16.07.2011. / 16:26

Autor: Hina

U Beču počeo svečani ispraćaj Otta von Habsburga

U Beču je svečanom misom u subotu poslijepodne započeo posljednji ispraćaj nadvojvode Otta von Habsburga, sina posljednjeg austrijskog cara, i njegove supruge Regine Habsburg-Lothringen u obiteljsku grobnicu austrijske carske obitelji Habsburg u Kapucinskoj crkvi u Beču.

Otto von HabsburgOtto von HabsburgU Beču je svečanom misom u subotu poslijepodne započeo posljednji ispraćaj nadvojvode Otta von Habsburga, sina posljednjeg austrijskog cara, i njegove supruge Regine Habsburg-Lothringen u obiteljsku grobnicu austrijske carske obitelji Habsburg u Kapucinskoj crkvi u Beču.

Misu predvodi bečki nadbiskup kardinal Christoph Schoenborn kao predstavnik pape Benedikta XVI. uz sudjelovanje biskupa iz svih bivših krunskih zemalja Austro-Ugarske monarhije.

Svečanom ispraćaju nazoči više od tisuću visokih gostiju iz Europe, predstavnika kraljevskih kuća i politike, a na ulice i trgove u središtu Beča izišle su stotine i stotine građana kako bi se oprostili od sina i snahe posljednjeg cara Dunavske monarhije Karla I.

Otto von Habsburg preminuo je 4. srpnja u svojoj dugogodišnjoj rezidenciji u Bavarskoj. Kao sin posljednjeg austrougarskog cara Karla, rođen 1912., Otto von Habsburg trebao je na prijestolju naslijediti svog oca, ali je nakon raspada Austro-Ugarske 1919. godine bio prisiljen otići u egzil. Posljednih godina živio je u gradiću Poeckingu na Starnberškom jezeru blizu Muenchena. Godinama je bio počasni predsjednik Paneuropske unije, a 20 je godina bio zastupnik bavarske Kršćansko-socijalne unije u Europskom parlamentu. Otto von Habsburg, poliglot koji je govorio i hrvatski jezik, bio je hrvatski državljanin i veliki zagovornik ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Hrvatsku je Otto von Habsburg često posjećivao i redovito isticao njezinu pripadnost Europi. Svesrdno je pomagao Hrvatsku tijekom Domovinskog rata i vjerovao je u njezino gospodarsko čudo po uzoru na poratnu Njemačku.

Na posljednjem ispraćaju u subotu su u Beč stigli brojni predstavnici europskih kraljevskih kuća među kojima švedski kraljevski par Carl XVI. Gustaf i Silvia, knez Hans-Adam II. od Liechtensteina i njegova supruga Marie, luksemburški nadvojvoda Henri, belgijska princeza Astrid, bivši kraljevi Rumnjske, Michael I., i Bugarske, Simeon II. Belgijsku, dok britansku i španjolsku kraljevsku kuću predstavljaju prinčevi i princeze. Među predstavnicima politike tu su predsjednik Europskog parlamanta Jerzy Buzek, gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili, makedonski premijer Nikola Gruevski, češki ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg te najviši predstavnici austrijske politike uz predsjednika države Heinza Fischera. Hrvatsku predstavlja veleposlanik u Beču Gordan Bakota.

Nakon mise koja je počela u 15 sati, u 17 sati će posmrtni ostaci bračnog para Otta i Regine von Habsburg uz zvuk fanfara u pratnji svečane povorke prijeći 2,4 km dugu rutu preko Grabena, Kohlmarkta i Michaelerplatza do Heldenplatza, gdje će u znak počasti biti ispaljen 21 plotun.

Povorku prate stotine članova tradicionalnih postrojbi u povijesnim uniformama, među kojima i predstavnici karlovačke hrvatske povijesne postrojbe Karlovačkih husara. Otto von Habsburg bio je i prvi počasni građanin grada Karlovca (1994.) u neovisnoj Republici Hrvatskoj.

Ispraćaj u povorci nastavit će se do Trga Albertina i naposljetku do carske grobnice obitelji Habsburg u Kapucinskoj crkvi, gdje bi trebao stići u 19 sati. Nakon završne svečane ceremonije na ulazu u grobnicu, samom činu polaganja bračnog para Otta i Regine von Habsburg u grobnicu biti će nazočna samo najuža obitelj. Urna sa srcem Otta von Habsburga u nedjelju će biti položena u benediktinskoj nadbiskupiji Pannonhalma u Mađarskoj.

Vezane vijesti

U talijanskom gradiću zabranjeno umiranje

U talijanskom gradiću zabranjeno umiranje

U talijanskom gradiću Falciano del Massico s 4.000 stanovnika u pokrajini Caserta, predsjednik općine je izdao naredbu kojom se zabranjuje umiranje,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika