Objavljeno u Nacionalu br. 489, 2005-03-29

Autor: Ivo Pukanić

POLITICAL REPORT

Jadranka Kosor postala je najveći teret Ivi Sanaderu

U vrhu HDZ-a postali su ogorčeni bahatim i arogantnim ponašanjem Jadranke Kosor, koja je uvjerena da je najvažnija osoba unutar vladajuće stranke iza Ive Sanadera

"Jadranka Kosor ne razumije da ona više vrhu stranke ne treba i da je potrošena. A vrlo brzo je potrošena zato jer ima vrlo malo znanja i političkog iskustva", komentirao je visoki dužnosnik HDZ-a opće raspoloženje u stranci prema Sanaderovoj zamje"Jadranka Kosor ne razumije da ona više vrhu stranke ne treba i da je potrošena. A vrlo brzo je potrošena zato jer ima vrlo malo znanja i političkog iskustva", komentirao je visoki dužnosnik HDZ-a opće raspoloženje u stranci prema Sanaderovoj zamjeIvo Sanader svakog dana osjeća sve veću pogubnost svoje odluke da Jadranka Kosor bude kandidatkinja HDZ-a na prošlim predsjedničkim izborima. “Ona nam je svojim ponašanjem postala velik teret, kojeg se premijer vrlo teško može riješiti. Jadranka Kosor ne razumije da ona više vrhu stranke ne treba i da je potrošena. A vrlo brzo je potrošena zato jer ima vrlo malo znanja i političkog iskustva”, komentirao je visoki dužnosnik HDZ-a opće raspoloženje u stranci prema Sanaderovoj zamjenici. Čak i oni koji su najbliži premijeru smatraju da je bahato ponašanje Jadranke Kosor prevršilo svaku mjeru te da bi ona mogla postati jedan od glavnih uzroka rascjepa unutar stranke, ako je Sanader hitno ne postavi u okvire koji joj pripadaju prema znanju i značenju.

“Jadranka Kosor počela se ponašati kao despot izgubljen u prostoru i vremenu. Preuveličava svoju ulogu i važnost te je potpuno razumljivo zašto je svima počela ići na živce. Čak i samome premijeru, ali on je nemoćan da riješi tu situaciju. Ona u opasnost dovodi ne samo jedinstvo stranke nego i opstanak Vlade, prema kojoj svakog dana ima sve veće zahtjeve, a u Vladinoj je blagajni sve manje proračunskog novca”, zaključuje Nacionalov sugovornik iz vrha HDZ-a koji je želio ostati anoniman. To i nije čudno ako se zna sudbina Miomira Žužula, koji se nije libio ući u sukob s Jadrankom Kosor i na kraju je zbog toga stradao te ostao bez mjesta ministra vanjskih poslova. Zadnji u nizu razloga sve većeg nezadovoljstva Jadrankom Kosor u stranci je i taj što je poslala cirkularno pismo svim HDZ-ovim zastupnicima u županijskim i gradskim odborima HDZ-a. U tom smješnom pismu traži da više nitko od njih ne odgovara na pitanja novinara prije nego što kontakt prijavi njoj ili na jedan od priloženih brojeva. Nakon toga dobit će upute smije li, o čemu i kako razgovarati s novinarima. Pismo je poslano 17. ožujka. U pismu za grad Zagreb potpisala se kao predsjednica Gradskog odbora, a u pismu županijskim odborima kao zamjenica predsjednika HDZ-a. U stranci smatraju da se prema njima tako nije ponašao ni Pašalić u vrijeme svoje najrigidnije vladavine.

U vrha stranke više se ne može sakriti otvoreni animozitet između Jadranke Kosor i bivšeg ministra Miomira Žužula, koji je i dalje jedan od deset članova Predsjedništva HDZ-a. Jadranka Kosor duboko je uvjerena da je upravo Žužul kriv (afera Imostroj) što ona nije postala predsjednica Republike Hrvatske. Da živi u zabludi i da Žužul nije kriv što ona nije postala predsjednica, ne želi i ne usudi joj se reći nitko u vrhu HDZ-a, a najmanje sam Sanader, koji ju je i nagovorio da bude kandidatkinja HDZ-a na izborima. Uz to, uvjerio ju je, što njemu nije teško, da ima velikih izgleda da i postane predsjednica. Žužul se u cijeloj kampanji držao vrlo suzdržano, očito svjestan da HDZ-ova kandidatkinja nema nikakve šanse te da bi bilo kakvim uplitanjem pokvario svoj odnos s predsjednikom Mesićem, koji s ministrom vanjskih poslova sukreira vanjsku politiku, ne samo u strateškom smislu nego i na razini dnevne operative.

Žužul također smatra da je Jadranka Kosor kriva što je on morao dati ostavku. Teško bi se Sanader samoinicijativno odrekao Žužula, i to u trenutku kad je trebalo najviše lobirati za početak pregovora s Europskom unijom, da ga na to nije prisilila Jadranka Kosor. Nedostatak Žužula najteže je pao Sanaderu zadnjih dana prije donošenja odluke o odgađanju pregovora, kad se vidjelo da premijer jednostavno fizički ne može obaviti razgovore sa svim relevantnim političkim faktorima koji su mogli utjecati na početak pregovora. A taj dio posla uz Sanadera sigurno najbolje zna upravo Žužul. U tom dijelu posla, jednom od najvažnijih za diplomata, nova ministrica vanjskih poslova nije Žužulu ni do koljena. Da je Žužul strašno nedostajao Sanaderu, vidljivo je i po rezultatu, odnosno odgodi pregovora.

Sanaderu je velik problem to što Jadranka Kosor svoj autoritet u Predsjedništvu i u Vladi crpi iz odnosa s njim. Kako se Sanadera strašno boje u HDZ-u i Vladi, nitko joj se javno ne usuđuje usprotiviti. I unutar Vlade i unutar stranke smatraju pogubnom njezinu politiku dodvoravanja braniteljima, odnosno priznavanja braniteljskog statusa za nevjerojatnih 450.000 ljudi. To donosi nove obaveze za proračun i stvara neslućene glavobolje ministru financija Ivanu Šukeru, koji već sada probija budžet.

Eskalacija problema nastat će kad se bude trebao odrediti nositelj lista za lokalne izbore. Kao predsjednica zagrebačkog HDZ-a Jadranka Kosor smatra da ona mora biti nositeljica liste. U HDZ-u su skeptični nakon njezina lošeg rezultata u Zagrebu na predsjedničkim izborima. Možda je i to jedan od razloga zašto je Sanader došao na ideju da upravo on bude nositelj svih lista, kako bi izbjegao unutarstranačke sukobe.

Uz velik probem s Jadrankom Kosor, Sanader ima mnogo problema i na terenu, gdje se šest županijskih organizacija HDZ-a pobunilo protiv Vladina “mekanog i podaničkog odnosa prema Carli Del Ponte”. Brodski, lički, vukovarski, splitski, dubrovačko-neretvanski, zadarski i šibenski HDZ traže intenziviranje istrage valjanosti “brijunskog transkripta”, koji je po svemu sudeći glavni dokaz Carle Del Ponte da je Hrvatska provela “zločinački pothvat” u akciji “Oluja”. Osim toga, dalmatinske podružnice HDZ-a traže od Sanadera zaštitu Hrvata u Bosni i Hercegovini i jaču koaliciju s HSP-om, ne samo na lokalnoj nego i na nacionalnoj razini. Dalmatinske podružnice posebno negoduju zbog “slučaja Čović” u BiH, o kojem Zagreb nije progovorio ni riječ. Tako Sanadera potiču da se počne miješati u unutarnje stvari susjedne suverene države u kojoj su Hrvati konstitutivan narod.

Sanader se trebao dobro odmoriti tijekom uskrsnih blagdana, jer će mu trebati mnogo snage i pameti da riješi ogromnu količinu problema koji su mu poput mača počeli visjeti nad glavom. Problemu Europe sada se priključio i unutarstranački problem koji bi za njega mogao biti veća opasnost od Carle Del Ponte.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika