Objavljeno u Nacionalu br. 819, 2011-07-26

Autor: Marko Biočina

Kako se 'mentalni sklop' premijerke Kosor mijenjao u glavi HDZ-ovog odvjetnika

Za vjerovati je tako da Jadranka Kosor neće dobiti željeni odgovor od DORH-a, a takav ishod mogao bi izazvati novi ispad HDZ-ova odvjetnika Gredelja

Vladimir Gredelj od prošlog je tjedna ovlašteni odvjetnik HDZ-a: Photo: Goran Stanzl/PIXSELLVladimir Gredelj od prošlog je tjedna ovlašteni odvjetnik HDZ-a: Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Nema apsolutno niti jedne zakonske ili podzakonske norme koja bi Državno odvjetništvo obvezala da se očituje o tome vodi li se istraga protiv HDZ-a, kao što u svom pismu od DORH-a traži premijerka Jadranka Kosor. Taj zaključak za Nacional je potvrdilo više uglednih hrvatskih pravnih stručnjaka, među kojima je najdecidiraniji bio odvjetnik Veljko Miljević:

"Ako HDZ-ov odvjetnik Vladimir Gredelj tvrdi kako ta obveza DORH-a proizlazi iz Zakona o kaznenom postupku ili nekog drugog akta, neka mi pokaže članak u kojem to piše, pa ću se složiti s njim. Nešto slično tome postoji tek u Privremnim uputama za postupanje Državnog odvjetništva, postupovniku koji se mijenja svakih nekoliko godina. Tamo stoji kako DORH može zainteresiranu stranu u postupku obavijestiti kako se vodi postupak protiv nje, ali i kako u osjetljivim predmetima tu informaciju može uskratiti. Dakle, odluka tome hoće li DORH premijerki ili bilo kome drugome dati informaciju vode li se kakve istražne radnje protiv njih isključivo ovisi o procjeni samog DORH-a i mislim kako je to dobro rješenje". S obzirom na to, za vjerovati je kako Jadranka Kosor neće dobiti željeni odgovor od DORH-a, a takav ishod mogao bi izazvati novi ispad HDZ-ovog novoimenovanog odvjetnika Vladimira Gredelja. On je u svom prvom nastupu u novoj funkciji u prošlotjednom Dnevniku NoveTV indirektno napao Državno odvjetništvo ustvrdivši kako se informacija o tome vodi li se protiv nekoga istraga tajnom drži samo u "kafkijanskim totalitarističkim režimima", te pritom ustvrdio kako HDZ očekuje odgovor DORH-a jer je zadaća tog tijela da odgovara na pitanja građana.

Ono što je zanimljivo je to da je Gredelj tek prije nekoliko mjeseci u bitno drukčijem tonu komentirao premijerkinu sklonost da se pismima obraća različitim pravosudnim institucijama. To se dogodilo u veljači kad je premijerka uputila pismo predsjeniku Hrvatske odvjetničke komore Leu Andreisu tražeći očitovanje o tome smije li odvjetnik Anto Nobilo, u sklopu svoje obrane bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, iznositi optužbe na račun Vlade. Komora je, slučajno ili ne, nakon pisma pokrenula disciplinski postupak protiv Nobila i on je nepravomoćno kažnjen šestomjesečnom zabranom rada. Nobila je u tom procesu zastupao upravo Gredelj, a za svog današnjeg klijenta, premijerku Kosor i njezino pismo, nije imao nimalo lijepe riječi: "S obzirom i na činjenicu da je postupak (protiv Nobila op.a.) pokrenut po nalogu premijerke, čini se da je na čelu komore Jadranka Kosor, a ne Leo Andreis.

To prije svega govori o demokratskoj nepismenosti naše premijerke jer da nema taj problem, znala bi da svatko u Hrvatskoj ima pravo napadati tj. kritizirati Vladu. Ne samo da imaju pravo to raditi nego su kritike i poželjne u jednom pravom demokratskom društvu. Očito da je njezin mentalni sklop vezan za vremena kad to nije bilo dopustivo". Što se to točno od pisma HOK-u do pisma DORH-u promijenilo u premijerkinom "mentalnom sklopu" sad bi najbolje mogao pojasniti sam Gredelj, koji očito nema problema s pronalaskom novih klijenata, kao niti s vođenjem neprekidne borbe protiv "totalitarističkih i kafkijanskih režima". S obzirom na predstojeću predizbornu kampanju, vjerojatnije je da je HDZ Gredelja nije agnažirao unatoč tim sklonostima, već upravo zbog njih.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
7/4/11

ivanovac, 26.07.11. 07:18

Pa tko ga je angažirao sve govori o njemu i o njegovom poslodavcu.


registracija
31/1/10

STTony, 26.07.11. 07:25

Za ovoga se zna da je jedan od većih HDZ potkopavača pravosuđa koje je palo na najniže grane iako zapravo kod nas nikad i nije kotiralo visoko.


registracija
7/9/09

Puzzo, 26.07.11. 07:26

Bože, po faci mu se vidi da je sirovina i primitivac... a tek istup na TV-u... živi smijeh !


registracija
25/10/10

cuma, 26.07.11. 08:48

Poznajemo ga u kraju u kojem živi i šire, ljiga, tipičan HDZ-ov poslušnik, neka ga samo da se razotkirje do kraja, što će se više pojavljivati u obrani Kradezea, to će se više javljati oni koji ga poznaju, uvjeren sam da će na portalima doći do izljeva žuči, gadljivosti, alergije,,,,vidite mu i po faci tko je i kakav je!!!!!!


registracija
11/1/10

fluid, 26.07.11. 09:56

Kompletna HDZ-ovska vrhuška je antropološki gledano,preslika junaka iz romana o Alan Fordu.Osim Kosorice.Ona je dokazana ljepotica iz Štrumfova.Isto kao i Milanović koji je preslika Garganela.No to nije smetnja da "zainteresirani"birači ,svoje interese ne žele ostvariti upravo preko tih ,ne samo karikaturnih nakaza već i moralnih.Da bi zaštitili svoje nepripadajuće privilegije,glasovati će i za "crnoga vraga"(kako reče Tuđman),samo da bi dobili mrvice sa sve manje bogate trpeze.Svi propadamo samo oni smatraju da je poanta u tome da će oni propasti sporije.Nacija za temeljitu psihoanalizu.


registracija
7/1/11

djani, 26.07.11. 12:42

Ovakva je ciela Država nažalost,dok 17000 majki Hrvatica oplakuje svoju djecu pobijunu od smrdskih četnika,ovi su nam zadali zadnji udarac pljačkom i na ulicu svi ,žao mi je što ovako izgubismo i Državu i suverenitet,niš nije naše ni banke ni tvrtke,osim ovih državnih koje su na koljenima od pljačke


registracija
31/5/09

tvrtko3, 26.07.11. 13:06

Ovaj Gredelj je bio, prije odvjetničke karijere, predsjednik sudačke organizacije. E sad kakvo nam je sudstvo možete sami zaključiti.


registracija
24/7/11

mrvek, 26.07.11. 13:07

u hdzju su svi potencijalni pacijenti vrapča skupa s njihovim glasačima.


registracija
12/12/10

112131, 26.07.11. 13:30

Djani, kako ništa nije naše, pa Sv. Gera je.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika