18.07.2011. / 22:44

Autor: Hina

Jandroković: Sanaderov povratak u Hrvatsku očekivan

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković izjavio je večeras da se ne boji istupa bivšeg premijera Ive Sanadera pri povratku iz austrijskog pritvora u Hrvatsku jer je taj povratak očekivan.

Gordan JandrokovićGordan JandrokovićMinistar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković izjavio je večeras da se ne boji istupa bivšeg premijera Ive Sanadera pri povratku iz austrijskog pritvora u Hrvatsku jer je taj povratak očekivan.

"Logično je da se Ivo Sanader vraća u Hrvatsku jer smo očekivali da će on ovaj tjedan biti izručen Hrvatskoj", rekao je u Splitu ministar Jandroković prije Sanaderova dolaska u Hrvatsku.

Jandroković je u Splitu održao predavanje na javnoj tribini "Hrvatska 28. članica EU-a" koju je organizirao županijski splitsko-dalmatinski HDZ.

Odgovarajući na novinarska pitanja o "nesporazumima u sukreiranju vanjske politike" Hrvatske između Vlade RH i predsjednika Republike Ive Josipovića, ministar Jandroković je zamjerio Josipoviću da pokušava voditi "paralelnu politiku".

"Što se tiče Ministarstva vanjskih poslova i Vlade RH, mi se držimo onoga što kaže Ustav RH i zainteresirani smo za suradnju i sukreiranje (vanjske politike), ali, čini se da nekad zaista s druge strane nema sukreiranja, nego se pokušava voditi jedna paralelna politika bez dovoljno konzultacija", ocijenio je Jandroković i kao primjer naveo današnji sastanak na Brijunima kojem je domaćin bio predsjednik Josipović, a nazočili su srbijanski predsjednik Boris Tadić i tri člana Predsjedništva BiH: Željko Komšić, Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović.

"Regionalna suradnja je važna i jedna je od komponenata hrvatske vanjske politike. O regionalnoj suradnji treba se dogovarati između sukreatora vanjske politike, a čini se da ovog puta tog dogovora nije bilo u onoj mjeri u kojoj je to potrebno", rekao je Jandroković.

Na pitanje kako komentira medijske navode da se na današnjem brijunskom sastanku nije razgovaralo o Hrvatima u BiH, Jandroković je odgovorio kako je to - ako je točno - "jako loše".

Na pitanje kako komentira stajalište predsjednika Josipovića da završetak pregovora Hrvatske s EU-om u lipnju i nije neki uspjeh, Jandroković je podsjetio da je Josipović u jednom današnjem novinskom intervjuu rekao kako je to ipak uspjeh. "Treba pitati predsjednika zašto je u svega nekoliko mjeseci promijenio svoje mišljenje", dodao je Jandroković.

Ministar Jandroković odbio je primjedbe oporbenih stranaka da bi datum izbora 4. prosinca ove godine mogao ugroziti rezultat referenduma za ulazak Hrvatske u EU.

"Oporba je prvo tražila da prvo budu izbori, a da nakon toga bude referendum - to se i događa. Međutim, bez obzira na to, oni prigovaraju. Što god da smo mi odlučili, oni bi prigovarali zato što su oporba, a budući da nemaju kvalitetna rješenja, oni uglavnom prigovaraju", rekao je Jandroković. Odbacio je i primjedbe da se HDZ prije predizborne promidžbe već usredotočio na "europsku priču" i završetak pregovora s EU-om zanemarujući druge teme.

"Normalno je da najviše govorimo o tomu jer je ulazak u EU iznimno važan i utjecat će na život naših građana, ali isto tako govorimo i o borbi protiv korupcije, govorimo i govorit ćemo još više o jačanju gospodarstva", rekao je.

Prije tribine "Hrvatska 28. članica EU-a" u Splitu se okupila nekolicina aktivista udruge "Volim Hrvatsku" koja se protivi ulasku Hrvatske u EU, a nosili su natpis "Ne u Europsku uniju" i slike s portretom pokojnoga generala Đure Brodarca.

Ministar Jandroković taj je prosvjed prokomentirao riječima da je Hrvatska demokratska zemlja u kojoj svatko ima pravo izraziti svoje mišljenje.

"HDZ misli da je dobro što Hrvatska ulazi u EU, a ako netko misli drugačije, neka iziđe na izbore i siguran sam da takve birači neće honorirati jer će dobiti jedan do dva posto glasova", rekao je Jandroković, koji je podsjetio i da je Sveti Otac zagovornik ulaska Hrvatske u EU.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
2/1/11

prohujalo, 21.07.11. 11:47

HDZ-e ulazak u EU i na kraju slag i Sveti otac to podrzava.......
Dok se zemlje ekonomski bogate koprcaju u EU a njihovo gradanstvo smatra EU promasajem.....dotle se mi veselimo(nase rukovodstvo)-ulaskom u EU zataskat ce kriminal, a onda nama pucanima jednostavno reci
pogledajte i druge i njima nije lako....a kome to
vracam se na godine prije rata Poljaci, Cesi, Madari, Rumuni, Bugari itd. gdje su oni bili od nas
sad je nasa sijedokosa -puna usta hvale za pohvalu od Madara ili Poljaka.....
sta mi Bogu zgrijesismo.....da nas kazni sa HDZ-om i njegovim primitivcima koje mi tako pokorno slijedimo.....gdje je onaj nas ponos???????
Prohujalo s vihorom????????


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika