18.07.2011. / 12:39

Autor: Nacional.hr

Kava i čaj štite od bakterije otporne na antibiotike

Znanstvenici su već znali da čaj i kava imaju antibakterijsko djelovanje, no sada je okriveno da ovi napitci kod svojih konzumenata za upola smanjuju mogućnost da će u nosu imati bakteriju zlatni sftafilokok

IlustracijaIlustracijaStudija koju je na 5,500 Amerikanaca provela američka vlada je pokazala da je onima koji piju kavu ili čaj za upola smanjen rizik da će biti nosioci MRSA bakterije, tj zlatnog stafilokoka, prenosi Aol.

Znanstvenici su već znali da čaj i kava imaju antibakterijsko djelovanje, no sada je otkriveno da ovi napitci kod svojih konzumenata za upola smanjuju mogućnost da će u nosu imati bakteriju zlatni sftafilokok. Zlatni stafilokok ili MRSA (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus) je bakterija otporna na antibiotike otkrivena 1960-ih. Zlatni stfilokok uzrokuje infekcije u doticaju sa otvorenom ranom, kojima su najizloženije osoba sa oslabljenim imunosnim sustavom. Prošli mjesec je u kravljem mlijeku otkriven novi soj ove bakterije, no znanstvenici su izjavili da se ovaj soj zlatnog stafilokoka neće proširiti kroz prehrambeni lanac.

Vezane vijesti

Kava smanjuje rizik od smrti

Kava smanjuje rizik od smrti

Starije osobe koje piju nekoliko šalica kave na dan manje su u opasnosti od smrti u idućih 14 godina, nego njihovi vršnjaci koji izbjegavaju kavu,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika