Objavljeno u Nacionalu br. 818, 2011-07-19

Autor: Sandra Bartolović

GENERACIJSKA SMJENA NA PREDSTOJEĆIM IZBORIMA

Odlaze veterani, a u Sabor stižu glasnogovornici i zaboravljeni

I dok oni svojom voljom vjerojatno neće na izbore, ima i onih koji su stranačkom vodstvu nepoželjni, pa tako Jadranka Kosor na listu sigurno neće staviti Marija Zubovića, Jerka Rošina i Biancu Matković, koja, uostalom, ujesen očekuje drugo dijete, a zajednički i glavni krimen im je blizak prijateljski odnos s Ivom Sanaderom

ANTUN VUJIĆ i Ljubo Jurčić, po svemu sudeći, neće biti u sljedećem
sazivu SaboraANTUN VUJIĆ i Ljubo Jurčić, po svemu sudeći, neće biti u sljedećem sazivu SaboraPremda su počeli godišnji odmori, u domaćim političkim strankama nema opuštanja. Upravo suprotno, stanje u stranačkim centralama tek se zahuktava, situacija je sve tenzičnija jer je nastupila sezona sastavljanja izbornih lista. S obzirom na popularni trend renoviranja stranaka, većina od budućih 151 zastupničkog lica bit će nova. Neki su se stranački veterani već izjasnili o odlasku u političku mirovinu. Nakon šest zastupničkih mandata među masline i mandarine povlači se HDZ-ovac Luka Bebić, neizlazak na izbore najavio je još jedan od stupova HDZ-a Andrija Hebrang, te nekadašnja HSLS-ovka Đurđa Adlešič.

Nagađa se da na izbore više ne želi izlaziti ni SDP-ov strateg i bivši ministar kulture Antun Vujić, kao i HDZ-ov bivši ministar kulture Božo Biškupić, te HNS-ov Zlatko Koračević, koji smatra da mjesto treba prepustiti mlađima. I dok oni svojom voljom vjerojatno neće na izbore, ima i onih koji su stranačkom vodstvu nepoželjni, pa tako Jadranka Kosor na listu sigurno neće staviti Marija Zubovića, Jerka Rošina i Biancu Matković, koja, uostalom, ujesen očekuje drugo dijete, a zajednički i glavni krimen im je blizak prijateljski odnos s Ivom Sanaderom. Neizvjesna je i parlamentarna sudbina SDP-ove bivše ministrice obrane i aktualne potpredsjednice Sabora Željke Antunović. Na predstojećim izborima do političkog uskrsnuća pokušat će doći i neka zaboravljena lica poput HSLS-ovca Dražena Budiše, te HSP-ovih uzdanica Ante Đapića i Ante Prkačina.

Nedavno je i bivši glavni tajnik HDZ-a Drago Krpina u Gospiću s istomišljenicima, poput Miroslava Tuđmana, Joška Kontića i Mirka Čondića, propitivao mogućnost ujedinjenja desne opcije za izlazak na izbore. Ovi bi izbori mogli zabilježiti i "invaziju" stranačkih glasnogovornika na liste, kojima će ih stranačka čelništva nagraditi za predan rad. Tako će mjesto na listi vjerojatno ponovno čekati Sunčanu Glavak, HDZ-ovu glasnogovornicu, ali i Martinu Banić, donedavnu glasnogovornicu Vlade, sada šeficu kabineta premijerke Jadranke Kosor. Hoće li mjesta biti i za aktualnog Vladina glasnogovornika Mladena Pavića za sada je nepoznato, ali činjenica jest da je trenutačno u nemilosti šefice koja se ne ustručava vikati na njega pred novinarima. U Sabor bi mogli ući i glasnogovornik HNS-a Igor Kolman te glasnogovornica HSU-a Branka Valentić. Dugogodišnji glasnogovornik HSS-a, danas glavni tajnik stranke Nenad Matić, očekuje se, također bi se mogao naći na nekoj od stranačkih lista.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

registracija
7/4/11

ivanovac, 20.07.11. 13:23

Da Kosoričin glasnogovornik ima mnuda (koja nema) poslao bi je u rodno mjesto i nabio nogom u debelu guzicu.
Jadnik!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika