19.07.2011. / 07:26

Autor: Nacional.hr

Plašt nevidljivosti možda i nije tako daleko od stvarnosti kao što se misli

Metamaterijali imaju strukturu i oblik koji ima omogućava da saviju zvučne valove. Primjer ovoga su uređaji ili materijali koji su dizajnirani sa svrhom da savijaju i tako odvraćaju svjetlost od objekata koje se žele sakriti

Harry Potter i plašt nevidljivostiHarry Potter i plašt nevidljivostiIako je znanost daleko od toga da je moguće napraviti plašt sličan onome iz Harry Pottera, kojim se glavni junak prekrije preko glave i postane nevidljiv, neki pomaci na ovom području već su ostvareni zahvaljujući metamaterijalima i ostalim čudima moderne znanosti, prenosi MSN.

Metamaterijali imaju strukturu i oblik koji ima omogućava da saviju zvučne valove. Primjer ovoga su uređaji ili materijali koji su dizajnirani sa svrhom da savijaju i tako odvraćaju svjetlost od objekata koje se žele sakriti. Jedno od ograničenja ovakve tehnologije je to što se pomoću nje mogu savijati samo kratki valovi, pa je lakše savijati zvučne valove nego elektromagnetske ili svjetlosne.

No, metamaterijali nisu jedini način da se postigne nevidljivost. Znanstvenici su pronašli i druge načine da sakriju predmete, jedan je pomoću kristala kalcita a postoje i tehnike kamuflaže koje variraju od video projekcija do visoko tehnološke matrice koje odašilje svijetlo i inspirirana je kožom lignje.

Još jedan način je sakrivanje nekog događaja, odnosno stvaranje vremenske rupe tijekom koje se neki događaj može odviti, a da se to ne primijeti. ovo se radi pomoću "vremenskih leća" kojima se kompresira i dekompresira svijetlost. Znanstvenici sa Sveučilišta Cornell tvrde da su uspjeli stvoriti vremensku rupu koja je trajala 15 trilijunki sekunde.

Ova tehnologija je još uvijek u početnim fazama razvoja, no možda će buduće generacije, baš kao Harry Potter, imati na raspolaganju plašt nevidljivosti.

Vezane vijesti

Captain America gledaniji od Harryja Pottera

Captain America gledaniji od Harryja Pottera

"Captain America", film o pustolovinama superjunaka koji se bori s nacistima, uspeo se ovog vikenda na prvo mjesto najgledanijih filmova u Sjevernoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika