25.07.2011. / 14:39

Autor: Hina

Vatikan opozvao svog veleposlanika u Irskoj zbog pedofilskog skandala

Vatikan je opozvao svog veleposlanika u Irskoj nakon žestokih kritika irskog parlamenta na račun uloge Crkve u zataškavanje seksualnog zlostavljanja djece, izjavio je u ponedjeljak zamjenik glasnogovornika Vatikana otac Ciro Benedettini.

Vatikan je opozvao svog veleposlanika u IrskojVatikan je opozvao svog veleposlanika u IrskojVatikan je opozvao svog veleposlanika u Irskoj nakon žestokih kritika irskog parlamenta na račun uloge Crkve u zataškavanje seksualnog zlostavljanja djece, izjavio je u ponedjeljak zamjenik glasnogovornika Vatikana otac Ciro Benedettini.

Nadbiskup Giuseppe Leanza, apostolski nuncij u Irskoj, pozvan je na konzultacije u Vatikan, rekao je Benedettini.

Taj je potez povučen pošto je irski parlament prošli tjedan osudio Svetu Stolicu nakon objave izvješća u kojemu se optužuju crkvene vlasti da su prikrivale seksualno zlostavljanje djece koje su počinili svećenici 1996. i 2009. u cloynskoj biskupiji u Corku.

Neuobičajen korak Vatikana odražava pojačanu napetost zbog tog pitanja nakon vala kritika u Irskoj zbog uloge Crkve u prikrivanju skandala.

U izvješću se zaključuje da je odgovor irskih katoličkih vlasti bio "neprikladan i neprimjeren" te da su skrivale seksualno zlostavljanje djece.

Irski premijer Enda Kenny u govoru je osudio Svetu Stolicu, rekavši da je "silovanje i mučenje bilo podcijenjeno ili je umanjena važnost toga kako bi se sačuvala institucija crkve, njezina moć i ugled".

Bijes se prebacio s lokalnih biskupa na Vatikan kad je otkriveno da je u pismu Vatikana irskim biskupimna 1997. umanjena važnost irskih smjernica o prijavljivanju takvih slučajeva. Vatikan je zanijekao da je to pismo bilo poziv na zanemarivanje irskih zakona.

Vezane vijesti

Irci "okupirali" Poznanj, većina Hrvata stiže danas

Irci "okupirali" Poznanj, većina Hrvata stiže danas

Niti pljusak koji se spustio na Poznanj nije ih mogao zaustaviti i primiriti. Više od 20.000 raspjevanih irskih navijača "okupiralo" je središte… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 25.07.11. 16:25

A tih godina smjernice je davao Ivan Pavao II. Blaženi.Vjerojatno će i Racinger biti blaženik.I on je štitio pedofile. Naime,što više zaštitiš Crkvu,pa i pedofile u njoj,to si draži Bogu, pardon, kolegama.Banda,ništa nego banda.Sada će se razvikati kako su napadani i kako Crkva pati.Samo pričekajmo.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika