30.07.2011. / 11:10

Autor: Hina

Glavna nagrada Motovuna belgijskom filmu "Bikova glava"

Debitantski igrani film "Bikova glava" mladog belgijskog autora Michaela R. Roskama osvojio je "Propeler Motovuna", glavnu nagradu ovogodišnjeg Motovun Film Festivala, koji je završavio večeras svečanom dodjelom nagrada.

Scena iz filma "Bikova glava"Scena iz filma "Bikova glava"Debitantski igrani film "Bikova glava" mladog belgijskog autora Michaela R. Roskama osvojio je "Propeler Motovuna", glavnu nagradu ovogodišnjeg Motovun Film Festivala, koji je završavio večeras svečanom dodjelom nagrada.

Roskamov film nagrađen je "za snažno i živopisno metaforično istraživanje otuđivanja čovječanstva od prirode s iznimnim prikazom rastuće ranjivosti u izvedbi glavnog protagonista", ocijenjeno je u obrazloženju žirija, u kojemu su bili Agnes Kocsis, David MacKenzie i Vanja Černjul.

Posebno priznanje žirija dobio je kanadski film "Domaći teren" Stephanea Lafleura, "za dojmljiv redateljski stil i originalan prikaz ljudskih odnosa ispričan s puno senzitivnosti, ironije i vizualnog humora".

Filmu "Misija London" Dimitra Mitovskog, najgledanijem bugarskom filmu u posljednjih 20 godina snimljenom prema istoimenoj knjizi Aleka Popova, pripala je Nepotkupljiva nagrada, koja se, u suradnji s Transparency International Hrvatska, u Motovunu dodjeljuje drugi put filmu koji na najbolji način tematizira problem korupcije.

Nagradu Bauer za najbolji film iz država bivše Jugoslavije, dobio je srpski film "Tilva Roš" Nikole Ležaića. Sedmeročlani žiri je ocijenio kako su sva tri filma u finalu pokazali visoku razinu produkcije i estetskih dometa autora u regiji, dok je pobjednički film istodobno "dokument i svjedočanstvo, protest i pobuna, formalno svjež, narativno inspirativan i etički dosljedan".

Nagrada FIPRESCI, o kojoj je odlučivao međunarodni žiri filmskih kritičara (Aruna Vasudev, Maricke Nieuwdorp i Denis Valič), dodijeljena je meksičkom filmu "Marta" redatelja Marcelina Islas Hernandeza jer taj film, stoji u obrazloženju, "na prekrasan i krhki način priča gorko-slatku priču o starenju, samoći, odbijanju i potrebi za vlastitom obitelji".

Za program "Motovunski kratki" ove su godine pristigle čak 653 prijave, od čega su odabrana 24 filma. Prema odluci prošlogodišnjeg pobjednika Chrisa Niemeyera nagrada za najbolji kratki film pripala je američkom filmu "Mi odlazimo" redatelja Zacharya Treitza.

Na svečanosti zatvaranja nazočan je bio i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika