Objavljeno u Nacionalu br. 818, 2011-07-19

Autor: Milan Pavlinović

Superjunaci na botoksu

Potez američkog izdavača DC Comicsa da promijeni priče i izgled stripovskih heroja izazvao je podsmijeh i pobunu

DC UNIVERSE je popularni naziv za likove superheroja poput Supermana, Batmana, Flasha, Supergirl i drugih
koje objavljuje DC Comics; od rujna izlaze u novim
epizodama i drastično
promijenjenog izgledaDC UNIVERSE je popularni naziv za likove superheroja poput Supermana, Batmana, Flasha, Supergirl i drugih koje objavljuje DC Comics; od rujna izlaze u novim epizodama i drastično promijenjenog izgledaVeliki američki izdavač stripova DC Comics poznat je po svojim serijalima o superjunacima poput Batmana, Supermana, Wonder Woman i drugih. Njegovi šefovi nedavno su se odlučili na potez koji je toliko uzbunio sve fanove superjunaka da pripremaju prosvjedni marš 23. srpnja na konvenciji Comic-Con International u San Diegu pod nazivom “DC Original Protest Walk”. Ovog ljeta svi će superjunaci iz kataloga DC-ja, poznatog kao “DC Universe”, dobiti novi izgled, promjene u karakteru i osobnoj povijesti i nove priče. Stanovita Laura Hornack preko Facebooka je pozvala na protest: “Zar niste prevareni, razočarani i ljuti kad gledate kako DC uništava vaše likove i briše desetljeća povijesti stripa? E, pa niste sami! Zašto ne bismo stvarali malo buke na najvećem događanju u pop kulturi ove godine, gdje će se osobno pojaviti crtači i scenaristi, i pokazali im kako se osjećaju fanovi superjunaka.”


DC ĆE OBJAVITI 52 broja s prvim epizodama, s potpuno izmijenjenim likovima i novim priča ma, a prvi strip u novoj seriji izići će 31. kolovoza. Riječ je o serijalu “Justice Leguae” koji se prvi put pojavio 1960. i u kojem se zajedno pojavljuju Superman, Batman, Wonder Woman, Flash, Green Lantern, Aquaman i Martian Manhunter. Novi “Justice League” imat će 14 likova. Za 2013. godinu najavljen je i film o ekipi iz “Justice League”. To će biti odgovor na “The Avengers”, ekranizaciju Marvelova stripa koji okuplja superjunake kao što su Loki, Iron Man, Captain America i Hulk, čija će premijera biti 2012. Marvel je redizajnirao svoje junake prije nekoliko godina i mnogi tvrde da DC samo oponaša poduzetnički zaokret svog najvećeg konkurenta. Ali istoga dana kad iziđe tiskano izdanje nove serije bit će objavljena i digitalna verzija svakog stripa na internetu. Digitalnim izdanjima i novim načinom distribucije DC je preduhitrio najvećeg konkurenta Marvela. Prema promotivnim crtežima koje je DC poslao u javnost, svi junaci su pomlađeni, seksualnost pršti iz njihovih tijela i oskudnih kostima i izgledaju kao da su botoksirani. Kod nekih je izgled toliko promijenjen da su potpuno izgubili temeljne osobine, bilo dobre ili loše, koje su ih krasile desetljećima. Ako ekipa iz DC-ja želi primamiti novu publiku, vjerojatno će uspjeti jer novi dizajn superjunaka izgleda kao nabrijana verzija likova iz populanih Bakugana ili Gormita. Na internetskoj stranici commicsallinace. com pozvali su nekoliko modnih dizajnera, strip urednika i ljubitelja superjunaka da prema prvim crtežima ocijene novi izgled odjeće superjunaka, koja je doživjela posebne kritike. Tako su za novi kostim Supermana rekli da na koljenima ima jastučiće ako slučajno padne, što je posebno glupo jer je on neuništiv, a i izgleda kao da nosi metalni oklop preko prsa. U jednoj verziji Superman je odjeven u traperice sa zakrpom, usku majicu i radničke čizme.

Njihovi komentari na to su u stilu da Superman izgleda kao da se pridružio bendu Village People, kao da pomaže u izgradnji transkontinentalne željeznice i da izgleda kao građevinski radnik iz starih Looney Tunes crtića. Superboy im izgleda kao kiborg kojem iz stražnjice raste oružje, Supergirl je nacrtana previše starački i njezinu odjeću nikad ne bi obukla jedna tinejdžerica. Osim toga, potpuno je izgubila izgled nevinosti na račun otvorenog seksepila. Poznata negativka Harley Quinn najveća je katastrofa: ima korzet iz 90-ih u stilu fanova Marylna Mansona iz kojeg ispadaju poveće grudi, kosa joj je obojena u plavo i crveno i sliči striptizeti s lezbijskim sklonostima. Crtači i scenaristi za nove serijale i vlasnici DC-ja imaju svoja objašnjenja zašto su se odlučili za takve radikalne promjene. Kreativni dvojac za prvi strip u novom ruhu “Justice League” je crtač Jim Lee i scenarist Geoff Johns, velike zvijezde koje prvi put rade zajedno. Lee je rekao da su pokušali “zadržati kultne elemente u priči i izgledu, ali ih istovremeno i osvježiti kako bi se privukla publika”. Lee je i priznao da je taj potez rizičan, ali i da je opasnija igra na sigurno te da je “dio našeg posla da likovi superjunaka ostanu dinamični i relevantni.” Jedan od suvlasnika DC-ja Dan DiDio rekao je da, ako uspije “uvjeriti ljude da radimo nešto posve novo i svježe, imamo dobre šanse da zaista dobijemo novu publiku. Gledali smo što se događa na tržištu i odlučili smo ubrizgati novi život u naše likove. Sad je šansa da naše superjunake predstavimo današnjoj mladoj publici.” Potpredsjednik marketinga DCja Bob Wayne objasnio je da će nova reizdanja “predstaviti čitateljima moderniji i raznolikiji DC Universe, s nekim promjenama u izgledu. Sve će priče biti utemeljene na legendarnim obrascima prepoznatljivima za svakog pojedinačnog junaka, ali će se odnositi na situacije u stvarnom svijetu. Superjunaci su se uvijek mijenjali kroz povijest, ali ovo je prvi put da će svi biti predstavljen odjednom”.

Sve te lijepe riječi ništa ne vrijede mnogim ljubiteljima akcijskih superjunaka. Podijelili su se na dvije strane, jedni su za promjene, drugi protiv. Čini se da je ipak puno više onih kojima nove ideje ekipe iz DC Comicsa idu na živce. Jedan od njih je rekao: “Action Comics će nakon više od 75 godina i više od 900 brojeva izgubiti kontinuitet izlaženja zbog glupog, bespotrebnog fora-dizajna kojim se mame nepostojeći novi čitatelji? Zar ne bi bilo divno vidjeti tisućiti broj? Ova odluka je glupa. Trenutačna ekipa u DC-ju ima nula poštovanja prema tradiciji i povijesti. Hej, DC, želite li nove čitatelje? Spustite cijenu stripova i počnite ih prodavati i izvan strip knjižara. To je funkcioniralo desetljećima. Možda biste trebali pokušati.”

Vezane vijesti

U Jobsovu svijetu stripovi ne blijede

U Jobsovu svijetu stripovi ne blijede

Voljeli ili mrzili Apple, nemoguće je poricati utjecaj te kompanije na suvremeni život i tehnologiju već tridesetak godina, od razvoja osobnih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika