Objavljeno u Nacionalu br. 478, 2005-01-11

Autor: Ivo Pukanić

STRATEGIJA DRUGOG KRUGA

Mesić personalizira kampanju, Kosor preuzima Mikšićevu retoriku

Sudeći prema svim ispitivanjima javnog mnijenja, borba Jadranke Kosor u drugom krugu predsjedničkih izbora svodi se samo na izbjegavanje katastrofe, koja bi HDZ-u nanijela neprocjenjivu štetu uoči lokalnih izbora

Ni u jednoj dosadašnjoj anketi Jadranka Kosor nije smanjila Mesićevu prednost. Uz 17 do 22 posto još neodlučnih glasača, Mesić dobiva od 55 do 65 posto, a Jadranka Kosor od 20 do 25 glasova.Ni u jednoj dosadašnjoj anketi Jadranka Kosor nije smanjila Mesićevu prednost. Uz 17 do 22 posto još neodlučnih glasača, Mesić dobiva od 55 do 65 posto, a Jadranka Kosor od 20 do 25 glasova.“Odaberi već sada restoran i rezerviraj stol za večeru u ponedjeljak, 17. siječnja, koju ćeš morati platiti kad Jadranka Kosor pobijedi dan prije na izborima i postane predsjednica Republike Hrvatske. Nova predsjednica dobit će 51,4 posto a dosadašnji predsjednik 48,6 posto glasova hrvatskih birača u domovini i dijaspori”, samouvjereno je u četvrtak, 6. siječnja, autoru ovog članka rekao Ratko Maček, direktor kampanje Jadranke Kosor i glavni spin doktor HDZ-a i Sanaderove vlade. Pritom treba biti dokraja iskren i reći da je Maček prije prvoga kruga, kad su sve ankete govorile da će Mesić pobijediti u prvome krugu i nitko nije obraćao pažnju na Borisa Mikšića, jednako samouvjereno izjavio da će biti drugoga kruga. No ni on nije računao na Mikšićev uspjeh i smatrao je da će njegova štićenica osvojiti više od 30 posto glasova, a Mesić oko 48 posto.

Izbornoj kampanji Jadranke Kosor najviše je štete nanio Ivo Sanader, koji se prekasno odrekao Miomira Žužula i Joška Podbevšeka Da je Mesić prestao slušati savjetnike na čelu s Račanovim sinom vidjelo se nakon prvog kruga kada je počeo govoriti konkretnoI sada sve ankete govore da Mesić sigurno pobjeđuje, što bi se dogodilo i u prvom krugu da je izišlo bar pet posto više birača na izbore. Kako je svakom direktoru kampanje u opisu radnoga mjesta da čvrsto vjeruje u pobjedu, toga se očito strogo pridržava i Maček, jer ovaj put nema Mikšića, koji bi mogao poremetiti predviđanja anketa. Ili Maček zna nešto što drugi ne znaju ili ima kudikamo najbolji analitički tim u državi. Ni u jednoj dosadašnjoj anketi Jadranka Kosor nije smanjila Mesićevu prednost. Uz 17 do 22 posto još neodlučnih glasača, Mesić dobiva od 55 do 65 posto, a Jadranka Kosor od 20 do 25 glasova. Mesić je zadržao prednost od 30-ak posto, što ju je imao i nakon prvog kruga, kad je Jadranka Kosor imala nešto više od 20 posto glasova a on 49 posto. Kad im se pribroje i neodlučni glasovi iz anketa, Mesić dobiva oko 65 posto, a Jadranka Kosor maksimalno 35 posto. A vidjet će se već 16. siječnja 2005. koliko su ankete u vezi sa stvarnošću.

Izdaci za propagandu kod Mesića su svedeni na minimum. Vidljivo je da je imao ograničen budžet, koji je potrošen u prvom krugu. Trebalo mu je vrlo kratko vrijeme da se oporavi od relativnog neuspjeha u prvom krugu, iako je zauzeo čudesno čvrst stav odmah nakon proglašenja službenih rezultata, kad je davao izjave za HTV i kad je počela prava predsjednička utrka. Prvi put je u svojoj kampanji počeo govoriti konkretno i državnički te se vidjelo da je prestao slušati svoje savjetnike, na čelu sa sinom Ivice Račana, i počeo govoriti po svom instinktu koji ga je i doveo do pobjede na predsjedničkim izborima 2000. On je jako dobro shvatio, jer je po prirodi borac, i to vrlo lukav, da nema više borbe u rukavicama, nego da se kao i svagdje u demokratskom svijetu borba dobiva sučeljavanjem lice u lice. On također zna da u takvoj borbi, nakon što prostor ne zauzima ostalih jedanaest kandidata, on sigurno odnosi pobjedu. I malo spretniji i sikusniji političari od Jadranke Kosor teško bi se mogli nositi s Mesićem u polemici, osobito kad treba pred medijima brzo misliti i još brže odgovarati. U takvoj borbi mora se spremno zadati udarac, brzo poentirati, ali isto tako i sportski primiti udarac. A najgora je stvar ako se u toj utakmici jedan od kandidata počne vrijeđati. To je znak slabosti, kakvu je već pokazala Jadranka Kosor.

Za razliku od Mesića, koji uspijeva prikriti svoje slabosti i trenutačne psihičke padove kad ga netko pogodi u nezgodno mjesto kakvim pitanjem, Jadranka Kosor to još uvijek ne zna. Uvredljiva, cijelo vrijeme očekuje da je brane njena stranka i Ivo Sanader, koji je, kao i Mesić, majstor u polemici, čovjek sa stavom, koji suvereno vlada problematikom i zna replicirati i napasti u svakom trenutku. Kako je Jadranku Kosor upravo Sanader gurnuo protiv nejne volje u predsjedničku utrku, ona od njega očekuje da je brani od Mesićevih napada. Neposredno nakon prvog kruga izbora, kad je hadezeovcima pao teški kamen sa srca zvan Boris Mikšić i kad su vidjeli da su se provukli u drugi krug, što je Mačeku i HDZ-u ravno pobjedi, Jadranka Kosor je odmah pala na ispitu i nije uspjela za sebe iskoristiti situaciju s nesretnom paštetom, koju je novinarka Tatjana Munižaba darovala Mesiću. Umjesto da ismije cijelu tu situaciju i dovede Mesića u neugodnu poziciju, Jadranka Kosor se naljutila i htjela prekinuti polemiku pred kamerama. To je samo dokaz da su je previše razmazili u HDZ-u i da će teško poentirati u sučeljavanju s Mesićem, kojeg se zapravo pribojava. To je pokazala kad je odbila prvo sučeljavanje na HTV-u prošlog petka. Da bi Jadranka Kosor znala što je brutalnost izbora i na što sve kandidati moraju biti spremni, bilo bi jako dobro da pročita knjigu Billa Clintona “Moj život”. Ta bi se knjiga mogla zvati i “Moji izbori”, jer cijeli Clintonov život, kao i ostalih zapadnih političara, zapravo su izbori i teška, rovovska borba s protivnicima, koji udaraju iz svih oružja jedan po drugome. I u takvoj se borbi pokazuje tko ima kakve živce i kako će se ponijeti u teškim situacijama, ako bude izabran na funkciju. Ta neprestana uvrijeđenost Jadranke Kosor i izigravanje bespomoćne žene, koja je na udaru jednog “nasilnika”, ima smisla jedino ako je to smišljena taktika u njenom stožeru. No veliko je pitanje koji to birači za predsjednika žele osobu koja je neprestano uvrijeđena i koja uvijek, kad je netko ružno pogleda, čeka da je zaštiti Ivo Sanader, šef njene stranke. Vidjet će se hoće li ta Mačekova taktika, ako se o taktici radi, donijeti uspjeha.

Sam izborni stožer Jadranke Kosor, da njihova kandidatkinja i ne pobijedi, postigao je već velik uspjeh. Pred sam početak kampanje bili su u neizglednoj situaciji. Pritom su manipulirali i lažno prikazivali pravo stanje stvari. Vrhu stranke bili su poznati porazni rezultati upravo njihovih anketa, koje su Jadranki Kosor davale samo 11 posto glasova. Njena popularnost jako je pala nakon što je objavljena njezina kandidatura. U tjednu kandidature imala je 17 posto glasova, a do početka kampanje pala je za 60 posto. Uzroci te katastrofe bili su u velikom padu rejtinga vlade i HDZ-a zbog tri afere: afere Žužul, afere Puljiz i afere oko POA-e koja je špijunirala predsjednika Mesića. Pokušavajući nespretno isplivati iz tog blata, ni Vlada ni HDZ nisu se baš najbolje snašli. Jako je pogriješio i premijer Sanader, koji je mislio da će uspjeti sačuvati Miomira Žužula i Joška Podbevšeka, nesposobnog šefa POA-e, koji je Sanaderu upropastio sve što je mogao. I umjesto da ga odmah smijeni ili prisili na ostavku odmah nakon izbijanju afere i tako zaustavi medijsku giljotinu, Sanader je čekao i tražio izlaz iz situacije. Premijer uvijek štiti svoje ljude, iako to nekad nije opurtuno, iako mu zdrav razum i politička logika govore da mora presjeći i odreći se pojedinaca, ne samo za svoje nego i za njihovo dobro. No očito je i u slučaju Žužula i u slučaju Podbevšeka osjećao i vlastitu odgovornost za njihovu nesretnu sudbinu te je htio pred njima ostati čist, štiteći ih do zadnjeg daha. Kod Žužula je bio kriv kad mu je rekao neka ne izlazi sam s aferom “Imostroj” u medije i tako napravi kontrolu štete, mada se to bivšem ministru vanjskih poslova sugeriralo, jer se u medijskim krugovima znalo što se sprema. Također je potpuno jasno da Podbevšek ni jedan krupniji potez, posebno operativnu obradu nad Mesićem, nije radio bez znanja i privole premijera. Stoga Sanaderu nije bilo svejedno na koji će se način oprostiti od Podbevšeka, koji može biti vrlo neugodan svjedok. Imao je i osjećaj odgovornosti prema Žužulu, čovjeku čijim odlaskom Sanaderova diplomacija gubi više od pola snage. Volio netko Žužula ili ne, on je bio sigurno najsposobniji ministar Sanaderove vlade i njegov najbolji savjetodavac te čovjek od najvećeg Sanaderova povjerenja za specijalne zadatke. Svojim prekasnim odlaskom kampanji Jadranke Kosor naštetili su i jedan i drugi, odnosno naštetio je najviše Sanader, jer su i jedan i drugi otišli kad je on odlučio ? prekasno.

No i osvajanje 35 do 40 posto glasova bit će velik uspjeh za HDZ i Sanadera. Naravno, ako Jadranka Kosor pobijedi, to će utjecati na lokalne izbore kao tsunami. Na vrhu toga pobjedničkoga vala HDZ bi mogao napraviti “pomor” na lokalnim izborima u travnju. A da se o pobjedničkoj platformi za sljedeće parlamentarne izbore te učvršćivanju Vlade s novim koalicijskim partnerima, kao što je HSP, i ne govori.

Kako je to manje vjerojatan scenarij, držimo se više realnosti, a to je solidan postotak Jadranke Kosor na izborima. Dobar uspjeh je 35 do 40 posto glasova, a izvrstan uspjeh bio bi 45 posto. Dobar uspjeh Sanader bi, zahvaljujući svom iznimnom talentu za prikrivanje slabosti i veličanje pobjeda, pretvorio u izvanredan uspjeh, a izvanredan uspjeh u veliku pobjedu HDZ-a i svoje vlade. S 20-ak posto više od sadašnjeg rejtinga HDZ-a, Sanader bi napravio takvu pobjedničku atmosferu uoči lokalnih izbora, koju bi još začinio početkom pregovora s EU, da bi to oporba vrlo teško pratila. Dok bi oporba shvatila što im Sanader radi, već bi lokalni izbori završili.

Mesić je shvatio da je bila pogrešna procjena njegova stožera da će sve biti gotovo u prvom krugu. Nije se baš trudio da pozove birače na izbore, što mu se i osvetilo. Stoga drug krug bazira na nekoliko elemenata. Prvi je pozivanje birača da u što većem broju iziđu na izbore. Malen broj birača pogoduje Jadranki Kosor, koja bi opet mogla ušićariti na glasovima dijaspore, odnosno Hercegovine. Sljedeće što je Mesić shvatio jest to da mora maksimalno personalizirati kampanju, kao 2000. kad je od autsajdera postao pobjednikom. Kad priča o budućnosti, priča o nužnosti aktiviranja svih resursa, pa tako i vlastitog autoriteta, u povećanje životnog standarda što većim oživljavanjem gospodarstva. Kad gleda u prošlost, iznosi vrlo plastično sve zasluge u stvaranju hrvatske države i dobre stvari koje je učinio u petogodišnjem mandatu. A toga ima jako mnogo, samo se nitko u njegovu stožeru nije sjetio da na tome inzistira u prvom krugu. Ima mnogo toga reći i o svojoj ulozi u obrani nacionalnih interesa. I, što je vrlo važno, Mesić sve te poruke iznosi na državnički način. Pritom bi se ipak trebao malo manje svađati i zaustavljati na nevažnim stvarima koje graniče s vicom.

Jadranka Kosor, osjetno hendikepirana u svim pitanjima, pokušava na platformi eskapističkih poruka o boljoj budućnosti privoljeti birače da glasuju za nju. Da takva retorika pali, najbolje se vidjelo u slučaju Borisa Mikšića, koji je biflao četiri-pet naštrebanih stvari te se vidjelo da se čak 17 posto ljudi uhvatilo za tog čovjeka, koji im je izgledao kao slamka spasa u svakodnevnom beznađu i neimaštini.

Hoće li se u nedjelju, 16. siječnja, dogoditi iznenađenje i Hrvatska dobiti novog predsjednika, odnosno predsjednicu? Sudeći prema anketama, iznenađenja neće biti. No da bi se mogla jako promijeniti politička karta i perspektive HDZ-a u slučaju dobrog rezultata Jadranke Kosor, to je sigurno. Ako pak Jadranka Kosor izgubi s velikom razlikom, to bi mogla biti katastrofa za HDZ. A to su shvatili i u vladajućoj stranci, i zato je Sanader proglasio opću uzbunu i sve ministre istjerao na teren da agitiraju za HDZ-ovu kanidatkinju. Ulog je velik.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika