15.07.2011. / 19:09

Autor: Hina

SAD priznale prijelazno vijeće kao predstavnika Libije

Sjedinjene Američke Države u petak su priznale pobunjeničko Prijelazno nacionalno vijeće (TNC) kao zakonitu libijsku vladu, što je diplomatski poticaj koji bi mogao osloboditi milijarde dolara zamrznutih libijskih sredstava, objavile su svjetske agencije.

Barack Obama i Hillary ClintonBarack Obama i Hillary ClintonSjedinjene Američke Države u petak su priznale pobunjeničko Prijelazno nacionalno vijeće (TNC) kao zakonitu libijsku vladu, što je diplomatski poticaj koji bi mogao osloboditi milijarde dolara zamrznutih libijskih sredstava, objavile su svjetske agencije.

Američka državna tajnica Hillary Clinton rekla je da će SAD službeno priznavati TNC kao nasljednika režima Moamera Gadafija do uspostave prave prijelazne libijske vlade. "Do uspostave prijelazne vlasti, SAD će priznavati TNC kao zakonito vladajuće tijelo u Libiji i prema njemu se ponašati sukladno tome", rekla je Clinton.

Prije SAD-a TNC su priznale članice Kontaktne skupine, pridruživši se tako Francuskoj, Italiji, Kataru i još dvadesetak zemalja svijeta koje su TNC u nekom obliku priznale već prije. Današnja priznanja, prema riječima Clinton, posljedica su jamstava koje su ponudili pobunjenici.

"TNC je danas ponudio važna jamstva, među ostalim i obećanje da će nastaviti započete demokratske reforme i to i na geografskom i na političkom području", izjavila je Clinton novinarima u Istambulu u kojem se sastala Kontaktna skupina za Libiju.

"SAD su impresionirane napretkom koji je ostvario TNC,... a to dodatno jača naše uvjerenje da je riječ o dobrom sugovorniku", rekla je Clinton, koja se tijekom prijepodneva sastala s Mahmudom Džibrilom, drugim čovjekom u hijerarhiji TNC-a.

Kontaktna skupina, u kojoj su predstavnici više od 30 država te međunarodnih i regionalnih organizacija, ovlastila je posebnog izaslanika UN-a Abdula Elaha al-Hatiba da Gadafiju iznese uvjete za odlazak s vlasti u sklopu paketa političkih mjera koji uključuje prestanak sukoba u Libiji.

Clinton je rekla da bilo kakav sporazum mora sadržavati odredbu o "Gadafijevom odlasku" s vlasti, jer "i libijski narod, poput svih nas, zna da pitanje više nije hoće li Gadafi otići s vlasti, nego kad će se to dogoditi".

Američko priznanje TNC-a velik je korak i prema odmrzavanju libijskih sredstava u SAD, kojih je više od 34 milijarde dolara, ali da bi se gotovina mogla početi upućivati prijelaznom vijeću ipak treba ukloniti još neke pravne zapreke, doznaje se iz američkih izvora.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
30/11/10

jato, 16.07.11. 07:18

Toliko o demokraciji od ofarbanog


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika