Objavljeno u Nacionalu br. 819, 2011-07-26

Autor: Tanja Simić

Hrvatski liječnici s zvijezdama medicine

Dvoje stipendista Zaklade onkologija radilo je dva mjeseca na prestižnoj klinici za radioterapiju u Münchenu, što je prvi edukacijski projekt Zaklade

STIPENDISTI ZAKLADE
koji su boravili u Münchenu su Tomislav
Omrčen iz Centra za onkologiju KBC-a
SplitSTIPENDISTI ZAKLADE koji su boravili u Münchenu su Tomislav Omrčen iz Centra za onkologiju KBC-a SplitDocentica Vesna Bišof i doktor Tomislav Omrčen prvi su od četvero hrvatskih onkologa koji su, zahvaljujući stipendijama Zaklade onkologija, imali priliku dva mjeseca provesti na Klinici za radioterapiju Tehničkog Sveučilišta u Münchenu, jedne od vodećih europskih radioterapijskih insitucija, na čijem je čelu jedan od najboljih svjetskih radioterapeuta Michael Molls. Riječ je o zakladi osnovanoj prije godinu i pol, a cilj joj je onkolozima omogućiti usavršavanje na prestižnim svjetskim sveučilištima i klinikama, što je liječnicima u Hrvatskoj često nedostupno. Dvomjesečni boravak hrvatskih onkologa u Münchenu bio je ujedno i prvi edukacijski projekt zaklade kojoj je na čelu jedan od vodećih hrvatskih onkologa Mirko Šamija, a koja je na temelju raspisanog natječaja lani odabrala četiri specijalista radioterapije i onkologije iz četiriju hrvatskih onkoloških centara - KBC-a Sestre milosrdnice, KBC-a Zagreb te KBC-a Split i Rijeka.


Osnivanje Zaklade inicirala je NCL Media Grupa, a za nju je u kratkom vremenu putem humanitarnih akcija u tjednicima Nacional, Extra i Zagreb News prikupljeno 280.000 kuna. U akcije se uključilo i 40-ak tvrtki, među kojima su najveći donatori bili Siemens, CIOS, INGRA, INA i T-Com. Počasni predsjednik zaklade je Stjepan Mesić.

"Za nas je boravak u münchenskoj klinici bio dar s neba", kaže Vesna Bišof, radioterapeutkinja sa Zavoda za radioterapiju Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb. "Ta je münchenska klinika poznata u svijetu, a profesor Molls jedan je od vodećih stručnjaka - autor je ili koautor najvećeg broja knjiga o primjeni zračenja u liječenju u svijetu. Za jednog onkologa provesti dva mjeseca tamo značilo je neopisivo puno; profesor Molls ima veliko iskustvo i odličnu ekipu koja radi vrhunsku radioterapiju, dok mi dolazimo iz zemlje koja radioterapiju još razvija. Mi pratimo sve što se događa u svijetu, ali potpuno je drukčije kad se može učiti iz prakse, ne iz knjiga ili s interneta. Iako je njihova oprema nešto suvremenija od naše, stekli smo znanje koje je apsolutno primjenjivo. Kod suvremenih je aparata poanta u tome da omogućavaju veću preciznost, odnosno veću poštedu zdravog tkiva. Kod njih je iznimno važan plan zračenja, jer što je on precizniji, zračenje će biti efikasnije, odnosno pošteda zdravog tkiva bit će veća.

Upravo je zato bilo važno vidjeti po kojem principu oni tamo rade, kako bismo i mi mogli unaprijediti svoje znanje. Takva vrsta edukacije je neprocjenjivo iskustvo, koje si onkolozi sami ne mogu priuštiti. Takve prilike općenito su rijetke, farmaceutske kompanije financiraju skupove i kongrese, ali na njima se održavaju predavanja, govori se o teoriji i nema se prilike učiti iz prakse. Boravak u Münchenu značio je sudjelovanje u radu tima, svakodnevno, tijekom dva mjeseca. Ne pamtim natječaj za sličnu stipendiju, toliko ozbiljnu da možete negdje živjeti i raditi i biti dovoljno dugo da uđete u taj sistem. Da smo u münchenskoj klinici bili tjedan dana, shvatili bismo princip rada, ali taman kad bismo se prilagodili, morali bismo se vratiti kući. Ovako smo detaljno upoznali organizaciju te institucije i njen cjelokupni rad. Na temelju naučenog mnoge stvari možemo unaprijediti u vlastitom radu, vidjeli smo kako bolje zaštititi neke organe kod zračenja i još par takvih finesa koje su jednostavne i primjenjive, ali i one za koje je potrebno malo ulaganja - poput softverskih nadogradnji da se ubrza i olakša priprema zračenja."

Edukacija u münchenskoj klinici bila je, objašnjava specijalist kliničke onkologije u KBC-u Split Tomislav Omrčen, pomno organizarana i isplanirana te je obuhvaćala bazičnu radiobiologiju, upoznavanje sa suvremenim uređajima za provedbu radioterapije, radijacijsku fiziku, dozimetriju, planiranje, simuliranje i provedbu radioterapije. Münchenski kolege su, veli, bili iznimno prijateljski nastrojeni i voljni podijeliti svoja znanja, a učiti od vrhunskih stručnjaka u centrima izvrsnosti, kaže "san je svakog kliničara". Važno je naglasiti da su hrvatski onkolozi na edukaciju u München otišli upravo u vrijeme kad je u Hrvatskoj bilo u tijeku nabavljanje suvremene opreme za radioterapiju, devet linearnih akceleratora i devet CT simulatora, što im je omogućilo upoznavanje s tehnologijom s kojom će ubuduće raditi.

"Moj boravak u inozemstvu podudario se s procesom opremanja hrvatskih onkoloških centara, pa tako i Centra za onkologiju KBC-a Split, najsuvremenijim uređajima za provedbu radioterapije. Veći dio znanja i vještina stečenih u Münchenu može se primijeniti u svakodnevnoj kliničkoj praksi i u Centru za onkologiju KBC-a Split. Boravak u inozemnoj ustanovi svakog liječnika, bez obzira na specijalnost, od velikog je značaja u njegovu profesionalnom razvoju. Zahvaljujući osnivanju Zaklade onkologija edukacija u onkološkim klinikama u inozemstvu sada je znatno dostupnija hrvatskim onkolozima. Ovom prigodom bih zahvalio prof. dr. Mirku Šamiji, predsjedniku Zakladne uprave, prof. dr. sc. Antoniu Juretiću i prof. dr. sc. Mariji Strnad na dodijeljenoj stipendiji, kao i svom mentoru prof. dr. sc. Eduardu Vrdoljaku, predsjedniku Hrvatskog onkološkog društva, na potpori koju mi je dao", ističe Omrčen.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika