31.07.2011. / 19:10

Autor: Hina

Video: Stravični napadi u Hami - više o 100 mrtvih

Međunarodna zajednica osuđuje ofenzivu sirijskih tenkova na grad Hamu, u kojoj je u nedjelju, po novim podacima, poginulo oko sto ljudi, a deseci su ranjeni, javlja agencija France presse.

Međunarodna zajednica osuđuje nasilje u SirijiMeđunarodna zajednica osuđuje nasilje u SirijiMeđunarodna zajednica osuđuje ofenzivu sirijskih tenkova na grad Hamu, u kojoj je u nedjelju, po novim podacima, poginulo oko sto ljudi, a deseci su ranjeni, javlja agencija France presse.

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle rekao je da je "duboko šokiran" sirijskom vojnom ofenzivom u Hami. Ministar je Damasku zaprijetio novim sankcijama.

"Njemačka vlada traži od predsjednika Bašara al-Asada da odmah prekine nasilje protiv mirnih prosvjednika. Ako ne pokaže spremnost za promjenu metoda, poduzet ćemo nove sankcije s našim europskim partnerima", dodao je.

On je dodao da je Njemačka i dalje apsolutno uvjerena da Vijeće sigurnosti UN-a mora reagirati na nasilje.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague izjavio je da je "zaprepašten" informacijama o mrtvima nakon napada sirijske vojske na pobunjenički grad Hamu.

Ministar je u priopćenju istaknuo da "takva akcija na civile koji su tjednima masovno i mirno prosvjedovali nema nikakvog opravdanja".

"Taj napad je dio koordinirane akcije u nekoliko gradova kako bi se pokušalo odvratiti sirijski narod od prosvjeda prije ramazana. Ti su napadi tim šokantniji jer se događaju uoči svetog mjeseca za muslimane", istaknuo je Hague koji je također od sirijskog predsjednika al-Asada tražio da odmah prekine napade na vlastiti narod.

Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe također je "najoštrije osudio nastavak represije u Siriji, posebice neprihvatljive uoči ramazana".

"Francuska izražava najdublju zabrinutost zbog današnjih vojnih operacija u Hami, Deir Ez Zooru i Abu Kamalu, u kojima je smrtno stradalo više od 100 ljudi", stoji u priopćenju.

Šef francuske diplomacije također je rekao da njegova zemlja želi da Vijeće sigurnosti preuzme odgovornost i izjasni se.

Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Portugal su prije nekoliko tjedana uputile plan rezolucije Vijeću sigurnosti UN-a u kojem osuđuju represiju u Siriji i pozivaju na političke reforme, ali Kina i Rusija, stalne članice VS-a, protive se izglasavanju tog teksta.

Po najnovijim podacima, stotinjak je osoba poginulo a deseci su ranjeni u velikoj ofenzivi vojske na Hamu, pobunjenički grad u središnjem dijelu sirije, čime je nedjelja postala jedan od najkrvavijih dana od početka pobune sredinom ožujka. Sirijska vojska poduzela je ofenzivu na još nekoliko gradova gdje također ima mrtvih.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika