20.07.2011. / 19:57

Autor: Hina

Reakcije iz svijeta: Oduševljenje i čestitke zbog uhićenja Hadžića

Uhićenje zadnjeg haškog bjegunca za ratne zločine Gorana Hadžića odjeknulo je diljem svijeta, izazvavši vrlo pozitivne reakcije i uvjerenje da će se njegovim suđenjem pred Haškim sudom konačno moći zatvoriti jedno teško razdoblje koje su prošli stanovnici zemalja u kojima su se vodili ratovi početkom 90-ih godina prošlog stoljeća.

Ban Ki MoonBan Ki MoonUhićenje zadnjeg haškog bjegunca za ratne zločine Gorana Hadžića odjeknulo je diljem svijeta, izazvavši vrlo pozitivne reakcije i uvjerenje da će se njegovim suđenjem pred Haškim sudom konačno moći zatvoriti jedno teško razdoblje koje su prošli stanovnici zemalja u kojima su se vodili ratovi početkom 90-ih godina prošlog stoljeća.

Glavni tajnik UN Ban Ki-moon pozdravio je u srijedu Hadžićevo uhićenje i, prema riječima svojeg glasnogovornika Martina Nesirkyja, čestitao srbijanskim vlastima zato što su omogućile da "optuženi za najteža kršenja međunarodnog humanitarnog prava ne ostanu nekažnjeni".

"Hadžićevo uhićenje je snažna poruka onima koji su možda također činili takve zločine da ne mogu izbjeći pravdi", poručio je Ban.

"Oduševljen sam viješću da je Goran Hadžić konačno uhićen. To je povijesni trenutak za međunarodno pravosuđa i žrtve ratnih zločina ratova na Balkanu 1990-ih", rekao je britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

"Nadam se da će njegovo uhićenje označiti završetak užasnog i traumatičnog poglavlja za ljude u toj regiji", dodao je, izrazivši nadu da će Hadžić što prije biti prebačen u Haški sud i uputivši čestitke srbijanskim vlastima na činjenici da su u posljednja dva mjeseca uspjele uhititi i Ratka Mladića i Hadžića.

"Konačno će se moći izvršiti pravda, što će pridonijeti pomirbi na zapadnom Balkanu", rekao je u pisanoj izjavi francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe. Pozdravivši "djelovanje i odlučnost srbijanskih vlasti", Juppe je podsjetio kako je Hadžićevo uhićenje bilo "ključan uvjet za približavanje Srbije EU".

"Naravno da je riječ o još jednom dobrom koraku", napomenuo je nizozemski ministar vanjskih poslova Uri Rosenthal.

"Nakon Mladićevog uhićenja, rekli smo Srbima - sad se još morate potruditi učiniti taj posljednji korak i uhititi Hadžića, A to se sad dogodilo!", rekao je Rosenthal. Glede približavanja Srbije EU, nizozemski je ministar ustvrdio da će njegova zemlja pričekati savjet Europske komisije o tome i da će Srbiju procjenjivati na temelju jednakih kriterija koji vrijede za sve zemlje, koji uključuju zaštitu ljudskih prava, borbu protiv korupcije, sređivanje stanja u gospodarstvu i brojne reforme.

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle ocijenio je uhićenje "dodatnim korakom koji je poduzela Srbija u suradnji s ICTY-em" i pozvao srbijanske vlasti da nastave tu suradnju jer je to od "goleme važnosti za približavanje (te zemlje) Europi i Europskoj uniji.

Glasnogovornik njemačkih liberala Rainer Stinner ustvrdio je da je Hadžićevim uhićenjem Srbija uklonila odlučujuću prepreku na putu u EU i izrazio nadu u sličan ishod pri svladavanju druge prepreke, odnosno postizanja sporazuma s Kosovom.

Uhićenje Gorana Hadžića rezultat je "intenzivnog rada suda i stalnog pritiska međunarodne zajednice te je jasan znak svima koji i danas čine ratne zločine da se ne mogu trajno skriti".

Visoka povjerenica UN za ljudska prava Navi Pilay Hadžićevo je uhićenje nazvala "prijelomnicom". "Danas je poslana snažna poruka onima koji krše ljudska prava da će za to odgovarati", ustvrdila je.

"To će vrlo zakašnjelo uhićenje barem donijeti pravdu žrtvama ratnih zločina" u Hrvatskoj, ocijenila je organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International.

Vezane vijesti

Summit u Iraku oko stanja u Siriji

Summit u Iraku oko stanja u Siriji

Vođe arapskih zemalja započeli su razgovore o Mirovnom planu za Siriju, koji je predložio UN, u glavnom iračkom gradu Bagdadu, piše BBC. Na skupu se… Više

Komentari

registracija
26/9/09

Sulc, 21.07.11. 01:05

Mislim da treba razmisliti da li su baš svi odgovorni za rat u bivšoj Jugoslaviji i koji su vršili zločine zaista i optuženi tj. da li će pravda na kraju zaista pobediti?


registracija
7/1/11

djani, 21.07.11. 08:16

Gorih ili identičnih kao Hadžić potražite u Pačetinu ,Silašu i Negoslavcima,tu su ostali četnici koljači i silne ubojice,SVE ZNAJU


registracija
8/7/10

Maroje, 21.07.11. 13:39

Zlo mi je od bjelosvjetskih komentara. Kad je trebalo pomoći ili bar suosjećati sa nama uveli su nam embargo na oružje i slali nam pokvarene lijekove. Svima njima želim četnike sa sugrađane pa neka se oni sa njima gombaju. U Hrvatskoj ih ima koliko god u srpskim selima oko Vukovara i Osijeka, a to su Negoslavci, Pačetin, Bobota, Trpinja, Bršadin, Vera, Šodolovci. Borovo Selo. Čuče tamo i čekaju mig za klanje nesrba.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika