26.07.2011. / 18:18

Autor: Hina

Lamy upozorio na paralizu globalnih trgovinskih pregovora

Čelnik Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Pascal Lamy kritizirao je u utorak članove organizacije jer nisu uspjeli usuglasiti sporazum o globalnoj trgovini do prosinca i pozvao je na "razgovor odraslih" oko toga što učiniti sljedeće.

Pascal LamyPascal LamyČelnik Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Pascal Lamy kritizirao je u utorak članove organizacije jer nisu uspjeli usuglasiti sporazum o globalnoj trgovini do prosinca i pozvao je na "razgovor odraslih" oko toga što učiniti sljedeće.

"Ono što vidimo danas je paraliza u pregovaračkoj funkciji WTO-a, radilo se o pristupu tržištu ili o donošenju pravila", rekao je Lamy pred Odborom za trgovinske pregovore WTO-a.

Članice WTO-a pokušavaju spasiti sporazum nakon desetljeća pregovora o planu razvoja dogovorenom na sastanku u Dohi, koji je trebao donijeti idući iskorak u globalnoj trgovinskoj liberalizaciji, ali je propao ranije ove godine.

Postojale su nade da će manji sporazum biti razrađen na vrijeme za ministarski sastanak u prosincu kako bi se njime liberalizirala trgovina, ali još više kako bi se dokazalo da se takav sporazum može postići. Međutim, članice WTO-a nisu se mogle dogovoriti ni oko njega.

Vezane vijesti

Rusija bi mogla uvesti gospodarske sankcije SAD-u

Rusija bi mogla uvesti gospodarske sankcije SAD-u

Odnosi između Rusije i SAD-a mogli bi se ponovno zaoštriti zbog pokušaja uvođenja amandmana Jackson-Vanik koji regulira trgovinske i imigracijske… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 26.07.11. 23:43

Slobodna trgovina je prevara: sites.google.com/site/financijskisustav/slobodna-trgovina

Slobodna trgovina je način kojim visokorazvijene zemlje uspijevaju preživjeti ekonomsko ropstvo. Bez suficita sa inozemstvom sve zemlje izvoznice bi propadale u teškim dugovima. Slučajnost ili podvala. Samo ne mogu sve države imati suficit pa je zbog toga i slobodna trgovina prevara.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika