29.07.2011. / 18:07

Autor: Hina

Norveška pokapa mrtve tjedan dana nakon masakra

Norvežani su u petak ujedinjeni u tuzi dok ispraćaju prve žrtve strašnog masakra koji je počinio Anders Behring Breivik ubivši najmanje 76 ljudi, u dvostrukom napadu koji je šokirao cijelu naciju.

Foto: Anrijs Pozarskis/TwitterFoto: Anrijs Pozarskis/TwitterNorvežani su u petak ujedinjeni u tuzi dok ispraćaju prve žrtve strašnog masakra koji je počinio Anders Behring Breivik ubivši najmanje 76 ljudi, u dvostrukom napadu koji je šokirao cijelu naciju.

S crvenim ružama u reverima, članovi vladajuće Laburističke stranke održali su komemoraciju u dvorani u središtu Osla pozivajući na jačanje demokracije, jedinstva i otvorenosti, kao odgovor na najgore napade u mirnodopskoj povijesti te skandinavske nacije.

"Zlo je iz nas izvuklo ono najbolje. Mržnja rađa ljubav", rekao je premijer Jens Stoltenberg govoreći o strahovitim napadima čija su meta bili vlada i mladež njegove stranke na otoku nedaleko Osla. Brojni poginuli bili su tinejdžeri.

U Nesoldenu, južno od glavnog grada, pokopana je prva žrtva, Bano Rashid (18) koja se u Norvešku s obitelji doselila 1996. iz Kurdistana na sjeveru Iraka. Ona je među 68 osoba ubijenih u krvavom Breivikovom pohodu po otoku Utoeya.

U govorima u Oslu nitko nije izgovorio Breivikovo ime. Policija ga je ispitala u petak, drugi put otkako je uhićen, i priopćila da je bio "upadljivo miran".

Diljem zemlje zastave su spuštene na pola koplja u povodu dana sjećanja, tjedan dana nakon eksplozije u središtu Osla u kojoj je poginulo osam ljudi.

Policija je objavila da je identificirala sve smrtno stradale, no odbila je reći je li 76 konačan broj žrtava. Ranije su objavili imena 41 poginulog.

Policija vjeruje da je Breivik djelovao sam, iako je u svome manifestu na 1,500 stranica rekao da je dio šire mreže Vitezova Templara, posvećenih, kako je sam tumačio, križarskom ratu protiv "kulturnog marksizma" i spasenju Europe.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da je potpora Laburistima porasla za deset posto nekoliko dana nakon napada, čime je Stoltenberg nagrađen za mirnoću u okolnostima teške nacionalne krize.

U isto vrijeme, potpora desničarskoj populističkoj Stranci napretka, čiji je Breivik nekoć bio član, pala je paralelno s rastom potpore laburistima.

Očekuje se da će premijer Stoltenberg posjetiti džamiju kako bi dodatno naglasio nacionalno jedinstvo. Goleme količine crvenih i bijelih ruža leđe na ulicama Osla nakon velikog marša u ponedjeljak, kada je 200.000 ljudi, trećina stanovništva Osla, zajednički odalo počast žrtvama nezapamćenih napada.

Vezane vijesti

Norvežani pozvani na "sex hour" uz kondom

Norvežani pozvani na "sex hour" uz kondom

Norveška neprofitna organizacija za zdravstveno i spolno obrazovanje RFSU pozvala je Norvežane na "sex hour" u četvrtak navečer s partnericom ili… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika