16.07.2011. / 18:41

Autor: Deutsche Welle

Danska granica: Pojačanih kontrola granice kao i da nema

Stručnjaci EU došli su na lice mjesta, kako bi se uvjerili na koji način se odvija kontrola granice u Danskoj. Nema graničnih prijelaza ili carinskih kontrola, ali danske vlasti tvrde da je kontrola granica pojačana.

Danska planira izgraditi kontrolne punktoveDanska planira izgraditi kontrolne punktoveDošli su da se svojim očima uvjere kako se obavljaju kontrole na granici i u stvari ništa nisu ni vidjeli. Nadležna opunomoćenica Europske unije Belinda Pike, ipak je zadovoljna: "Željeli smo se uvjeriti da kontrole na graničnim prijelazima, koje je uvela Danska nisu u suprotnosti sa Schengenskim sporazumom. Naravno, mi se nalazimo tek na početku. Ali, dobro je da odmah razgovaramo jedni s drugima. Vrlo je dobro što imamo mogućnost biti ovdje, na licu mjesta."

Belinda Pike se u Europskoj komisiji bavi pitanjima migracija i granica u Europi. Ona i njen tim stručnjaka ovih dana boravili su u području između Danske i Švedske, na Eresundskom mostu i u Freslevu, na granici sa njemačkom pokrajinom Schlezvig Holschtein.

"Htjeli smo vidjeti koliko se često vrše kontrole, gdje i kako... Željeli smo se svojim očima uvjeriti da nije riječ o sistematskoj kontroli granica. Želimo znati na kojoj osnovi se provode kontrole, koliko često i gdje", kaže Pike.

Kod Eresunda kontrole uopćte nije ni bilo

Nisu sreli ni jednog novog kontrolora. Izvana gledano, danski sistem kontrole granica nije vidljiv. Danska vlada je u više navrata uvjeravala kako mjere koje poduzima na graničnim prijelazima ne predstavljaju kršenje pravila Europske unije i Schengenskog sporazuma. Rekli su kako žele obavljati samo povremenu kontrolu, čime neće utjecati na putnike. Ali, upravo u to sumnja Europska komisija. Posebno je oštra kritika došla iz Njemačke. Belinda Pike kaže: „Kao što znate, danska vlada nam je obećala da su ove mjere u potpunosti u skladu sa europskim zakonima. Zato Europska komisija želi tijesno surađivati sa Danskom po tom pitanju."

Znači, rad tima stručnjaka iz Bruxellesa tek je počeo. Kasnije, kada se, kao što je planirano, u Danskoj udvostruči broj carinika i instaliraju punktovi za kontrolu, možda će biti više posla.

Autori: Tim Kron/Mirjana Veljković-Kine

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Slovacima prvi bodovi, Česi jedva s Norvežanima

Slovacima prvi bodovi, Česi jedva s Norvežanima

Prve bodove na svjetskom prvenstvu u hokeju na ledu kojem su zajednički domaćini Finska i Švedska u 3. su kolu osvojili Slovaci pobjedom protiv… Više

Komentari

registracija
30/11/10

jato, 17.07.11. 07:25

Dansaka granica a na slici GP Križovljan Dubrava...................bu ha ha ha ha


registracija
3/6/11

skaraica, 17.07.11. 08:31

Što ste očekivali.Tenkove.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika