27.07.2011. / 12:05

Autor: Nacional.hr

6 namirnica koje ublažavaju simtome PMS-a

Ispitano je i koliko tiamina, riboflavina, niacina, folata, B6 i B12 sudionice unose prehranom i preko dodataka prehrani. Rizik od PMS bio je 35 posto manji kod onih žena koje su uzimale najviše riboflavina i za 25 posto manji kod onih žena koje su uzimale najviše tiamina

IlustracijaIlustracijaZa ublažavanje simptoma PMS-a preporučljivo je prehranom unositi više B vitamina. Nedavno objavljena studija koja je obuhvatila preko 100,000 žena pokazala je da su žene, koje su prehranom unosile više tiamina i riboflavina iz skupine B vitamina, imale manju šansu da će dobiti PMS nego ostale sudionice studije, prenosi Huffington Post.

Istraživači su sudionice studije ispitivali o njihovim simptomima, jačini simptoma i na to koliko simptomi utječu na njihov životni stil. Ispitano je i koliko tiamina, riboflavina, niacina, folata, B6 i B12 sudionice unose prehranom i preko dodataka prehrani. Rizik od PMS bio je 35 posto manji kod onih žena koje su uzimale najviše riboflavina i za 25 posto manji kod onih žena koje su uzimale najviše tiamina.

Pred menstrualni sindrom, PMS, pogađa oko 15 posto žena i osim psiholoških simptoma, u drugoj polovici menstrualnog ciklusa, uzrokuje i fizičke simptome. B vitamini povoljno djeluju na tegobe uzrokovane PMS jer su odgovorni za formiranje kemikalija u mozgu koje utječu na PMS.

B vitamini su topivi u vodi pa se ne zadržavaju u tijelu nego se izlučuju mokraćom. Zato se preporuča da se hrana bogata B vitaminom konzumira redovito. No treba napomenuti da se preporuča isključivo hrana bogata B vitaminom jer je u studiji otkriveno da je unošenje B vitamina u obliku dodataka prehrani, tj. kapsula i tableta, povezano sa većim rizikom od pojave PMS.

Dobri izvori B vitamina su: Crveno meso, mahunarke, mlijeko, riža i kruh, narandže i zeleno lisnato povrće.

Vezane vijesti

Istraživanje GfK: Za zdravlje je najvažnija zdrava prehrana

Istraživanje GfK: Za zdravlje je najvažnija zdrava prehrana

Istraživanje GfK o zdravlju pokazalo je da 90 posto Hrvata smatra zdravlje osnovnom pretpostavkom dobrog života, a zdravu prehranu vide kao… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika