31.07.2011. / 00:23

Autor: Hina

Kvalifikacije za SP 2014.: Hrvatska u grupi sa Srbijom, Belgijom, Škotskom, Makedonijom i Walesom

Hrvatska nogometna reprezentacija igrat će u kvalifikacijama za Svjetsko nogometno prvenstvo 2014. u Brazilu u skupini A, u kojoj su još reprezentacije Srbije, Belgije, Škotske, Makedonije i Walesa, odlučio je ždrijeb u Rio de Janeiru.

Foto: ArhivaFoto: ArhivaHrvatska nogometna reprezentacija igrat će u kvalifikacijama za Svjetsko nogometno prvenstvo 2014. u Brazilu u skupini A, u kojoj su još reprezentacije Srbije, Belgije, Škotske, Makedonije i Walesa, odlučio je ždrijeb u Rio de Janeiru.

Samo pobjednik skupine ide izravno na SP, a iz ukupno devet skupina osam najboljih drugoplasiranih ulaze u novi ždrijeb četiri para, čiji će pobjednici također osigurati vizu za Brazil.

Ždrijeb europskih skupina u Rio de Janeiru, koji umalo nije održan jer je oluja pogodila gradsku marinu i skoro odnio krov, hrvatski nogometaši su kao nositelji dobili tešku skupinu u kojoj praktički nema autsajdera. Iz druge jakosne skupine Hrvatska je dobila jaku Srbiju, Belgija i Škotska su respektabilne europske selekcije, Makedonija uvijek neugodna, dok Wales zasigurno ne spada u kategoriju San Marina ili Andore.

Sa Srbijom imamo neugodna iskustva jer smo s tom reprezentacijiom bili u skupini kvalifikacija za EURO 2000 i tada Hrvatska nije prošla dalje. U Beogradu je bilo 0:0, a u odlučnoj utakmici u Zagrebu nedovoljnih 2:2. U tim kvalifikacijama Hrvatska je za protivnika imala i Makedoniju, s kojom su igrači tadašnjeg izbornika Ćire Blaževića odigrali samo 1:1 u Skopju. Makedonija je porazila Hrvatsku s 2:0 u kvalifikacijama za prošli EURO u Austriji i Švicarskoj, ali su tada izabranici Slavena Bilića uspješno prošli skupinu.

I s Belgijom i Škotskom je Hrvatska igrala u kvalifikacijama, Belgiju smo pobijedili s 1:0 u kvalifikacijama za SP 2002., te s 4:0 u kvalifikacijama za EURO 2004, a u kvalifikacijama SP 2002 smo u skupini imali i Škotsku, s kojom je Hrvatska odigrala 0:0 i 1:1.

S Walesom Hrvatska dosad nikad nije odigrala službenu utakmicu u kvalifikacijama.

Inače, u europskim kvalifikacijama će se za 13 mjesta boriti 53 reprezentacije, a najlakšu skupinu je izvukla BiH koja će igrati s Liechtensteinom, Latvijom, Litvom, Slovačkom i Grčkom. U skupini B će veliku borbu za prvo mjesto voditi Češka, Danska i Italija, u skupini C Irska, Švedska i Njemačka, a u skupini D Turska i Nizozemska. Slovenija je izvučena u skupini E s Islandom, Ciprom, Albanijom, Švicarskom i Norveškom, u skupini F svrstani su Izrael, Rusija i Portugal, a Crna Gora opet igra s Englezima u skupini u kojoj su još jaka Poljska i Ukrajina, domaćini EURA 2012.

Posebna poslastica bit će obračun svjetskih prvaka Španjolaca i Francuza u skupini I.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika