28.07.2011. / 16:10

Autor: Hina

MIP skinuo zastupnički imunitet HDZ-ovcu Rožiću

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) jednoglasno je danas udovoljilo zahtjevu Državnog odvjetništva te skinulo zastupnički imunitet HDZ-ovom zastupniku Vedranu Rožiću, čime je odobreno pokretanje kaznenog postupka protiv njega zbog sumnje u gospodarske zlouporabe u splitskom nogometnom klubu Hajduk u kojemu je 1990-ih bio direktor.

Vedran RožićVedran RožićSaborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) jednoglasno je danas udovoljilo zahtjevu Državnog odvjetništva te skinulo zastupnički imunitet HDZ-ovom zastupniku Vedranu Rožiću, čime je odobreno pokretanje kaznenog postupka protiv njega zbog sumnje u gospodarske zlouporabe u splitskom nogometnom klubu Hajduk u kojemu je 1990-ih bio direktor.

Predsjednik MIP-a Damir Sesvečan (HDZ) naglasio je da MIP, s obzirom da Sabor ne zasjeda, donosi odluku koju parlament potvrđuje na prvoj sjednici, dakle najesen.

Izvijestio je da je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu preko Državnog odvjetništva zahtjev za odobrenje pokretanja kaznenog postupka protiv Rožića 26. srpnja uputilo predsjedniku Sabora Luki Bebiću.

U tom je zahtjevu navedeno kako splitsko tužiteljstvo Rožića sumnjiči za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti (članak 337. stavci 1., 3. i 4. Kaznenog zakona) te zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju (članak 292. stavci 1. i 2.).

Rožića se, kako stoji u tom zahtjevu, tereti da je od 4. svibnja 1992. do 1. ožujka 1997., kao direktor Hajduka, u više navrata od blagajnika kluba zatražio da mu iz tzv. crne devizne blagajne isplati ukupno 635 tisuća tadašnjih njemačkih maraka (DEM), te da je taj iznos zadržao za sebe i tako oštetio klub.

Da bi to prikrio, navode u splitskom Županijskom državnom odvjetništvu, od klupskog je blagajnika tražio da se u isplatnicama upiše da je isplata izvršena za "specijalne namjene".

Rožića se sumnjiči i da, zajedno s tadašnjim sportskim direktorom Hajduka Ivanom Buljanom, u blagajnu kluba nije položio dio deviznih sredstava ostvarenih prodajom igrača u inozemne klubove, čime je taj dvojac navodno oštetio klub za oko 7 milijuna kuna.

Osnovano ga se sumnjiči i da je od veljače 1992. do srpnja 1997., zajedno s bivšim financijskim direktorom Hajduka Bartulom Kalebom, 18 milijuna DEM uplatio u tzv. crnu deviznu blagajnu kluba, a ne na žiro račun kluba kod Zavoda za platni promet.

Iz te su blagajne igračima i drugim osobama navodno isplaćivane nagrade, premije, razlike plaća i drugo, a na što nisu uplaćivani porezi i doprinosi, čime je klubu pribavljena protupravna imovinska korist od 74 milijuna kuna, a na štetu državnog proračuna.

Splitsko tužiteljstvo Rožića tereti i da je zajedno s Kalebom odobrio da se sredstva s računa kluba kod jedne banke nepovratno doznače privatnim poduzećima, i to bez ikakvog osnova i stvarne obveze da poduzeća novce i vrate, a čime je Hajduk navodno oštećen za oko 100 tisuća kuna.

Članovi MIP-a odluku o skidanju Rožićevog zastupničkog imuniteta donijeli su jednoglasno, a za raspravu se javio samo Arsen Bauk (SDP), kojega zanima objašnjenje DORH-a zašto predmet star gotovo 20 godina i za koji je prijava podnesena 2000. i 20001., a prva optužnica je od 2003., tek sada dolazi na red i pred MIP.

"Zanimljiv je i sam meritum. Radi se o crnom fondu i blagajni, davanju novaca iz blagajne, računi u Austriji, novci u torbama i paralelno financiranje, to zvuči poznato", rekao je Bauk.

Ne slaže se, kaže, s Rožićevom obranom od prije nekoliko godina da se tako radilo u nogometu, "jer s obzirom na sličnost s nekim situacijama tako se očito nije samo radilo u nogometu, nego se tako radilo i u HDZ-u".

"Imunitet se može skinuti, ali Hajduk živi vječno, a sudeći prema zastari i rokovima ni Rožiću se neće ništa desiti barem po ovom predmetu, pa će i on, barem što se ovoga tiče, preživjeti vječno", poručio je Bauk.

Vezane vijesti

Imunitet čuva zastupicu HDZ-a

Imunitet čuva zastupicu HDZ-a

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) uskratilo je danas odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv HDZ-ove zastupnice Branke Juričev… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika