Objavljeno u Nacionalu br. 819, 2011-07-26

Autor: Sandra Bartolović

Šamaranje protivnika i emocionalni patos

Na sljedećim izborima ni HDZ ni SDP više neće moći varati kao nekoć: birači nisu glupi, imaju realna očekivanja, a presudit će ponešto personalityja stranačkih vođa, no ponajprije realno ostvariva ekonomska obećanja

VOĐE Najjačih političkih stranaka u Hrvatskoj, Zoran Milanović i Jadranka Kosor, borit će se različitim sredstvima da pobijede na sljedećim izborimaVOĐE Najjačih političkih stranaka u Hrvatskoj, Zoran Milanović i Jadranka Kosor, borit će se različitim sredstvima da pobijede na sljedećim izborimaZa manje od četiri i pol mjeseca, ne minira li predsjednik države prijedlog vladajućih, izlazimo na sedme parlamentarne izbore. Premda je žestoka pretkampanja u punom jeku, pretendenti na vođenje države svoj programski i kadrovski arsenal kriju kao zmija noge. Dosadašnje kampanje pokazale su da se izbori dobivaju manje na konkretnim programima, a više na emocijama, dojmu i percepciji birača o liderima i strankama. Istina, vjerojatno nikada kao sada Hrvatska nije bila u teškoj gospodarskoj situaciji, iz koje nema pomaka, iako ogromna većina svjetskih, ali i susjednih gospodarstava izlazi iz krize, pa je logično očekivati da će se birači okrenuti onima koji ih uvjere da im mogu osigurati, ako ne bolji život i viši standard, a ono barem svjetlo na kraju tunela.


Svi ekonomski pokazatelji izravni su i najveći suparnik HDZ-a na predstojećim izborima, ali već i prve naznake kampanje vladajućih pokazuju da će se više od gospodarskog oporavka baviti poticanjem nacionalnih, domoljubnih i vjerskih osjećaja i sentimenata. U borbu za vlast s SDP-om uvukli su i predsjednika Ivu Josipovića, pokušavajući prestrašiti birače “crvenima” koji bi mogli zauzeti sve ključne točke vlasti. Može li se birače i ovaj put “preveslati” i umjesto konkretnih rješenja i poteza podvaliti im nacionalni patos i vjerski zanos, ovisit će i o uvjerljivosti izazivača iz kukuriku-koalicije. Hoće li, u vjerojatno najžešćoj kampanji do sada birači, osim da šamaraju političke aktere koruptivnim i drugim aferama, naći nešto važno i za sebe i tako dobiti razlog da se ipak otpute na birališta? “Priča da će programi dobiti izbore je laž, oni se u Hrvatskoj još uvijek dobivaju na dojmu. Na žalost, i na ovim će izborima biti tako”, procijenio je nedavno u intervjuu za Nacional prvak HNS-a Radimir Čačić, uz svijest da će se opozicija morati boriti i protiv prilično uspješno nametnute HDZ-ove teze “svi su isti”. Jasno mu je da HDZ-u ide dobro guranje nevažnih tema u kampanji, a spretni su, smatra, i u forsiranju emotivnog pristupa u politici, pri čemu su već naznačili teme na kojima će dizati sentimente, poput povratka Tuđmanu, Ustavnog zakona o braniteljima, haaškim presudama... S druge strane, savjetnik od velikog povjerenja premijerke Jadranke Kosor, Davor Stier, u intervjuu za Vjesnik iznosi uvjerenje da će, umjesto ustaša i partizana, “ljudima u središtu interesa biti odgovor na pitanje tko nam može osigurati da bolje živimo i gledat će što je svaka opcija dosad napravila”.

Politolog Ivan Grdešić smatra da je u odluci birača uvijek mješavina utjecaja te da će dio njih biti pod utjecajem personalityja, bilo Jadranke Kosor, bilo Zorana Milanovića. “No, iz zadnjih nekoliko izbora vidi se da se hrvatsko biračko tijelo pomiče iz klasične lojalnosti svojim strankama prema pitanjima kako žive i što očekuju od buduće vlasti i izboru onih koji će im omogućiti izlazak iz gospodarske krize u bolji život. Ima i elemenata lojalnosti, koja je posebno važna za HDZ, no i njihovi birači vjerojatno više nisu tako odani, jer od nečega trebaju i živjeti”, procjenjuje Grdešić. S druge strane, analitičar Davor Gjenero očekuje prljavu kampanju, kojom će dominirati pokušaji moralne i svake druge diskvalifikacije suparnika. “Predizborna kampanja utječe tek na desetak posto birača, pa će se izborna bitka voditi na pozicioniranju i izvođenju svojih birača na birališta, što se radi afirmativnom kampanjom, te nastojati potaknuti birače drugih opcija da ne iziđu na izbore, što se postiže negativnom kampanjom. Koristit će se oba pristupa i ne možemo očekivati da ćemo gledati samo predstavljanje stranačkih programa, nego i ocrnjivanje druge strane, u nastojanju da je se prikaže nesposobnom za uspješno i kvalitetno vođenje države, tako da će se birači odlučivati na temelju kombinacije emotivnih i racionalnih faktora. Kampanja je praktički već počela pa pretpostavljam da će prevladati negativni elementi, jer program se predstavlja relativno kratko vrijeme i nema smisla ponavljati iste poruke, pa će veći dio vremena ići na difamiranje protivnika”, smatra Gjenero. Grdešić napominje da se u kampanjama uvijek obećava više nego što se realno može učiniti, no birači nisu glupi i jasno im je što se može. Nitko ne može obećati da će nestati nezaposlenost i biti u tome uvjerljiv, ali može obećati da će učiniti sve da to smanji, kaže, jer birači su realni u očekivanjima. Pogotovo oporba ne može obećati med i mlijeko, jer svi znamo kako nam je, ali može obećati da će učiniti sve da se stvari poboljšaju, ocijenio je. Iako izborni programi s kojima stranke i koalicije idu pred birače još nisu poznati, Gjenero strahuje da bi predstojeća suđenja Sanaderu i Čačiću mogla zasjeniti rasprave o konkretnim programima, iako suđenje Sanaderu vjerojatno neće početi prije izbora, ali će se sigurno u javnosti vući repovi istraga. “HDZ je po tome u relativno dobrom položaju, jer je gubitkom rejtinga već platio Sanaderove štete, i neće zbog toga dodatno gubiti birače. Priča s Čačićevim suđenjem neugodna je jer je neizvjesna, te zato što je Čačić opravdano prepoznat kao akter, koji može nuditi nova, ozbiljna rješenja, no ovo za njega može biti isključujuće, predviđa Gjenero.

Grdešić pak očekuje da će suđenje Sanaderu biti među dominantnim temama u kampanji te da će HDZ s tim teško izići na kraj. U usporedbi s tim suđenje Čačiću za prometnu nesreću u inozemstvu smatra sasvim marginalnom temom. “I HDZ-ov pokušaj da predsjednika Josipovića uvuče u kampanju čini mi se paničnom reakcijom, jer se HDZ treba suočiti s tim da će izgubiti izbore. Treba učiniti sve da iz poraza iziđe što snažniji, a za Hrvatsku bi bilo dobro da se HDZ-u ne dogodi apsolutni raspad, nego normalni, demokratski poraz koji može iskoristiti za svoju konsolidaciju. A to da nas plaše crvenima nakon 20 godina, a da nas ne plaše korupcijom koju su uveli u državu, jednostavno je licemjerno, a u državi stvaraju nepoželjnu, nepotrebnu i nemodernu političku atmosferu. Potpuno je deplasirano građane, od kojih mnogi jedva preživljavaju, plašiti povratkom komunizma, koji valjda predvodi Milanović koji je bio beba u doba komunizma”, analizira Grdešić. S druge strane, Gjenero ocjenjuje da se predsjednik Josipović u kampanji vjerojatno našao vrlo smišljeno i planski. Obrazlaže da Kosor ima razloga voditi visokopersonaliziranu kampanju, jer je njezin rejting u javnosti viši od rejtinga HDZ-a.

“Milanović bi morao voditi osobnu low profile kampanju, jer mu je rejting puno niži od SDP-ova. Djelomice se zato u igri pojavljuje Josipović čiji je rejting zasad viši od svih stranaka i političara, i preuzima svojevrsnu poziciju ključnog opozicijskog igrača. Ako je to dio strategije SDP-a, vjerojatno će u dogledno vrijeme Milanovića biti sve manje u javnosti, a promovirat će se organizacija s više aktera koji mogu voditi različite politike”, Gjenerova je procjena. Vjeruje i kako će priča s EU trijumfom ipak biti plodonosna za HDZ i logično je da će je eksploatirati, jer vlade koje se bore za još jedan mandat uvijek se od promoviranja budućih politika više bave onime što je učinjeno. Grdešić misli da europska tema ipak neće biti presudna za birače, jer bi sve relevantne stranke ionako učinile sve potrebno da se uđe u EU, tako da izbori neće ovisiti o tome. Grdešić je uvjeren da će izbore odrediti konkretna gospodarska situacija, korupcija, stanje u HDZ-u i hapšenja u toj stranci.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

registracija
8/7/10

Maroje, 26.07.11. 14:23

Dosta nam je ringišpila HDZ, SDP. Vapimo za novim, odgovornim i radišnim ljudima koji vole svoju domovinu.Onima koji će raditi za dobrobit hrvatskog čovjeka ne dodvoravajućii se kojekakvim likovima iz EU i brige samo za svoj džep.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika