28.07.2011. / 10:12

Autor: Hina , Nacional.hr

Katastrofalna situacija: Suša i požari ponovo u Rusiji, sve do Arktika

Neviđena vrućina i suša zahvatile su Rusiju 2010. Zemlja je tada morala zabraniti izvoz žitarica, a u Moskvi je u dva mjeseca bilo 11.000 više umrlih nego u istom razdoblju 2009

ArhivaArhivaSuša je i ove godine zahvatila Rusiju s temperaturama višim od 40 Celzijevih stupnjeva na jugu zemlje i 30 stupnjeva na području koje se pruža sve do Arktika, dok šumski požari ponovo haraju na tisućama hektara zemljišta nakon katastrofalnog ljeta 2010., izvijestile su vlasti.

U Moskvi su u srijedu izmjerena 33 Celzijeva stupnja, pa se teško disalo u tom i inače onečišćenom gradu.

Po podacima ruske meteorološke službe, temperatura se popela na 42 stupnja u južnim predjelima kao što je Saratov, a u Samari, gdje protječe Volga, zabilježeno je 40 stupnjeva.

"Zbog širenja velike količine suptropskog zraka do polarnog kruga, temperatura je 26. srpnja dosegnula apsolutni rekord" na krajnjem sjeveru, dodaju meteorolozi.

Neviđena vrućina i suša zahvatile su Rusiju 2010. Zemlja je tada morala zabraniti izvoz žitarica, a u Moskvi je u dva mjeseca bilo 11.000 više umrlih nego u istom razdoblju 2009.

Usto, šumski požari koji haraju od proljetos, i dalje gutaju tisuće hektara tla.

Po priopćenju ministarstva za izvanredna stanja, 220 požara još je bilo aktivno u srijedu na više od 18.000 hektara, većinom na sjeverozapadu zemlje.

Najteže je stanje u Kareliji i na području Arhangelska (sjeverozapad), Komija (sjever) i Habarovska (daleki istok), dodaje isti izvor.

U gašenju požara sudjeluje više od 4.000 ljudi, 800 vozila i dvadesetak zrakoplova, među kojima i kanaderi.

Požari su u ljeto 2010. odnijeli šezdesetak života i uništili više od 3.000 kuća i gotovo 200 naselja.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika