Objavljeno u Nacionalu br. 818, 2011-07-19

Autor: Ilko Čulić

DJ druge lige za đipanje na Žnjanu

Elektronička glazba godinama je dio suvremene umjetnosti u mnogim zemljama, ali David Guetta nije sudjelovao u tom procesu; zato nema logike da ga je novčano podržalo Ministarstvo kulture jer njegova je popularnost pridonijela jedino degeneraciji globalne DJ-kulture

DAVID GUETTA iskobeljao se iz
zatvorena kruga ljetnih beach partyja i
osvojio svjetske top-liste nakon što su
sa scene nestali mnogi izvrsni DJ-iDAVID GUETTA iskobeljao se iz zatvorena kruga ljetnih beach partyja i osvojio svjetske top-liste nakon što su sa scene nestali mnogi izvrsni DJ-iNa splitskoj plaži Žnjan u subotu 30. srpnja ove godine očekuje se okupljanje 50 000 pa rtijanera koji će pratiti nastup izvrsnog DJ-a Davida Guette. Ako ih ne rastjera iznenadni prolom oblaka, to će biti najmasovniji event ovog ljeta na Jadranu. Možda i najveći party na cijelom Mediteranu. Zagriženim patriotima bit će nepojmljivo da neki Francuz usred Splita može imati više publike od nacionalnih superjunaka M. M. Kovača i M. P. Thompsona, ali procjena organizatora Guettina gostovanja uopće nije nerealna. Tijekom prošle i pretprošle godine on je napunio zagrebačku i beogradsku Arenu, ljubljansku dvoranu Stožice i sarajevsku Zetru, a lani je bio najveća atrakcija na danceflooru festivala Exit.


NAMAMITE FANOVE koji su ga pobožno slijedili na gostovanjima u regiji, povežite ih s onima koji misle da su nešto važno propustli jer nisu bili tamo, priključite im mlađe Dalmatinke i Dalmatince željne spektakla, usmjerite prema Žnjanu povorku znatiželjnih turista i došli ste do impozantne brojke od pedeset ‘iljada’ ljudi. Prema prvim procjenama, na ulaznicama će se obrnuti od jedanaest do dvanaest milijuna kuna. Dodatno će profitirati ugostitelji, hotelijeri, taksisti, narkodileri, autobusni prijevoznici i benzinske crpke, a tu je još i lova od cestarine, naplate parkinga i prometnih prekršaja. Kad se sve zbroji gostovanje Davida Guette najveći je biznis ovog ljeta u Splitu, veći i od utakmice Hajduk – Barcelona. Zbog toga je vrlo logično da ovaj projekt ima potporu turističke zajednice na svim razinama, ali nije logično da ga podupire Ministarstvo kulture. U mnogim zemljama elektronička glazba je upravo kroz DJ-scenu afirmirana kao nezaobilazan dio suvremene umjetnosti, no David Guetta nije sudjelovao u tom procesu. Njegova enormna popularnost pridonijela je jedino degeneraciji globalne DJ-kulture. Fenomen Guetta u svijetu elektronike katkad neodoljivo podsjeća na slučaj grupe Queen u svijetu rock glazbe. Drugorazredni pomp rock sastav iz ranih sedamdesetih mogao je neometano zasjesti na rokerski tron tek nakon što su se manje-više ispuhali Led Zeppelin, Pink Floyd i Genesis. 44-godišnji David Guetta započeo je karijeru davne 1987. godine kao house DJ na pariškom radiju Nova i sve do kraja devedesetih nije uradio ništa vrijedno spomena. Tada se u Francuskoj, pored Daft Punka i Cassiusa, nije uspio nametnuti, a preko La Manchea je mogao krenuti jedino u turistički obilazak sve dok su se na vrhu Brit-house scene izmjenjivali Underworld, Leftfield, Orbital i Chemical Brothers.

U ZLATNIM GODINAMA britanske elektronike oni su suvereno držali headlinerske pozicije na Glastonburyu, prodavali milijune albuma diljem svijeta i ostavili za sobom barem po jedno remek-djelo u long play formatu. Ako je francuski Daft Punk uspio upasti među britanske velikane, to je samo značilo da Thomas Banghalter i Guy-Manuel de Homen Christo u rukama također imaju odličan album “Homework”. Oko inovativnih elektroničara neprestano su se vrzmali kojekakvi falschspieleri i hohštapleri, no takvi su obično plesali samo jedno ljeto, rijetko dva ili tri kao njemački dance hitmakeri Scooter i Sash. Na početku novog milenija elektronička plesna glazba upala je u duboku krizu, stariji producenti postupno su se povlačili sa scene, mlađi su predugo ostajali u undergroundu, a David Guetta napokon je shvatio što masovna publika traži. Sa suprugom Cathy na Ibizi je pokrenuo vrlo uspješan klupski program Fuck Me I’m Famous, promoviran popularnim remixom Bowieve pjesme “Heroes”. U Parizu se udružio s electro-house producentom Joachimom Garraudom koji je odradio najveći dio posla na njegovim ranim albumima “Just a Little More Love” i “Guetta Blaster”. Ljubiteljima sofisticiranije francuske elektronike to je zvučalo prilično jezivo, ali ne previše opasno jer još ništa nije dalo naslutiti da će se Guetta iskobeljati iz zatvorena kruga ljetnih beach partya i poharati svjetske top-liste. Odlučujući preokret dogodio se 2006. godine kad je Gerraud umiksao Guettin singl “Love Don’t Let Me Go” i Tocadisco remix “Walking Away” (The Egg). Ovaj mash-up zavrtio se u reklami za Citroen C4, a David je po prvi put u karijeri dospio na top-liste izvan Francuske i više se nije dao maknuti iz društva svjetskih celebritya. Za četvrti album angažirao je cijeli niz američkih MTV zvijezda, od Kelly Rowland do Akona i Will.i.ama, kojem je vratio uslugu produkcijom planetarnog hita Black Eyed Peasa “I Gotta Feeling”. Reizdanje albuma “One Love” podebljao je remixom Madonne i kolaboracijom s Rihannom u pjesmi “Who’s That Chick”.

NA NOVOM ALBUMU “Nothing But The Beat” koji će predstaviti u Splitu ugostio je Ushera, Akona, Lil Waynea, Timbalanda, Snoop Dogga i Nicki Minaj, ali sudeći prema najavnim singlovima “Where The Girls At” i “Little Bad Girl” ništa se u njegovu zvuku neće promijeniti. Glazba Davida Guette i dalje će funkcionirati samo kao efektna podloga za trosatno đipanje i vrištanje ispod voluminoznog videoscreena. Ako su u Ministarstvu kulture primijetili da im na zidu visi kalendar za 2011. godinu i da je već krajnje vrijeme za valorizaciju elektroničke glazbe, mogli su za početak pozvati u goste organizatore festivala Soundwave (Petrčane, 23.–25. srpnja), Stop Making Sense (Petrčane, 12.–14. kolovoza) i Outlook (Štinjan–Pula, 1.–4. rujna) koji ovog ljeta na hrvatsku obalu dovode najbolje od najboljih u produkciji nove elektronike. To su sve prekaljeni engleski promotori koji su našli pouzdane hrvatske partnere i ne traže nikakvu institucionalnu potporu, ali zaslužili su da im netko kaže - hvala!

Vezane vijesti

Foto: Hrvatske zvijezde na premijeri filma o Davidu Guetti

Foto: Hrvatske zvijezde na premijeri filma o Davidu Guetti

Sinoć je u zagrebačkom Cinestar IMAX kinu održana premjera dugometražnog dokumentarnog filma o životu i usponu DJ-a Davida Guette.Na premijeri i u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika