Objavljeno u Nacionalu br. 485, 2005-03-01

Autor: Ivo Pukanić

POLITICAL REPORT

Samo Francuska i Njemačka sada mogu spasiti Sanadera

Premijer Ivo Sanader zbog strašnih pritisaka pred kojima se nalazi od strane Haaškog tribunala i većeg dijela EU sam je sebe doveo do granice pucanja i od Carle del Ponte bilo bi nepravedno da to ne honorira

Sanadera se napada čak i zato što je posjetio Svetoga Oca te ga zamolio da pomogne HrvatskojSanadera se napada čak i zato što je posjetio Svetoga Oca te ga zamolio da pomogne HrvatskojSljedećih desetak dana bit će presudno za odluku o tome hoće li pregovori s Europskom unijom početi 17. ožujka. Premijer Ivo Sanader i njegova vlada, potpomognuti predsjednikom Mesićem, rade sve ne bi li uvjerili Carlu Del Ponte i međunarodnu zajednicu da iskreno surađuju s Haagom. Kako su potpuno nemoćni da naprave bilo što konkretno u policijsko?obavještajnom dijelu pronalaženja odbjegloga generala ? i to iz jednostavnog razloga što se Gotovina od prvoga dana bijega nalazi daleko od Hrvatske – Sanader je ušao u političku akciju dokazivanja iskrene suradnje, koja je za njega iznimno opasna. Pritom stavlja glavu na panj svojim protivnicima, riskirajući cjelokupnu političku karijeru kako bi dokazao svoju iskrenost prema Haaškome tribunalu. Zbog strašnih pritisaka Haaškoga tribunala i većeg dijela EU, koji je pod presudnim utjecajem Velike Britanije, Sanader više nema gdje. Sam se doveo do granice pucanja i političkog samoubojstva, što bi rijetko tko učinio, pa bi od Carle Del Ponte bilo krajnje nepravedno, i u ljudskom i u političkom smislu, da mu to ne honorira i da mu pozitivnu ocjenu o suradnji s Haaškim tribunalom.

Europska unija i njeni analitičari, ako zaista žele dobro Hrvatskoj, morali bi znati gdje su granice unutarnjopolitičke izdržljivosti. Zbog svoje potpuno nefleksibilne politike, koja je uvjetovana hrpom plasiranih obavještajnih i medijskih laži, čiji je izvor uvijek u istim krugovima, Hrvatsku su dovele na rub radikalizacije i antieuropskog raspoloženja. A to je klima u kojoj ni Sanader ni bilo tko drugi ne može kontrolirati situaciju. Njoj pogoduje i potpuno ridikulozno osnivanje “Vlade Republike Srpske Krajine u izbjeglištvu” u Beogradu. Na samu pomisao revitalizacije takve umjetne tvorevine, koja je u četiri godine postojanja uzrokovala mnogo ljudskih žrtava i razaranja te bacila Hrvatsku nekoliko desetljaća unatrag, obične građane Hrvatske hvata jeza. Usporedo s tim, Sanaderu se daje nemogući zadatak da izruči Gotovinu, koji je najzaslužniji za gašenje te umjetne tvorevine, a potom i za završavanje rata u BiH. U takvoj atmosferi, ponovno se rađaju frustracije i osjećaj ugroženosti kod običnih ljudi, što neumitno vodi u radikalizaciju cijele situacije i skretanje zemlje krajnje desno. Zar to mnogobrojni politički i obavještajni analitičari stranih veleposlanstava smještenih u Zagrebu ne vide? Na kraju će i Sanadera natjerati da prihvati desnu retoriku, jer to će biti jedini način da se održi na vlasti ako ne dobije datum pregovora 17. ožujka. U demokratskoj proceduri ne bi bio problem da ga naslijedi Ivica Račan, ali pitanje je hoće li u takvoj atmosferi Račan to moći učiniti. Od svega toga koristi će imati samo oni koji ne žele stabilnost u cijeloj regiji.

Tračak nade u povoljan ishod dao je prije nekoliko dana povjerenik za proširenje EU Ollie Rehn koji je, nakon susreta sa Sanaderom u četiri oka, izrekao malo popustljivije stavove o Hrvatskoj. Čini se da je shvatio da mu Sanader govori istinu o iskrenosti u suradnji s Haagom. Sanader možda ponekad vuče nesmotrene poteze, kao što je bio onaj s Jurom Kapetanovićem, no nitko mu ne može predbaciti da nije iskren prema Haagu. Obični građani zamjeraju mu to što je dao i previše, a zauzvrat je dobio samo sumnjičenje, ružne riječi i ucjene Haaga i zemalja bliskih Velikoj Britaniji. Rehn danas u rukama ima ne samo sudbinu Sanadera i njegove vlade, već i Hrvatske, kao i cijele regije. Njegova negativna odluka predstavljala bi veliku nepravdu. Jedino brzim ulaskom Hrvatske u EU, Rehn i njegove kolege mogu dati primjer ostalim državama regije da se suradnja i poštivanje demokratskih normi isplati.

Pitanje je koliku će cijenu za to platiti Sanader koji ima sve više neprijatelja unutar države. Sanadera se napada čak i zato što je posjetio Svetoga Oca te ga zamolio da pomogne Hrvatskoj. Ništa bolje ne prolazi ni Mesić. koji se posljednjih tjedana pokazao kao najbliži Sanaderov saveznik, a kojega se također napada zato što je austrijskog predsjednika Fischera zamolio za pomoć. Pritom ne treba zaboraviti da se Mesić jako javno izložio, govoreći o Gotovini ono što od Sanadera očekuje EU i Carla Del Ponte, no on se to ipak ne usudi izreći. Sanader istodobno preko Državnog odvjetništva radi operaciju zamrzavanja Gotovinine imovine, kao i imovine nekolicine dežurnih Gotovininih jataka. Sve su češće priče da su neke sudske presude donesene kako bi se svidjeli Carli Del Ponte i nekim zemljama EU.

U sljedećih tjedan dana, Sanader i Mesić učinit će sve da počnu pregovori. Zbog toga Mesić i ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar-Kitarović, putuju u Bruxelles. Nakon toga očekuje se i putovanje nove ministrice u London, gdje će se sresti s Denisom McShaneom, britanskim ministrom za EU, najčvršćim protivnikom početka pregovora. To će ujedno biti i vatreno krštenje nove ministrice, protiv čijeg postavljanja su se digle HDZ-ove podružnice Splita, Varaždina i Slavonskog Broda.

Da novoj ministrici neće biti lako u Londonu, vidi se i po tome što Britanci vrše pritisak i na države koje podržavaju Hrvatsku na putu u EU, saznaje Nacional iz krugova diplomata tih zemalja. Na udaru Britanaca su prije svega Mađari, Slovaci i Baltičke zemlje. Uz Britaniju čvrsto stoje Danska, Finska i Nizozemska. Njemačka i Francuska od Hrvatske očekuju neki trag koji bi vodio prema Gotovini, odnosno koji bi pokazao da je Hrvatska ipak nešto konkretno našla. Pomoću tog traga, i jedna i druga zemlja upustile bi se u borbu s Velikom Britanijom. Ovako, već su pomalo umorne i ne žele više zbog Hrvatske trošiti bodove u borbi s Velikom Britanijom, a to je najgore što se Hrvatskoj moglo dogoditi. Stoga ne začuđuje što će Sanader poduzeti još jednu rudnu lobiranja upravo prema Njemačkoj i Francuskoj, o čijoj čvrstoj podršci Hrvatskoj ovisi sve. Jedino te dvije zemlje svojim čvrstim stavom mogu pomoći Sanaderu.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika