16.07.2011. / 12:22

Autor: Deutsche Welle

Što se krije iza mreže Google+?

Google+ propraćen je povoljnim ocjenama. Takve ocjene dali su i korisnici socijalnih mreža, ali i borci za zaštitu podataka. Ali, ovacije nisu dugo trajale, Google već radi na novom „spornom“ projektu.

Internetski div Google planira formiranje super-banke podataka. Projekt ima radni naslov DDP, prenose američki mediji. Riječ je o uslužnoj delatnosti za industriju reklama. Ideja je da tvrtke od Googlea kupuju podatke o potrošačima, uključujući ime, adresu i druge podatke, kao i informacije o interesima tih potrošača.


Tvrtke već odavno pokušavaju doći do takvih informacija, kako bi svoje reklamne akcije mogle prilagoditi profilima kupaca. Time se izbjegavaju gubici koji nastaju rasipanjem reklama. Tako bi oni koji žele prodavati pilule za mršavljenje ubuduće od Googlea mogli kupiti podatke o tisućama žena koje su se u bliskoj prošlosti interesirale za smanjivanje tjelesne težine. Oni koji žele naći kupce za svoje moćne sportske automobile, moći će se poslužiti Googleovim registrom i tamo pronaći adrese neoženjenih muškaraca sa boljim prihodima.

Nitko kao Facebook?

Google Google Zasad nije jasno hoće li sami korisnici interneta znati da netko barata informacijama o njima i njihovim interesima. U Googleu o svemu tome uglavnom neodređeno govore, služeći se objašnjenjima tipa „riječ je o suradnji sa različitim partnerima" u kojima bi izostajali pojmovi poput „kontrola" i „transparentnost".

Ova ideja odjednom je bacila novo svjetlo i na socijalnu mrežu Google+, jer njeni korisnici bi u nju trebali unijeti baš one podatke koji su Googleu ranije nedostajali za veliki posao. U odredbama o korištenju ove mreže najsitnijim slovima piše i da će Google+ podatke o korisnicima po potrebi stavljati na raspolaganje „partnerima" ili „drugim internet-portalima". Ali, tko uopće čita te odredbe? A možda će one značiti odlučujući korak u pokušajima da se napravi konkurencija Facebooku.

„Nigdje se ne mogu dobiti tako dobri podaci kao kod Facebooka", citiraju američki mediji marketinškog agenta jednog velikog koncerna.

Autor: Saša Bojić

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Google između dvije vatre

Google između dvije vatre

Google je prošle godine iz svojih raznovrsnih ponuda na internetu obrisao više od pet milijuna sadržaja, internetskih stranica i adresa. Mjesečno ova… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika