21.07.2011. / 16:56

Autor: Nacional.hr

Studija: Visoki ljudi imaju veću šansu za oboljevanje od raka

Navode kako kod viših osoba ima više stanica, nego u nižih osoba, koje mogu mutirati i pretvoriti se u tumore

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaZnanstvenici s Oxfordskog sveučilišta zaključili su kako više osobe imaju i veću šansu dobiti neku vrstu raka, izvještava BBC.

Otkrili su kako je svakih 10 centimetara iznad visine od 150 centimetara povećava šansu za oboljevanje od raka za 16 posto. Studija je provedena među 1.3 milijuna sredovječnih žena u Velikoj Britaniji u razdoblju od 1996. do 2001. godine. Zaključili su, ali nisu dokazali kako hormoni rasta, uz rak prouzročuju i tumore. Navode kako kod viših osoba ima više stanica, nego u nižih osoba, koje mogu mutirati i pretvoriti se u tumore. Hormoni rasta povećavaju stopu diobe stanica u kojima se onda može pojaviti rak.

Znanstvenici su izjavili kako rezultati, bez obzira na to što se temelje na proučavanju žena, vrijede i za muškarce. Kombinirali su deset drugih studija koje su pokazale iste rezultate u muškoj populaciji.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika