAVC-a, Hrvoje Hribar. Osim toga, 'tehničkim' izmjenama i dopunama Zakona (proširenjem određenih definicija, definiranjem pojmova kao što je 'sukob interesa' kod umjetničkih savjetnika i dr.) riješit će se cijeli niz drugih komplikacija koje su do sada otežavale rad i funkcioniranje Hrvatskog audiovizualnog centra.

'Hrvatska je svojim filmskim i televizijskim repertoarom gotovo u potpunosti izgubila suverenitet nad sferom imaginarnog. Naša zemlja se u jednom trenutku zatekla na putu da postane potpuna kolonija u kulturalnom smislu. Novi zakon omogućuje razvoj audiovizualne industrije i otvara joj javni prostor. Hrvatska je filmična, filmstvena i začudna zemlja, a Hrvati su postali glumstveni, otvoreni i sve maštovitiji ljudi. Ovaj zakon, a sad ne želim razglabati tehničke finese i juridičke mehanizme - za svoj cilj ima omogućiti da se kao sredina izrazimo, da stvaramo i da komuniciramo putem filmske priče - među sobom i sa svijetom - na način bitno drugačiji no do sad. Vjerujemo da će ovaj zakon pomoći da se popravi nacionalna televizijska i kino - stvarnost. Jednako tako, očito je da će se njime popraviti prihodi audiovizualne industrije. Također, osjećam da se rađa jedna nova, snažnija hrvatska kinematografija, koja će ovim rješenjima dobiti modernu i efikasnu podršku. Zahvaljujem svim svojim marljivim i strastvenim suradnicima, stručnjacima, političarima, državnoj administraciji, efikasnom Ministru kulture i državnoj tajnici, zatim službenicima Ministarstva kuture i Ministarstva financija koji su uspjeli pilotirati kroz naše teme, te konačno i našim sabornicima. Prepoznali su pravu stvar, i djelovali kao sposobna ekipa', zaključuje Hrvoje Hribar.

Vezane vijesti

Izgubljeni u prijevodu

Izgubljeni u prijevodu

Urednica Hloverka Novak Srzić pokušala je u HTV-ovoj emisiji 'Otvoreno' razriješiti umjetno stvoreno pitanje prijevoda srpskih filmova. Prve minute… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika