Objavljeno u Nacionalu br. 818, 2011-07-19

Autor: Ivan Pandžić

Intervju: Ivo Čović

Do kraja ostajem na čelu Holdinga, ne idem u HEP ili Vladu

NACIONAL: Smatrate li da ste napravili dovoljno na reformama i poboljšanju funkcioniranja Zagebačkog holdinga?

ČOVIĆ TVRDI DA DUG
Holdinga mogu isplatiti prodajom
Zagrepčanke, ali da za to nije vrijeme jer je
kriza na tržištu nekretninaČOVIĆ TVRDI DA DUG Holdinga mogu isplatiti prodajom Zagrepčanke, ali da za to nije vrijeme jer je kriza na tržištu nekretnina- Vidim značajne pomake nabolje u organizaciji, ali moramo napraviti poboljšanja u efikasnosti i odnosima s korisnicma. U odnosu s korisnicima najvažnije je otvaranje kontakt-centra jer po zadovoljstvu korisnika mjerit ću kvalitetu Holdinga. Većina naših tvrtki posluje normalno, a od početka se zna da negativni rezultat stvaraju javni gradski prijevoz, sportski objekti i aktivnosti ovisne o gradskom proračunu. ZET genirara veći dio gubitka jer preuzete obveze ne možemo pokriti prodajom karata. Novac za uporabu sportskih objekata također ne pokriva obveze koje je propisao Grad. Mi obavljamo isti opseg posla, ali je novca za plaćanje u proračunu sve manje. Bilo je i preinvestiranja, jer se nije očekivala kriza i smanjenje prihoda u proračunu Grada, o kojem ovisi i poslovanje Holdinga. Moramo smanjiti i troškove zaposlenika, ali koče nas tvrd kolektivni ugovor i Zakon o radu. Preuzeli smo i velike obveze od Grada za Zagrepčanku i Gredelj, od kojih sada nemamo koristi, ali ćemo ih imati u budućnosti.

NACIONAL: Kako planirate riješiti 500 milijuna kuna gubitka i još toliko ove godine?

- Mogli bismo to lako riješiti prodajom nekretnina, samo Zagrepčanke. Ali sad za to nije vrijeme jer je kriza na tržištu nekretnina. Tražimo način kako najbolje komercijalizirati takve nekretnine. Najteže reforme očekuju nas u javnom prijevozu jer treba povećati i prihod od karata i subvencije, ali i provesti racionalizaciju.

NACIONAL: Koliko vas koči utjecaj politike na rad tvrtke?

- Zbog iznimno snažnog utjecaja politike, odnosa među političarima i njihovih sukoba nalazimo se u situaciji u kojoj nije bila ni jedna tvrtka. Problem je predugo vrijeme za usklađivanje odluka, a i za riješavanje bilo kojeg problema treba mnogo više energije. Stoga radimo i na smanjivanju utjecaja politike na naše poslovanje.

NACIONAL: I Bandić i oporba vam zamjeraju da se prvenstveno bavite kadroviranjem i podjelom fotelja?

- To su manipulacije javnošću. Točno je da smo ustrojili Direkciju Holdinga kao zajedničku službu i ta mjesta smo popunjavali preko natječaja. Prema prihvaćenoj organizaciji, na još pola predviđenih mjesta nemamo zaposlene. Mi imamo 147 zaposlenih u Direkciji, a slične tvrtke poput Ine ili HEP-a u zajedničkim korporativnim službama imaju višestruko više zaposelnih, čak i po 500, 600 osoba. Ubuduće će broj zaposlenih u Direkciji rasti, ali će se smanjivati u podružnicama, jer od njih uzimamo ljude za zajedničke službe. Politička pripadnost nikomu ne smije biti hendikep, ali ni prednost.

NACIONAL: Jeste li odustali od ideje Holdinga i čekate li parlemantarne izbore? Priča se da ćete u slučaju pobjede Saveza za promjene otići u HEP ili na mjesto ministra energetike?

- Naravno da ne. I to je još jedna manipulacija. Isključivo sam predan poslu predsjednika Uprave Holdinga i to namjeravam raditi do kraja mandata.

Vezane vijesti

Ne riješi li se problem ZET-a, povući ću se iz Holdinga

Ne riješi li se problem ZET-a, povući ću se iz Holdinga

Poskupljenje usluga cijene javnog gradskog prijevoza u Zagrebu je nužnost i treba ga odobriti što prije kako bi se bar ublažili problemi u podružnici… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika