18.07.2011. / 14:45

Autor: Nacional.hr

Ovisni o soli? Potrebu za soli i potrebu za drogom pobuđuje isti mehanizam

Znanastvenici sa Melbourneskog Sveučilišta koji su došli do ovog otkrića, smatraju da bi ono moglo biti važno za otkrivanje novih načina za liječenje ovisnosti

IlustracijaIlustracijaZnanstvenici su otkrili da nagon koji potiče životinje da traže sol ima isti mehanizam kao i nagon koji potiče ovisnike o drogama da traže novu dozu, prenosi New Scientist.

Znanstvenici su miševima i štakorima potpuno iz prehrane uklonili sol i nakon nekog vremena bez soli, ponudili im da piju slanu vodu, nakon čega je ispitano koji su geni kod životinja nakon konzumiranja slane vode aktivirani. Otkriveno je da su to geni za nagradu, isto oni koji se aktiviraju kod ovisnika o kokainu i heroinu nakon što konzumiraju drogu. Kad su znanstvenici kod životinja blokirali utjecat dopamina, neurotransmitera povezanoga sa osjećajem zadovoljstva, životinje nisu htjele piti slanu vodu, što sugerira da je potreba za soli kod životinja povezana sa mehanizmom nagrađivanja.

Znanstvenici sa Melbourneskog Sveučilišta koji su došli do ovog otkrića, smatraju da bi ono moglo biti važno za otkrivanje novih načina za liječenje ovisnosti.

Vezane vijesti

Genom gorile baca novo svjetlo na evoluciju čovjeka

Genom gorile baca novo svjetlo na evoluciju čovjeka

Britanski znanstvenici mapirali su genom gorile, čime su dekodirani geni svih vrsta čovjekolikih majmuna, i kažu da genom baca novo svjetlo na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika