27.07.2011. / 19:33

Autor: Hina

Dugovječnost: Japanke i dalje najstarije na svijetu

Prosječna očekivana životna dob Japanki i dalje je najviša na svijetu i prošle je godine iznosila 86,39 godina, objavila je u srijedu japanska vlada.

Miyuki HatoyamaMiyuki HatoyamaProsječna očekivana životna dob Japanki i dalje je najviša na svijetu i prošle je godine iznosila 86,39 godina, objavila je u srijedu japanska vlada.

Međutim, prvi puta u posljednjih pet godina ta je očekivana dob pala u odnosu na godinu prije, iako vrlo malo - s rekordnih 86,44 godine registriranih 2009. To se pripisuje iznimno visokim temperaturama te godine u Japanu od kojih je umrlo 1.718 osoba, od kojih 80 posto starijih od 65 godina.

Nakon Japana, najdulje žive žene u Hong Kongu (85,9 godina) i u Francuskoj (84,8 godina).

Japancima se ponovno, petu godinu za redom, povećala očekivana životna dob i prošle je godine iznosila 79,64 godine. S tom brojkom nalaze se na četvrtom mjestu u svijetu, iza Hong Konga (80 godina), Švicarske (79,8 godina) i Izraela (79,7 godina).

Zahvaljujući prehrambenim navikama koje se smatraju zdravima, a uključuju malo zasićenih masti i šećera te velikoj pažnji koja se općenito posvećuje zdravlju, Japan ima jedno od najstarijeg stanovništva na svijetu.

Međutim, ta dugovječnost u kombinaciji s niskom stopom nataliteta prijeti teškom sociodemografskom krizom. Danas je više od 23 posto Japanaca starije od 65 godina što je postotak koji bi se navodno do 2050. mogao i udvostručiti.

Vezane vijesti

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japanski ministar financija Jun Azumi izrazio je u nedjelju zadovoljstvo dogovorom koji je dan ranije postigla eurozona o pomoći u dokapitalizaciji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika