25.07.2011. / 11:27

Autor: Nacional.hr

Zagrebačke ljetne večeri spremaju dvije glazbene poslastice

Za sve zaljubljenike u Gypsy jazz, u utorak, 26. srpnja, nastupaju glasoviti gitaristi Birelli Lagrene i Stochelo Rosenberg, a dan kasnije koncert Ive Pogorelića

Ivo PogorelićIvo PogorelićPosljednji tjedan Zagrebačkih ljetnih večeri nudi dva atraktivna koncerta u Atriju Galerije Klovićevih dvora u 21 sat.

Za sve zaljubljenike u Gypsy jazz, u utorak, 26. srpnja, nastupaju glasoviti gitaristi Birelli Lagrene i Stochelo Rosenberg.

Django (Jean Baptiste) Reinhardt, belgijski Sinti (1910.-1953.), jedan je od prvih prominentnih jazz glazbenika rođenih u Europi i svakako jedan od najboljih jazz gitarista svih vremena. Zaslužan je za idiom Gypsy Jazz odnosno Jazz Manouche (manouche = čovjek bezgranične slobode) nastao u Francuskoj tridesetih godina 20. stoljeća gdje je živio i svirao. Ostavio je za sobom mnoštvo skladbi kao što su Djangology, My Sweet, Tears, Nouages koje istim žarom izvode njegovi brojni sljedbenici. Danas je Gypsy jazz prerastao u pravi svjetski pokret s tradicionalnim festivalima i okupljalištima istinskih zaljubljenika u ovaj glazbeni izričaj, a u ovogodišnjem izdanju Ljetnih večeri slušamo ga u interpretaciji glasovitih Birelija Lagrenea i Stochela Rosenberga.

Dan kasnije, za kraj ovogodišnjih Zagrebačkih ljetnih večeri, nastupa svjetska pijanistička zvijezda Ivo Pogorelić.

Umjetnički put Ive Pogorelića nikoga ne ostavlja ravnodušnim. On uvijek iznova oduševljava i zaokuplja pozornost glazbenog svijeta. Izvanredno tehničko umijeće i snažna umjetnička osobnost čine njegove interpretacije promišljenima i izražajnima, a povrh svega osebujnima. Pogorelić nudi slušateljima izvoran skladateljev glazbeni rukopis, ali skida i nataloženu patinu sa skladbi, rastvara njihovu sadržinu. Pogorelićevi ekstremni kontrasti tempa i dinamike te kritički pristup djelu ispituju krajnje granice glazbenog zapisa i interpretacije općenito. Njegov glazbeni svjetonazor često su uspoređivali s onime Vladimira Horowitza, Ignacyja Jana Paderewskog i Sergeja Rahmanjinova koji su stvarali stil za novo doba baš kao i Ivo Pogorelić koji "svira 200 godina ispred svoga vremena!" (New York Times)

Ulaznice se mogu nabaviti u Turistički informativni centar (Trg bana Jelačića) te online na www.ulaznice.hr

Vezane vijesti

Rasprodana dvorana ovacijama pozdravila filharmoničare i jedinstvenog Ivu...

Rasprodana dvorana ovacijama pozdravila filharmoničare i jedinstvenog Ivu Pogorelića

ZAGREB - Treba li uopće isticati: U petak 23.3. na najnovijem koncertu ovosezonskog Plavog ciklusa, dvorana je bila do posljednjeg mjesta - puna! I… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika