27.07.2011. / 07:15

Autor: Nacional.hr

Svila - dobra za kožu, menopauzu i gljivične infekcije

Pred gotovo 20 godina u Švicarskoje je prvedeno istraživanje u kojem je otkriveno zašto svila ima blagotovoran učinak na kožu. Sericin, protein koji se nalazi u svili prijanja uz protein keratin u koži i kosi, stvarajući tako zaštitni sloj na kosi i koži,a ovo pomaže kod sprečavanja sasušivanja kože i pojave bora

IlustracijaIlustracijaSpavanje na svilenoj posteljini i u svilenoj pidžami, osim ugodnog osjećaja, ima i neke zdravstvene dobrobiti, prenosi The Telegraph.

Znanstvenici sa talijanskog Sveučilišta Bologna otkrili su da nošenje svile pomaže kod vaginalnih gljivičnih infekcija i da se nošenjem svilenog donjeg rublja smanjuju svrbež i otekline. Gljivična infekcija u prosjeku pogađa tri od četiri žene, a svaka dvadeseta žena će sa ovakvom infekcijom imati problema čak 4 puta godišnje, a kao lijek se obično koristi flukonazol. U istraživanju je pola sudionica moralo nositi svileno donje rublje, a druga polovica pamučno donje rublje. Liječnici, kao ni obje grupe žena, nisu znali tko nosi pamučno, a tko svileno donje rublje, jer je svileno rublje napravljeno tako da se gotovo ne razlikuje od pamuka. Nakon 6 mjeseci, oko 90 posto žena koje su nosile svilu, imale su smanjene simptome infekcije, a i povratak infekcije je smanjen za pola.

Smatra se da svila pomaže tako što djeluje na gljivicu Candida albicans koja uzrokuje infekciju. Ovoj gljivici odgovara vlaga, a donje rublje korišteno u istraživanju napravljeno je do svile koja upija suvišnu vlagu.

Osim kod infekcija, svila pomaže i kod problema sa kožom lica u menopauzi. Mnogo žena tijekom menopauze imaju problema sa sušenjem kože na licu i pojavom crvenih mrlja. Jastuci od svile u ovom slučaju mogu pomoći jer hlade tijekom ljeta, a griju tijekom zime što pomaže u reguliranju variranja tjelesne temperature, koje se događa u menopauzi.

Pred gotovo 20 godina u Švicarskoje je prvedeno istraživanje u kojem je otkriveno zašto svila ima blagotovoran učinak na kožu. Sericin, protein koji se nalazi u svili prijanja uz protein keratin u koži i kosi, stvarajući tako zaštitni sloj na kosi i koži,a ovo pomaže kod sprečavanja sasušivanja kože i pojave bora.

Još jedno objašnjenje za blagotvoran učinak svile na kožu je to što se gusjenice koje proizvode svilu hrane plodovima duda, koji su bogati antioksidantima za koje se zna da pomažu u obnavljanju stanica u tijelu.

Vezane vijesti

U boj protiv infekcija lijekovima u pravo doba dana

U boj protiv infekcija lijekovima u pravo doba dana

Određeno vrijeme dana utječe na imunitet i moglo bi biti važan faktor kod rizika za dobivanja infekcije, tvrde američki znanstvenici, izvještava BBC.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika