31.07.2011. / 13:40

Autor: Deutsche Welle

Von Trierov film kao inspiracija za zločine u Norveškoj?

Norveški atentator Breivik navodno je inspiraciju za svoje zločine, među ostalim, pronašao i u jednom filmu danskog redatelja Larsa von Triera, koji je nedavno svojim nacističkim provokacijama izazvao skandal u Cannesu.

Lars von TrierLars von TrierNorveški atentator Anders Behring Breivik, koji je ubio 77 ljudi, upravo je von Trierov film "Dogville" naveo kao jedan od svojih najomiljenijih filmskih uradaka. U tom filmu iz 2003. godine u zabačeno selo Dogville u američkom Rocky Mountains stiže Grace (Nicole Kidman), mlada žena koju progoni mafija. Seljani joj najprije pružaju sklonište pred progoniteljima, da bi se raspoloženje prema njoj u jednom trenutku potpuno preokrenulo. Grace postaje žrtva višestrukog silovanja. Na kraju filma na njezinu naredbu kriminalci izvršavaju masakr u selu.

Von Trier kritizira desničare

Redatelj Lars von Trier izrazio je žaljenje što je upravo njegov film možda poslužio kao inspiracija za krvoproliće u Norveškoj. "Posljednja scena u filmu Dogville neugodno podsjeća na Utoyu", rekao je von Trier. Na tom otoku je Anders Behring Breivik ubio 69 sudionika skupa mladih socijaldemokrata.

Poznati redatelj je također oštro kritizirao dansku desničarsku stranku DVP zbog njezine netrpeljivosti prema strancima i islamu te zatražio od te stranke da preuzme dio odgovornosti za "ono što se dogodilo u Norveškoj". Na te kritike je odgovorio glasnogovornik DVP-a Soren Espersen: "Zanimljivo je da to dolazi od jednog čovjeka koji se izjašnjava kao nacist i osim toga snima perverzne nasilne filmove, koji su Breivika, prema njegovim riječima, inspirirali za njegove zločine."

Lars von Trier je ove godine izazvao skandal na filmskom festivalu u Cannesu. Ondje je proglašen nepoželjnom osobom jer je na konferenciji za novinare, istina ironičnim tonom, izrazio među ostalim "osobno razumijevanje za Adolfa Hitlera". On se kasnije ispričao radi te i sličnih izjava.

Autorica: Andrea Jung-Grimm

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Norvežani pozvani na "sex hour" uz kondom

Norvežani pozvani na "sex hour" uz kondom

Norveška neprofitna organizacija za zdravstveno i spolno obrazovanje RFSU pozvala je Norvežane na "sex hour" u četvrtak navečer s partnericom ili… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika