20.07.2011. / 13:22

Autor: Renato Baretić

Baretić: 'Ovo nije moj grad, ovo nije ništa moje!'

Po prvi put otkad znam za sebe i za Split, zgadili su mi se mirisi pečenoga kukuruza, palačinki, kokica i hot-doga, izmiješani na svakom drugom koraku u nepodnošljiv miks ugljena, ulja i senfa, razvučen od početka do kraja Marmontove, od početka do kraja Rive i praćen zastrašujučim lelekom i brenčanjem tobožnjih uličnih svirača

Četiri me tjedna nije bilo u Splitu, bio sam na otoku (ne i na odmoru!) i čim sam se vratio iz deprimirajućeg sela, poželio sam malo one poznate gradske vreve, pogotovo ove ljetne, kad lijepe žene, jedva odjevene, prolaze kroz grad.

Po prvi put otkad znam za sebe, sad nisam gledao u njih i nisam osjetio njihove parfeme u vrućem zraku. Po prvi put otkad znam za sebe i za Split, gledao sam umjesto u njih - uvis, pazeći da mi, nasred Marmontove i nasred Rive, ne padne na glavu neko od onih svijetlećih plastičnih govanaca što ih štanderi prodaju na svakom drugom koraku i reklamno lansiraju u zrak, ne mareći hoće li kome u padu iskopati oko. Po prvi put otkad znam za sebe i za Split, zgadili su mi se mirisi pečenoga kukuruza, palačinki, kokica i hot-doga, izmiješani na svakom drugom koraku u nepodnošljiv miks ugljena, ulja i senfa, razvučen od početka do kraja Marmontove, od početka do kraja Rive i praćen zastrašujučim lelekom i brenčanjem tobožnjih uličnih svirača.

'Ovo nije moj grad'

Ovo nije moj grad, ovo nije ništa moje! Gradsko poglavarstvo, znamo koje, čije i kakvo, kaže da je izdavanjem dozvola za takvo bijedno i bijedničko vašarenje (presahnuli su svi drugi izvori para!) željelo ojačati izvanpansionsku turističku ponudu.

E, u tome i jest stvar: oni su je željeli ojačati i obogatiti prema svojem ukusu i prema svojim mjerilima, a ne prema mjerilima i ukusu stvarne turističke potražnje. Tko god pojede reciklažni hot-dog ili pečeni stočni kukuruz prema ukusu samozatajnog Žele i njegove kamarile, nikad mu više neće pasti na pamet da u Splitu pojede išta toplije od sladoleda iz zamrzivača u samoposluzi! "Kao vašar u Banji Koviljači", glasio je jučer naslov u Slobodnoj Dalmaciji, a ja se (premda u Slobodnoj ne radim već godinama) ispričavam kako Banji Koviljači tako i svim njezinim stanovnicima, jer vjerujem da njima ipak nije ovako grozno. Kaže jedan moj: "Jebate, oni bi mu betonski Isus na Marjanu uvenija od muke da ovo vidi i omiriše!"

Kordoni smrdljivih štandova

Prošlogodišnje izdanje splitske Rive: Photo: Ivo Čagalj/PIXSELLProšlogodišnje izdanje splitske Rive: Photo: Ivo Čagalj/PIXSELLSplit je, ukratko, ovog ljeta, zahvaljujući izuzetnim intelektualnim, upravljačkim te estetskim kapacitetima lokalne vlasti, pretvoren u razrovanu jeftilen-prčvarnicu, natopljenu smradom stoput preprženog ulja i zapečenoga hibridnoga kukuruza kakav bi i na moldavskim stočarskim farmama, makar bio i sirov, jako, jako teško prošao. A što se tiče hot-doga na dnu Marmontove i početku Rive, odmah do odiozne "Male Banovine", e, njime bih ja do sljedećeg ljeta hranio, triput dnevno, i gradonačelnika i dragu mu i njihova potomka, plus cijelo gradsko vijeće i sve stranke u njemu zastupljene, s kompletnom obiteljskom i stranačkom mladeži.

Razrovane ulice, kordoni smrdljivih štandova i jauci uličnih muzičara na mukama - aha, to su, znači, oni hoteli s pet zvjezdica, ona radna mjesta za sve i oni stambeno-poslovni tornjevi što ih je Kerum (koji se, uzgred, već tjednima odmara na svojoj ruralno-hrvatskoj jahti) onomad obećao svojim biračima kad se upuštao u najveću avanturu njihovih života!

Vezane vijesti

73 uhićenja, prijave protiv 60 osoba

73 uhićenja, prijave protiv 60 osoba

Drugi Split Pride, u čijoj je povorci po procjenama policije bilo oko 700 ljudi, protekao je u najboljem redu bez incidenata, a privedene su 73… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 20.07.11. 14:21

E pa Baretiću, lijepo si to detektira. Tebi se Split gadi zbog hot-doga i kukuruze a ti nećeš demokratski i tolerantno (baš kako svi pozivate na toleranciju u slučaju različitosti po pitanju seksualne orijentacije u tom "našem" Splitu) uvažavati različitosti a meni se osobno "gade" ljudi kao ti kojima se sve u Hrvatskoj gadi od kako je samostalna.

Baretić, Bajruši, Blagonić (BBB Nacionala) spada u kategoriju mrzim sve u Hrvatskoj, samo zato što je hrvatsko, zajedno sa Kuljišem, Latinom, Klauškim, Jergovićem, Butkovićem, Pavičićem, Drakulićkom, Perišićem i inim drugim perjanicama, profesionalnim mrziteljima.

Hrvatska je gadljiva od kako je postala samostalna, ali ne zbog kuruze i prutića mljevenih iznutrica, nego zbog svih gore spomenutih i ne spomenutih "gadljivaca", kojima je tek sada proradila sloboda izražavanja namjesto dosadašnje plaćenićke, a obje po nalogu partije.


registracija
9/1/08

caballero, 20.07.11. 15:17

Cudo jedno. Covjek pise o potpuno lokalnom problemu, a ti se nasao na braniku Hrvatske.
Da mozda savjest ne pece sto si sklonio dupe kad je grmilo?


registracija
2/12/07

lei, 20.07.11. 16:01

Bravo Baretiću! Isto mislimo..Ni ja ne ne mogu da gledam Split u što se pretvorio. A stalno živim u njemu,a on sve "dalje" od mene. Ne prepoznajem ga više...


registracija
3/12/10

Yoda, 20.07.11. 20:49

Zvinko, zaboravio sam, koji si ti od one dvojice glup-gluplji?


registracija
23/8/09

xaron, 20.07.11. 20:54

Ni ja ne ne mogu da gledam Split u što se pretvorio.........................................................
To svakako nije tradicija Splita, kao sto nije ni gay parada, koju ipak svi ovakovi tipovi podrzavaju.
Ja sam za ocuvanje tradicije, dakle no hot dog, ali no gay parade too.


registracija
19/7/11

bubba, 20.07.11. 21:03

ajd renato, tvoja intelektualna analitičnost i senzibilnost će ipak jednom doći do nadrealističkog tumačenja cijele situacije.

splićani su politička avangarda hrvatske, prvi što su rekli NE i sdp-u i hdz-u

to što im je sad još gore ide uz onu "mora nam biti gore da bi nam bilo bolje", a u novim izborima "bez povratka na staro".

dakle - bolje avantura nego stagnacija.


registracija
30/6/09

jebivjetar, 20.07.11. 23:18

Ja sam Slavonac i ne želim u našem Splitu vidjeti pečenu slaninu i smrdljive hrenovke ne žaru. Pamtim Split kao uljuđenu i veselu sredinu. Kultur Splita je skončala u betonu i Kerumovim nebulozama. Ali, ta praseća gripa je uhvatila cijelu Lijepu Našu. Turbo domoljubi i ostala prolazna sranja su u modi. Bio je i Sanader, a viđaj ga sada!


registracija
26/9/09

Sulc, 21.07.11. 01:01

"... kakav bi i na moldavskim stočarskim farmama, makar bio i sirov, jako, jako teško prošao." - a ja se zbog ovoga, iako nemam ništa sa ovim tekstom, izvinjavam stanovnicima Moldavije i moldavskim farmerima!


registracija
25/6/10

vidra, 21.07.11. 10:18

Zvonkov komentar je mix ,kao i opis Baretićevog Splita. Ni jedno, ni drugo, nije ono pravo.


registracija
20/6/11

etna47, 21.07.11. 11:42

Ako Baretiću i njegovim gore navedenim drugovima nije dobro u Splitu odnosno Hrvatskoj jer stalno ROVARE i
protiv Hrvatske, i KUKAJU za svojom JUGOM. Nitko ih ne drži neka potraže sebi bolje podneblje. Pravi HRVATI domoljubi biti će im zahvalni. Zvonko pogodi si u SREDINU.


registracija
2/1/11

prohujalo, 21.07.11. 12:00

Zvonko i Etna 47
kao rodena Zagrepcanka, potpuno se slazem sa novinarom-ni ja nevidim da je Zagreb sta je nekad bio, a kamolio Split......
Neznam odakle Vi poticete, ali nasa kuknjava nije za JUGOM-Etna 47.....to je kuknjava za kulturom koja je nekad tu bila prisutna, ali koja se u zadnjih dvadeset godina izgubila.....
Molim za izvinjenje, ali ja sam nekad s ponosom govorila o svom porijeklu(u inozemstvu i eliti i obicnim gradanima....zadnje vrijeme to izbjegavam jer znam reakciju)-ako je to Vama ponos osobno shvacam, ali Vas molim da Vi isto tako shvatite nas koji nismo Jugonostalgicari, ali nam je zao sto isti taj svijet sada na nas gleda kao na nizu rasu......
mozda vi zivite u svom svijetu i mislite da smo mi jos uvijek na cijeni....to je vasa stvar......osobno sam se uvjerila da nije tako.....
I EVO MOJA JAVNA IZJAVA-ZALIM ZA PROSLIM VREMENIMA KADA SMO MI HRVATI BILI CIJENJENI I KADA JE ZAGREB BIO POJAM KULTURE I CIVILIZACIJE.......na kojem nivou je sad to ostavljam vama na razmisljanje,,,,,,,


registracija
20/6/11

etna47, 21.07.11. 12:28

Da znam da vam mnogima još fali ono JEDOUMLJE,a to ste imali u JUGI jer nste trebali razmišljati svojom glavom. To je isto jedna vrsta tz. kulture. Što se tiče onog imati ili - ne imati tu se trba malo više truiti i zalagati pa će i to dići. Ovim vašim gore navedenim "prijateljima" koji od samog osamostaljenja Rep Hrvatske pišu samo negativno, bio bih sretan kada se više nebi javljali kao KOOMEMTATORI. Neka idu malo u Afriku, Aziju, Amriku možda će se onda sjetiti i vrjednovati onu DRŽAVU u kojoj momentalno žive.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 21.07.11. 12:46

Ne vidin da je Renato nešto falija.Gledan već od jučer pa ništa.


registracija
3/6/11

skaraica, 21.07.11. 13:18

Što češ došli neki novi "ljudi".


registracija
11/10/10

agaSovulj, 21.07.11. 16:09

prohujalo, potpisujem
a koliko demokraticnosti ima u izjavama etne47, ne treba raglabati. Cim se necije misljenje razlikuje, odmah etiketa jugonostalgicara. A kad bi svi razmisljali ko etna47 to naravno ne bi bilo jednoumlje.


registracija
17/7/07

budjoni, 21.07.11. 19:55

Gos'n Baretić je apsolutno u pravu.
Ovakvoj turističkoj klijenteli koja preplavljuje hrvatsku obalu, trebalo bi umjesto kukuruza i palačinki ponuditi jastoge, oboritu ribu, crni rižoto, Beluga kavijar uz Dom Perignon....., a umjesto uličnih nazovi glazbenika, angažirati orkestar HNK i pozvati afirmirane operne soliste iz milanske Scale, pa neka Marmontovom odjekuju arije reskih tenora i koloraturnih kontraaltova.
Naravno da nemaju svi toliko profinjeni ukus, ali ohrabrujuća je činjenica da ima znalaca poput gos'n Baretića, koji će ukazati na nedostate i sugerirati pozitivan smjer u razvoju turističke ponude.
Zgranutim turistima, Poljacima, Česima, Mađarima, Hrvatima…., treba objasniti da Hrvatska (kao kandidat za članstvo u EU), više nije jeftina destinacija u kojoj se kao vrhunac turističke ponude mogu kupiti drvene čaplje, već se kao filozofska asocijacije mogu nabavitri i drvenu magarad, koja će uvažene goste podsjetiti za koga ih domaćini drže.
Pristupom u EU Hrvatska se svrstava u elitni krug najprominentnijih turističkih odredišta poput Italije, Francuske, Malte, Grčke….San Marina…., u kojem se turisti na promenadama ne će gušiti u smradu pregorjelog ulja i zadahu pečenog tovnog (svinjskog) kukuruza.
Vjerujem da će već i ova objealjena zapažanja tankoćutnog gos’n Baretića biti dovoljan podstrek da se prione žurnoj rekonceptualizaciji turističke ponude u Splitu.
Samom bi pak autoru g. Baretiću trebalo srdačno zahvaliti na korisnim sugestijama i primjereno ga nagraditi.
Barem jednim drvenim magarčićem.


registracija
6/7/11

mariandr, 22.07.11. 03:42

Ma to vam je kao i ovdje na forumu - DOŠLI DIVLJI I ISTJERALI PITOME... non stop guslaju (valjda navikli na gusle) kak nam neki "jugo-hrvati "kritiziraju Hrvatsku a onda se pozivaju na "bivše jednoumlje" kao loše. Ovo (etna47 , Zvonko i sl.) nisu jednoumni Hrvati nego maloumni Hrvatine kojih nam je već svima pun k..ufer.
Baretiću, pogodili ste u "sridu" i derite te primitivce do daske. Ljep pozdrav gđi. @prohujalo i kao rođeni ,nažalost stari, zagrepčanin apsolutno se slažem s njezinom kostatacijom.


registracija
8/7/10

Maroje, 22.07.11. 08:56

Ovaj novinar i gotovo svi Nacionalovi novinari mrze hrvate i Hrvatsku. Pod hitno neka sele u Srbiju i bit će sretni .Adios....


registracija
1/5/11

allina, 22.07.11. 09:34

Zar je toliki problem osmisliti ponudu koja bi duhom odgovarala podneblju i tradiciji? Zar ne bi bilo normalno da se na Rivi, ako se već nešto mora peći, peku srdele? Zar to ne bi bilo u duhu hrvatstva, domoljublja i sl.što zagovaraju neki komentatori ovdje? Zar čevapi na rivi nisu jugonostalgičarstvo?
Imamo krasnu državu, koja je na žalost trenutno devastirana i ekonomski i moralno i kuturno te uopće ne čudi što dobar dio građana žali za vremenom kakvo je bilo? Ne politički, jer nije me briga za bivšu državu, već za vremenima kad smo se mogli ponositi svojom kulturom, povjesnim nasljeđem i prirodom. Izgubili smo sve civilizacijske dosege koji su nas u bivšoj državi činili posebnim


registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 22.07.11. 10:42

Hrvati - idioti i kilave babe vazda im neki kurac smeta.
Kad je ovdje netko nesto pozitivno napisao?


registracija
20/12/07

Jalnuški, 22.07.11. 13:44

Volin ćevape, volin kukuruz, volin kokice...
Volin šušur, volin svirače što leleču, volin beton splitske Rive.
Draži mi je ćevap od srdele.
Volin balune, volin kad letu one svitleće pizdarije koje mogu ozlikedit oko samo Baretiću ka što papelitos more ozlijedit oko samo Zoranu Mamiću.
Volin život i moj dragi Split pun života, a ne volin zatucane nostalgičare i nazadnjake poput Baretića.


registracija
1/2/11

kapitalisti, 22.07.11. 14:16

vi ste svi zajedno smiješni, koja je razlika između iznutrica u hotdogu i zubatca na žaru u restoranu? nikakva ako to usporedimo s najciviliziranijim oblikom prehrane - sunčarenjem! (sungazing)


registracija
12/1/11

siziff, 22.07.11. 16:17

Slažem se sa g. Baretićem, ali samo djelomićno, iz razloga šta malčice ide u krajnost kao (uostalom) čitavi narod.
To nije ništa novo. Kada bi se vani nosile minice, naše cure bi je skratile do minđe.
Sterilne ulice bez ijednog kestenjara ili čaplji ko u priči,...... na svaki metar.
Treba znati odabrati nivo i količinu....a naši Kerumi sa svojim ukusom to znaju.
Život grada sa svim tim vibrama: od uličnih sirača preko kokičara do palačinki je imiđ grada
To su vani već odavno apsolvirali, treba samo znati prepisati. Dakle; nivo i količina.

No, mene nešta drugo žulja.
Kada čitam neke učesnike foruma, posebno Zvonka, jasno mi je zašto hrvatske novine nemaju političku karikaturu, i zašto mi kao narod nemamo kritičare društva.
Ovakvi, a takvi cvjetaju posvuda samo daleko nepismeniji,sasjeku svaki takav pokušaj i namjeru još u embriju.
Kažu, sami za sebe, za ostale slične također, da je to hrvatstvo i rodoljublje. HE HE


registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 22.07.11. 19:28

Od "kriticara drustva" vrvi i kipi na sve strane - a ti se jos pitas, gdje su ?! Ti si izgleda dalekovidan pa vec vidis sto ce biti kad mi dodjemo na vlast.

Neumjerena kriticnost ne moze nista drugo biti nego zlonamjernost. Placenici zapadnackog jednoumlja, jeftino preobuceni u nekakve dobrociniteljske klovnove i kojima je hedonisticki materijalizam jedino mjerilo ljudskog uspjeha i vrijednosti, vise su nego takvi, oni su naime kanali cistog zla koji smisljeno unose konfuziju u drustvo s ciljem njegova razaranja i uzimanja potrebnog. Najnovija dogadjanja s onim banditom Murdohom najjasnije potvrdjuju i pokazuju tko to u biti vuce konce nasih i inih marionetskih nakaza.


registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 22.07.11. 19:31

@kapitalist,

tebi dobar tek s tim tvojim sunguzingom.


registracija
12/1/11

siziff, 22.07.11. 21:35

Ti spadaš u nepismene.
Nažalost, bratija ti je posvuda, na isti način kao šta je bila "prijašnja" posvuda.
U Hrvatskoj ova situacija još jedino paše brači koja svoj čapanluk i svoje mirovine mjeri zadovoljstvom sa postoječim stanjem, moleći Boga da stvari potraju još idučih sto godina bez promjene, bez obzira na posljedica po Domovinu kojom si stalno pune usta.

PS
Kritičari društva su nešta drugo od ovoga šta si ti naveo. Čitaj i prosvijetli se!


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 23.07.11. 09:09

Naravno da to nije onaj stari,kulturni Split,ne moze ni biti odakle su ,zadnjih 30 godine sve dosli u njega.Zagora ,Brda,Hercegbosna,it.d.Pogledajte samo tko vlada i tko takvoga bira?Sve najzaostalije i najmracnije dolazi iz njega.


registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 23.07.11. 09:27

@sizif
A ti prestani biti peder da bi mogao zdrav razum koristiti.


registracija
12/1/11

siziff, 23.07.11. 18:39

Čaća ti je pederčina koji ti nije ucjepio radne navike i odgoj.
Da te naučio radu i radnim navikama, nebi visio na "mirovini", (udarajući karte u nekom kafiću čitavi dan), tj.na grbači Hrvata na koje se stalno pozivaš govoreći kako ih voliš.


registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 24.07.11. 00:26

sifiz ti si idiot.Jedi govna ko sto si i naucio u tim tvojim skolama i guraj svoju kamencinu dalje.


registracija
24/7/11

Armageddon, 25.07.11. 00:43

Imam osjecaj da vecini ljudi u Hrvatskoj nije jasno da je Hrvatska balkanska drzava, u kojoj omjer urbanog i ruralnog stanovnistva bas i nije po zeljama onih koji sebe smatraju urbanima ili koji pretenduju na gradjanske vrijednosti. Takav drustveni konflikt postoji svugdje, i vjerojatno nikad nece biti prevazidjen, pa mu se jednostavno treba prilagoditi. Tako su nastale drustvene klase, pa ljudi koji gaje slicne vrijednosti i koji imaju slicne interese i mogucnosti, kreiraju za sebe svijet u kojem se osjecaju ugodno. Problem nastaje kad neka kvazi elita, kao u Hrvatskoj, zeli cijeli svijet za sebe i po svom ukusu. Vjerujem da ih vecina nikad nije krocila van Hrvatske, nista u zivotu nisu vidjeli i ne razumiju kako to sve skupa funkcionira, Zagreb im je centar svijeta a Bosna i Hercegovina je njegov kraj. Prilicito mali svijet za nekoga sa sirokim pogledom i uvjerenjem u svoju intelektualnu i kulturolosku superiornost!? U dzepu imaju dovoljno taman za hrenovku ali eto, htjeli bi da se na standovima prodaju jastozi i Dom Perignon! Ekipa koja je ne tako davno vrlo dobro zivila od politicke podobnosti sada ima konkurenciju u onima koji pokusavaju nesto raditi i prezivjeti medju narodom koji je izgleda izgubio svoj kompas...


registracija
29/7/11

posejdon, 29.07.11. 16:48

slazem se


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika