21.07.2011. / 13:35

Autor: Hina

Ban Ki-moon: Klimatske promjene prijetnja i globalnoj sigurnosti

Klimatske promjene stvaraju "eksplozivan koktel" prirodnih katastrofa koje prijete svjetskoj sigurnosti, upozorio je u četvrtak glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

Ban Ki-moonBan Ki-moonKlimatske promjene stvaraju "eksplozivan koktel" prirodnih katastrofa koje prijete svjetskoj sigurnosti, upozorio je u četvrtak glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

"Prirodne katastrofe su sve češće i sve žešće, kako u bogatim tako i u siromašnim zemljama, uništavajući živote, infrastrukturu, institucije i državne proračune. To je jedan eksplozivni koktel koji može stvoriti opasne vakume na području sigurnosti", rekao je Ban Ki-moon na raspravi u Vijeću sigurnosti UN-a.

"To je prijetnja miru i međunarodnoj sigurnosti", dodao je.

Iako je glavni tajnik UN-a u više navrata istaknuo da "ne smijemo zabijati glavu u pijesak jer su klimatske promjene prijetnja međunarodnoj sigurnosti", u svom se priopćenju, međutim, Vijeće sigurnosti zadovoljilo izražavanjem "zabrinutosti da bi moguće neželjene posljedice klimatskih promjena mogle, dugoročno gledajući, ugroziti mir i sigurnost". Naime, 15 zemalja članica Vijeća sigurnosti nije pronašlo konsenzus oko kvalifikacije klimatskih promjena i posljedica po globalni mir i sigurnost.

Achim Steiner, glavni direktor UN-ova Programa za okoliš polazi od pretpostavke da bi temperatura u ovom stoljeću mogla porasti za 3 do 4 stupnja, a razina mora za metar. On je istaknuo da su prijetnje brojne, spomenuvši sušu koja trenutačno vlada u Somaliji, poplave u Pakistanu i njihove posljedice za tržište hrane.

Glad i porast razine mora jesu "prijetnja miru i sigurnosti", potvrdio je Steiner riječi Ban Ki-moona.

Iduća UN-ova konferencija o klimi, koja se u prosincu treba održati u Durbanu, u Južnoafričkoj Republici, "bit će presudna". "Razvijene zemlje moraju predvoditi akcije, a zemlje s tržištima u nastajanju također moraju preuzeti svoj dio odgovornosti. Nitko ne može biti tek promatrač", zaključio je.

Vezane vijesti

UN osudio sirijsku vladu zbog napada u Huli

UN osudio sirijsku vladu zbog napada u Huli

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u nedjelju je jednoglasno osudilo sirijsku vladu zbog topničkih napada na Hulu u kojima je poginulo najmanje 108… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika