25.07.2011. / 08:56

Autor: Nacional.hr

Osnovana udruga Franak

Postoji rješenje za kredite u švicarcima, ali traži suradnju države i banaka

Iz zagrebačke podružnice udruge Franak pak poručuju kako se kamatne stope za "švicarce" u bankarskim krugovima koriste kako bi banke "pokrpale" vlastito loše poslovanje zbog krize

Država nije stala u zaštitu svojih građanaDržava nije stala u zaštitu svojih građanaRast švicarskog franka brojne je građane doveo na rub očaja. Krediti koji su se prije nekoliko godina činili boljom solucijom od onih u eurima, sada im zadaju glavobolje. A ekonomski analitičari predviđaju daljnji rast švicarske valute.

Stoga ne iznenađuje što su se građani počeli okupljati u udrugu koju su prigodno nazvali Franak. Sastanke organiziraju putem Facebooka, a već su održani u Zagrebu, Splitu i Rijeci. Preostaje samo Osijek, a potom i službena registracija udruge.

Kako piše Novi list, riječki koordinator udruge, Tomislav Prpić ističe kako je većinu građana "dotukla" valutna klauzula kredita u švicarskim francima. Ističe kako bi valutna klauzula trebal zaštiti vjerovnika od deprecijacije kune, no pretočena je u sredstvo zarade banke. Upravo zbog toga, plan je Udruge zatražiti povlašteni tečaj prilikom prebacivanja kredita u drugu valutu.

Prpić ističe kako država nije stala u zaštitu svojih građana već je potpisivanje dogovora s bankama o produljenju otplate stambenih kredita u "švicarcima" bio "dodatni šamar zdravom razumu".

No, postoji mogućnost da se problem kredita u švicarskim francima riješi na zadovoljstvo i vjerovnika i banaka. Tako barem tvrdi sudska vještakinja za financije i bankarstvo, Marija Duljković.

Otkriva kako bi se redovne kamatne stope mogle definirati prema referentnoj kamatnoj stopi, što se trenutno ne čini. A to bi podijelilo kamatni rizik i stvorilo veće povjerenje između kreditora i dužnika. Također, HNB može propisati osnovne elemente ugovora i urediti kamatni i tečajni rizik.

Marija Duljković stoga predlaže da banke predlože dodatak ugovoru o kreditu u kojem bi bio naveden reobračun kunske protuvrijednosti na dan odobravanja kredita uz obračun redovne kamatne stope u eurima i zaštitnu valutnu klauzulu u eurima.

Iz zagrebačke podružnice udruge Franak pak poručuju kako se kamatne stope za "švicarce" u bankarskim krugovima koriste kako bi banke "pokrpale" vlastito loše poslovanje zbog krize. Ističu kako kamatne stope na kredite u švicarskim francima variraju od banke do banke i od klijenta do klijenta pa se može zaključiti kako se ne formiraju prema tržišnim uvjetima, naglašavaju iz

Vezane vijesti

Hrvatska, BiH i Srbija zajedno u borbi protiv banaka

Hrvatska, BiH i Srbija zajedno u borbi protiv banaka

Organizacije 'Udruženje Franak' iz Bosne i Hercegovine, 'Udruženje Efektiva' iz Republike Srbije, te 'Udruga Franak' iz Republike Hrvatske sastale su… Više

Komentari

registracija
3/6/11

skaraica, 25.07.11. 10:31

Sjednite i dogovorite se. Ljudi ste zar ne?


registracija
24/11/09

friz, 25.07.11. 12:53

u Švicarskim bankama u Švicarskoj postoje hipotek.krediti,gdje komintent otplaćuje samo godišnju kamatu(obročno).Ako se odluči na prodaju nekretnine naravno u dogovoru s bankom,banka uzima svoju glavnicu,a komintent ostalo.To bi mogla biti jedna od mjera,da se ljudima komintentima u švic.francima pomogne,pa da se sve nekako dobro završi.Dakle komintent,bi na taj način dobio na vremenu da smisli nešto.Možda bi mu u međuvremenu "uletio" kakav novac od nasljedstva,prodaje neke druge nekretnine,pa bi,što se u Švicarskoj i radi,smanjio glavnicu za odrađani iznos ilio vratio kredit u cijelosti ako je skupio dovoljno novaca.Tu bi se svakako mogla uklučiti i država,mada ne vidim previše razloga za to.U svakom slučaju,građevinarstvo pa i građanstvo bi odahnulo na neki način.Ovakav način kreditiranja mogao bi se primjeniti i za hipo.kredite i u eurima.Vjerujem da bi na takav način tržište nekeretninama živnulo,a građevinarstvo i sve ostalo što ga prati dobilo daobar" vjetar u leđa".


registracija
24/11/09

friz, 25.07.11. 13:25

naravno,u Švicarskoj su kamate na takve kredite 2-3%.Tako da Švicarcima takva kamata daleko olakšava otplatu.Međutim,umjesto da vlast razmišlja o oporezivanju banaka,neka radije uđe u pregovore oko manje kamatne stope na hipo kredite i otplatu samo kamata kako sam naveo.Možda postoji i još bolji model,ja znam samo za ovo.Obzirom da jedno vuće drugo, u švic.bankama, na oročeni izos kamate su samo 0,15-0,20%.


registracija
26/1/08

Rampa, 25.07.11. 14:58

Friz.
Ne znam odakle si izvukao tih 0.15-0.20%???

Donesi u bilo koju švic. banku od pola mil. Eur ili više i odmah dobivaš 7.5% godišnju kamatu i još će ti i direktor banke i cipele ispolirati!!

Pa što misliš zašto je Franak tako jak?

Možda od švicarske industrije, koja skoro i da ne postoji ili od malo onog skijanja?

Jak je zato što švic. banke daju najviše kamate u svijetu i garantiraju sigurnost novca!!

A tko god je digao kredit u švic. francima, to je njegov problem, a ne državni, imao je tada kredite na izbor i u Eurima i u Kunama!!

Htjeli smo kapitalizam, sad ga imamo, i što bi sad, možda opet komunizam natrag??!


registracija
3/12/10

Yoda, 25.07.11. 15:26

Rampa, ajd ne sračkaj! Kakve veze ima komunizam sa jačanjem franka? Istina je da se mogolo podizati kredite u nekoliko valuta, ali tog trenutka biraš najpovoljnije. U čemu je tvoj problem? Naše banke (čitaj strane banke) su lupeške i to svi znamo. Ovdje će nas guliti dok god ne uđemo u tu jebenu EU, a možda i poslije...


registracija
24/11/09

friz, 25.07.11. 16:53

Rampa,to ja moram pitati tebe gdje si ti izvuka?.Ako te baš zanima informacije mi je dao moj bratić koji već godinama tamo radi.Pa kakve bi imalo logike da švic.banke daju hipo.kredite od 2-3 %,a onome tko oroči 7.5%???I to švic.banke da bi radile'??Majde,molim te!!I na kraju,najprije se dobro raspitaj,pa onda piši!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika