23.07.2011. / 15:33

Autor: Deutsche Welle

DW: Plavooki musliman ili kako teror truje misli

Sve se tako lijepo uklapalo: Norveška sudjeluje u vojnoj misiji međunarodnih snaga u Afganistanu i u zračnim napadima NATO-a u Libiji. Pa jasno je da kao bombaš u vladinoj četvrti u Oslu u pitanju neki musliman.

Foto: TwitterFoto: TwitterTeror ovakvih razmjera nas ostavlja bez riječi - svejedno dolazi li s lijeva ili s desna, svejedno je su li počinitelji fundamentalisti ove ili one religije, da li se radi o organiziranoj grupi ili nekom poludjelom pojedincu. A žrtvama je pogotovo svejedno za koju ideju ili u ime čega su oni ubijeni ili ranjeni. Žrtve terora su nedužne. I upravo to je ono što teror čini tako odvratnim - sasvim svejedno tko je počinitelj.

Teror se osim toga odlikuje svojim djelovanjem i na krug izvan neposrednih žrtava. Teror, naime, proizvodi strah. Čovjek se pita: da li su grad u kojem živim, zrakoplov kojim letim ili priredba koju želim posjetiti možda sljedeći ciljevi napada? Političari uvijek kažu da mi ni u kom slučaju ne smijemo promijeniti naše ponašanje iz straha od terorističkih napada. Jer bi to značilo da je teror već pobijedio. I to je točno.

Ali teror pričinja još i veći strah - strah od mogućih počinitelja. Da li je moj susjed ili čovjek koji pored mene stoji u tramvaju možda opasan? Možda zato što nosi bradu? Ili zato što je drugačije obučen? Možda zato što izgleda kao musliman, ili naprosto kao stranac? Tu se sasvim jasno vidi: teror truje naše misli, naš način razmišljanja! Strahovi proizvode predrasude, a ekstremni strahovi čak i fobije. To se u slobodnim, demokratskim društvima ne smije dozvoliti!

Kao što već i posljednji izborni uspjesi stranaka koje su neprijateljski raspoložene prema muslimanima ili strancima općenito u mnogim europskim zemljama pokazuju, tako su i prvi sati nakon terorističkih napada u Norveškoj ukazali na to u kojoj mjeri je mišljenje u Europi već zatrovano. Sve se tako lijepo uklapalo u unaprijed posloženu sliku: Norveška sudjeluje u vojnoj misiji međunarodnih snaga u Afganistanu i u zračnim napadima NATO-a u Libiji. Pa jasno je da kao bombaš u vladinoj četvrti u Oslu u pitanje dolazi samo neki musliman. Dva i pol sata kasnije masakr u omladinskom kampu - zaključak je jasan: zar gotovo istovremeno ubijanje na više različitih mjesta nije oduvijek bio zaštitni znak Al Kaide?

Pa čak ni nove vijesti koje su sinoć (22.7.) tijekom večeri stizale nisu tzv. stručnjake za pitanja terorizma, koji su svoje stručno mišljenje davali u udarnom programu njemačke televizije, mogle poljuljati u njihovom ubjeđenju. Recimo to da je počinitelj uhićen i da ima norveško državljanstvo. Odgovor: pa to su u međuvremenu dobili mnogi muslimanski useljenici. Ili druga vijest, da je počinitelj plavokos i plavook. Odgovor: pa to je sigurno neki Norvežanin koji je kao konvertit prešao na islam. Konvertiti su uvijek posebno radikalne pristalice neke vjere - u Njemačkoj je to poznato barem otkako je prije četiri godine otkrivena teroristička grupa tzv. "Grupa iz Sauerlanda".

Što li su brojni muslimani koji mirno žive u Njemačkoj osjećali kada su pratili takva izlaganja na njemačkoj televiziji? Lako je razumljivo da se vjerovatno nisu osjećali prihvaćenima, već upravo suprotno: odbačenima iz društva. To su također trenuci kada lako može doći do zatrovanja misli i mišljenja.

U međuvremenu znamo da uhićeni vjerovatni počinitelj nije nikakav musliman, već vrlo vjerovatno redikalan kršćanin. Za bilo kakve druge zaključke je još prerano. Ali, jedno je sigurno: teror je odvratan i vrijedan svakog prezira. Prije svega zbog žrtava. Ali i zbog toga što on tako izrazito truje misli.

Autor: Felix Steiner/ Zoran Arbutina

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Sigurnost u Ukrajini pod velikim upitnikom

Sigurnost u Ukrajini pod velikim upitnikom

Predsjednik Odbora za unutarnju politiku u njemačkom parlamentu, Wolfgang Bosbach, apelira je na Ukrajinu po pitanju jamstva sigurnosti kako za… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 23.07.11. 16:00

BBC je takoder jucer naveo sve misije Norveske kao u Afganistanu i Libiji, isto tako da je Norveska podrzala objavljivanje karikatura Muhameda u Danskoj, a sve u cilju da ukaze kako iza ove tragedije u Norveskoj stoji neka muslimanska teroristicka grupa. Islamski svijet je u ocima zapadnih demokracija krivac za sve. To sve ponajbolje govori o kakvim demokracijama se tu u stvari radi.


registracija
15/8/09

vergilia, 23.07.11. 16:41

Postoje jednostavno situacije u kojima čovjek prestaje biti gospodar svojih misli - ne treba se toga stiditi, nego iz toga - učiti. Predrasude su činjenica, ne vjerujem da postoji čovjek koji je sasvim slobodan od predrasuda, jer je strah emocija koju je vrlo teško kontrolirati. Neke informacije naprosto su ukazivale na "prvog krivca", to što se pokazalo da je krivac drugi, uči nas da uvijek treba oči otvoriti šire nego što ih strah otvara.Za to je potrebno puno razuma, a njega ljudi imaju sve manje. Sućut obiteljima poginulih i cijeloj Norveškoj, toj prekrasnoj zemlji, tim predivnim ljudima.


registracija
12/1/11

siziff, 24.07.11. 14:20

LAUDATIĆU!

Napiši, molim te, svoje mišljenje o ovom slučaju.

Možda (slučajno) nađeš kakve poveznice između religije i terora, koji rezultira nevinim žrtvama.

Tako kroz čitavu povijest ljudskog roda!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika