29.07.2011. / 13:37

Autor: Nacional.hr

Hrvatski i slovenski vinari pozivaju na korištenje termina „Istra“ kao zajedničke oznake

Predstavnici udruga vjeruju kako će korištenje zajedničkog termina omogućiti lakše brendiranje Istre i istarskih vina

Predstavnici udruga vinara na potpisivanju DeklaracijePredstavnici udruga vinara na potpisivanju DeklaracijePredstavnici udruge vinogradara i vinara Istre, Vinistre, i Društva vinogradnikov Slovenske Istre potpisali su sinoć deklaraciju kojom pozivaju nadležna tijela u Hrvatskoj, Sloveniji i Europskoj uniji da pokrenu postupak vezan uz izmjenu zakonodavstva koja bi omogućila korištenje termina „Istra" kao oznake geografskog podrijetla vina ove regije s obje strane granice. Deklaraciju su nakon sastanka u Umagu potpisali Ivica Matošević, u ime članova Vinistre, te Ingrid Mahnič, u ime članova Društva vinogradnikov Slovenske Istre. Dokument će biti upućen Vladi Republike Hrvatske i Vladi Republike Slovenije, kao i na adrese nadležnih uprava Europske komisije u Bruxellesu.

Zakonodavstvo u Sloveniji trenutno predviđa kako vina Istre moraju nositi oznaku podrijetla „Slovenske Istre". U pregovorima o pristupanju Europskoj uniji predviđeno je kako bi i hrvatska vina, kada Hrvatska postane članicom EU, trebala nositi oznaku podrijetla „Hrvatske Istre".

Predstavnici udruga u deklaraciji navode kako će jedinstveni naziv regije otvoriti osnove za zajedničke marketinške aktivnosti, kao i razvojne programe koji se mogu kandidirati za programe Europske unije. Vjeruju da će zajednički termin prije svega biti najbolja osnova za uspješnije brendiranje Istre i istarskih vina, posebice na međunarodnoj razini.

„Umjesto da se podijelimo, složili smo se da igramo za tim „Istra", izjavio je po potpisivanju deklaracije Ivica Matošević, predsjednik udruge Vinistra. „S obje strane granice uzgajamo vina iz autohtonih lokalnih sorti, s kojima smo napravili iskorake prema međunarodnim tržištima. No, moramo biti svjesni kako su i naša regija i naša sorta u svjetskim razmjerima i dalje slabo poznate. Upravo bi zajedničkim brendingom učinili najviše na promociji Istre kao regije te istarskih vina kao vrhunskog proizvoda - to bi na kraju stvorilo i pretpostavke za uspješnu prodaju istarskih vina u svijetu. Na kraju, svi smo mi životno vezani uz ovaj teritorij i moramo ga iskoristiti na najbolji način", pojasnio je Matošević.

Zajednička inicijativa nastavak je dugogodišnje uspješne suradnje, koja se ponajviše očitovala u prekograničnom prijenosu znanja i iskustava na temu vinarstva i vinogradarstva, kao i na konkretnoj promociji istarskih vina putem događanja poput izložbe Vinistra i neslužbenog svjetskog prvenstva malvazija, Svijet malvazija, s hrvatske strane, te izložbe Malvazija - žlahtni okus Mediterana, sa slovenske strane. „Zajedništvo u promociji teritorija kao što je ovaj naš, istarski, osnova je uspjeha na stranim tržištima. Premaleni smo da bi se dijelili, a činjenica kako živimo od iste zemlje, sunca i vode dodatno govori u prilog našoj inicijativi," izjavila je Ingrid Mahnič, predsjednica Društva vinogradnikov Slovenske Istre.

U deklaraciji se navodi kako je za vinare s obje strane granice Istra oduvijek bila jedinstven pojam. Hrvatsk i slovenski vinari su povijesno, društveno i kulturno isprepleteni. Gospodarski gledano, međusobnom suradnjom otvorili su prostor novim projektima i promociji regije, a vjeruju kako zajedništvom mogu dodatno ojačati brend „Istra" na domaćim i međunarodnim tržištima.

Uz ovaj poziv, udruge u deklaraciji navode kako su se njihovi predstavnici usuglasili oko zajedničkog rada na aktivnostima vezanim uz brendiranje Istre te uz zaštitu imena autohtonih vinskih sorti, poput Malvazije Istarske, te njihovih specifičnosti u globalnom kontekstu.

Udruga vinogradara i vinara Istre, Vinistra, osnovana je 1994. s ciljem pružanja stručne pomoći članovima, boljeg povezivanja proizvođača, zastupanja njihovih interesa, njegovanju i održavanju tradicionalnih običaja vezanih uz vinarstvo, boljoj prezentaciji i promociji vina, te stvaranju imidža istarskih vina kao kvalitetnih i prirodnih proizvoda.

Društvo vinogradnikov Slovenske Istre osnovano je 1996. s ciljem povezivanja vinogradara Slovenske Istre, predstavljanja njihovih interesa i poticanja razvoja vinogradarstva.

Vezane vijesti

'Vino je jedan od naših najvažnijih proizvoda'

'Vino je jedan od naših najvažnijih proizvoda'

"Vino je jedan od naših najvažnijih proizvoda, a vina u Međimurju su sjajna" rekao je predsjednik Repulike Ivo Josipović u Štrigovi prilikom posjeta… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika