22.07.2011. / 22:53

Autor: Hina , Nacional.hr

VIDEO/FOTO - masakr u Norveškoj

Norveška tragedija: Najmanje 80 mrtvih

"Ovo je naša domovina, to je moja domovina. Ja osuđujem ove napade i Islamsko vijeće Norveške osuđuje ove napade bez obzira tko stoji iza njih", rekao je Mehtab Afasr, glavni tajnik Islamskog vijeća Norveške, navodi list

Foto: TwitterFoto: Twitter

Teroristička skupina Ansar al-Džihad al-Alami, ili Pomagači globalnog džihada, tvrdi da je odgovorna za napade u Oslu u kojima je poginulo najmanje osamdeset ljudi, prenio je list The new York Times u petak.

Pomagači globalnog džihada objavili su izjavu u kojoj preuzimaju odgovornost za napade, po Willu McCantsu, analitičaru pri institutu za istraživanje terorizma C.N.A., prenio je list. U poruci skupine kaže se da je napad odgovor na nazočnost norveških snaga u Afganistanu i vrijeđanje proroka Muhameda koje nije preciznije objašnjeno. "Upozoravali smo na nove operacije od napada u Stockholmu", rekla je skupina očito se referirajući na bombaški napad u Švedskoj u prosincu 2010., po McCantsovom prijevodu. "Ovo što ste vidjeli samo je početak i bit će toga još", stoji u poruci.

Vjerodostojnost tvrdnji te skupine ne može se potvrditi a nije neubičajeno da terorističke skupine preuzmu odgovornost za veće napade i da se kasnije njihove tvrdnje pokažu lažnim, upozorava list.

Norveška članica NATO-a

New York Times podsjeća da je Norveška članica NATO saveza i da u Afganistanu ima manji vojni kontingent. Norveška je jedna od nekoliko zemalja koje je čelnik Al Kaide Ajman al-Zavahri naveo kao potencijalne mete napada. Norveški su listovi 2006. objavili karikaturu proroka Muhameda iz danskog lista koja je razbjesnila brojne muslimane. Norveška je također povijesno čest sudionik mirovnih misija i domaćin diplomatskih razgovora, poput onih u Oslu 1993. kada su sporazum sklopili Izraelci i Palestinci.

List također navodi kako su čelnici muslimana u Norveškoj brzo osudili napade. "Ovo je naša domovina, to je moja domovina. Ja osuđujem ove napade i Islamsko vijeće Norveške osuđuje ove napade bez obzira tko stoji iza njih", rekao je Mehtab Afasr, glavni tajnik Islamskog vijeća Norveške, navodi list.

Hrvata nema među stradalima u eksploziji u Oslu, rekao je za Hinu u petak navečer hrvatski veleposlanik u Norveškoj.

Nema službene potvrde o tome tko stoji iza napada

Eksplozija je oštetila sjedište norveškog premijera Jensa Stoltenberga i okolne zgrade norveške uprave, a šteta je počinjena u krugu od jednog kilometra. Na stravičnim fotografijama sa poprišta ekplozije naziru se stotine razmrskanih stakala na prozorima i gusti dim koji je vidljiv nekoliko kilometara dalje. Sve ceste u centru su zatvorene, javljaju norveški mediji. "Ovdje je kompletni kaos. Prozori su razneseni na svim obližnjim zgradama", rekao je za Associated Press novinar Ingunn Andersen. Drugi očevici tvrde kako su uokolo letjeli djelovi automobila.

NRK radio javlja da je eksplozija blokirala vrata vatrogasne postaje, pa su vatrogasci kamionima morali razvaliti vrata da bi mogli izaći van.

Oistein Mjarum, glasnogovornik norveškog Crvenog Križa, izjavio je da se eksplozija čula u cijelom Oslu. Kazao je kako je vatra gorila na 17. katu sjedišta norveške vlade. Očevidac Ole Tommy Pedersen bio je udaljen oko 100 metara od mjesta ekplozije. "Nekoliko minuta nakon eksplozije vidio sam troje ili četvero ozlijeđenih koje su iznosili iz zgrade. Gusti dim izlazio je iz donjih katova zgrade", rekao je Pedersen za BBC.

Članovi norveške vlade nisu ozlijeđeni

Hans Kristian Amundsen, ministar u norveškoj vladi potvrdio je kako u trenutku eksplozije premijer nije bio u zgradi.

"On je dobro, na sigurnom je i već se vratio na posao", rekao je Amundsen.

U službenoj izjavi norveška je policija rekla da mogu potvrditi jednu ili više eksplozija.

"Trenutno ne možemo govoriti o razmjerima štete, osim da potvrdimo da je bila eksplozija", stoji u izjavi.

Glasnogovornik policije rekao je kako je sjedište TV2 evakuirano zbog sumnjivog paketa. TV2 se nalazi u neposrednoj blizini vladinih zgrada u središtu Osla.

U roku od nekoliko minuta od eksplozije na Twitteru su se pojavile prve fotografije i video snimke s mjesta događaja, a ljudi koji su se tamo zatekli pišu kako su prolaznici bili u šoku. Ističu kako se nakon eksplozije osjetio miris sumpora u zraku.

Velik dio Osla je evakuiran, a policija je pozvala građane da ne izlaze na ulice ukoliko to nije nužno. Također, zamolili su građane da ne koriste mobilne telefone kako bi oslobodili mrežu za komunikaciju spasilačkih ekipa.

Središte Osla ispražnjeno je od njegovih stanovnika, a na ulicama su bile spasilačke ekipe i vojska koja osigurava područje. Očekuje se da će tijekom večeri ili najkasnije sutra ujutro započeti policijski očevid kojim će se pokušati utvrditi što se točno dogodilo.

Napad na kamp vladajuće stranke

Nekoliko sati nakon eksplozije u Oslu, neidentificirani napadač napao je kamp mladeži Radničke stranke na otoku Utøya, oko sat vremena udaljenom od Osla. Mediji javljaju kako je u pucnjavi ubijeno najmanje 10 osoba. Očevici pak ističu da su na poprištu masakra vidjeli između 20 do 25 leševa. Oko 19 sati norveška policija uhitila je napadača.

Foto: TwitterFoto: Twitter

Foto: TwitterFoto: Twitter

Fotogalerija

  • Foto: @carrozo/Twitter
  • Foto: Twitter
  • Foto:@geirolav/Twitter
  • Foto: @chaglen/Twitter
  • Foto: @chaglen/Twitter
  • Foto: Twitter
  • Foto: Twitter
  • Foto: Twitter
  • Foto: Twitter
  • Foto: Twitter

Vezane vijesti

Norvežani pozvani na "sex hour" uz kondom

Norvežani pozvani na "sex hour" uz kondom

Norveška neprofitna organizacija za zdravstveno i spolno obrazovanje RFSU pozvala je Norvežane na "sex hour" u četvrtak navečer s partnericom ili… Više

Komentari

registracija
30/6/11

exyuman, 22.07.11. 17:49

Sat vremena posle napada, javila se osoba koja je preuzela odgovornost za ovaj napad. Pogledajte sliku te osobe : http://adf.ly/237936/www.longwarjournal.org/images/osama-bin-laden-1998-thumb.jpg ( otvorite link, pa nakon 5 sek koje odbrojavaju u gornji desni ugao, kliknite na skip ad ).


registracija
16/6/10

nosonja, 22.07.11. 18:10

To su sigurno napravile komunjare,orjunaši ,jugo-nostalgičari,izdajice roda svoga.


registracija
30/12/08

csiki, 22.07.11. 18:36

nosonja izgleda da ste zarazeni kao djani


registracija
16/6/10

nosonja, 22.07.11. 21:28

e yebi ga csiki,ako si ovo shvatio bukvalno onda.....zar nikada nisi čuo za zayebanciju........ironija,cinizam.sarkazam.,pičwayz,,,,,,,baš si me razočarao......šmrc...


registracija
7/1/11

djani, 22.07.11. 21:40

csiki i nosonja ostavite se mene bolje će vam biti i za dušu i za zdravlje općenito.
vas dva hebite jedan drugoga ili nane svojwe kurbe koje su vas okotile imbecilne


registracija
16/6/10

nosonja, 22.07.11. 21:43

fala,fala djani


registracija
25/6/11

livio, 22.07.11. 23:02

Vrhunac kukavicluka! Zasto Norveska? Zasto drzava koja je izrazito socijalna, pruzila utociste i udomila mnoge, ZASTO.


registracija
13/2/11

urednik, 23.07.11. 09:41

Ateistički talibani, oni su 100%, njima ništa nije sveto pa ni dječji životi!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika