Objavljeno u Nacionalu br. 492, 2005-04-19

Autor: Robert Bajruši

POLITICAL REPORT

Primorac ide protiv Bandića

Zagrebački lokalni izbori bit će sudar udarnika: Ivo Sanader odlučio je da se energičnom Bandiću može suprotstaviti jedino podjednako energičan i žustri radoholičar, ministar znanosti Dragan Primorac, kojem je drugi adut dobar rejting u javnosti

 U korist ministra obrazovanja prevagnula su dva aduta. Prvi, još uvijek ima dobar rejting u javnosti, i drugi, raspolaže tolikom radnom energijom da je u tom segmentu jedini političar koji se može suprotstaviti Milanu Bandiću U korist ministra obrazovanja prevagnula su dva aduta. Prvi, još uvijek ima dobar rejting u javnosti, i drugi, raspolaže tolikom radnom energijom da je u tom segmentu jedini političar koji se može suprotstaviti Milanu BandićuDragan Primorac, ministar prosvjete i znanosti, HDZ-ov je kandidat za gradonačelnika Zagreba. Odluku o Primorčevoj kandidaturi donio je osobno Ivo Sanader krajem prošlog tjedna i zasad je s njom upoznato svega nekoliko najbližih premijerovih suradnika. Radi se o jednoj od najtežih Sanaderovih odluka otkako je predsjednik Vlade jer proteklih mjeseci jedan za drugim otpadali su svi potencijalni HDZ-ovi gradonačelnički kandidati, tako da je izbor Dragana Primorca u stvari iznuđen potez.

U korist ministra obrazovanja prevagnula su dva aduta. Prvi, još uvijek ima dobar rejting u javnosti, i drugi, raspolaže tolikom radnom energijom da je u tom segmentu jedini političar koji se može suprotstaviti Milanu Bandiću. Uzme li se u obzir taj segment, lokalni izbori u Zagrebu i dvoboj Milana Bandića i Dragana Primorca mogao bi nalikovati atletskom mitingu u brzom hodu po mjesnim uredima, vrtićima i domovima za stare i nemoćne, prekinut skokovima s mitinga na miting. Primorčeva energija ? smatra predsjednik Vlade ? zadnja je nada da bi HDZ ipak mogao pobijediti u Zagrebu. Na pitanje koju će taktiku upotrijebiti protiv Bandića, visoki dužnosnik HDZ-a odgovorio je za Nacional: “To je jednostavno, pokazat ćemo kakav je kriminalac”. Ostvari li se njegova najava, Zagreb očekuje žestoka kampanja.

Još nedavno Sanader je želio da Andrija Hebrang pokuša vratiti Hrvatsku demokratsku zajednicu na vlast u Gradu Zagrebu, međutim ministar zdravstva i dalje se liječi od karcinoma prostate i još se barem nekoliko mjeseci neće moći upuštati u izborne kampanje. Katastrofalni poraz na predsjedničkim izborima prije tri mjeseca eliminirao je i Jadranku Kosor, čiji je rejting od tada u dramatičnom padu. Donedavno najpopularnija članica Vlade danas je, kad se vidi da je davala lažna obećanja, u javnosti gotovo omrznuta i da joj je Sanader dopustio ulazak u kampanju za Grad Zagreb, rezultat bi vjerojatno bio potpuni HDZ-ov fijasko. Uz to, Jadranka Kosor je u svađi s Mariom Zubovićem, bliskim prijateljem Ive Sanadera koji je također figurirao kao jedan od kandidata.

No Zubovićev je problem u tome što je gotovo potpuno anoniman i nikako se ne bi mogao suprotstaviti Milanu Bandiću. U vrhu HDZ-a nakratko su razmišljali i o Marini Matulović-Dropulić i Petru Selemu, ali i ta je opcija brzo odbačena.

U takvim okolnostima Sanader se odlučio za Dragana Primorca. Premda je i ta odluka iznuđena iznimno lošom situacijom u kojoj se nalazi vladajuća stranka, daljnje oklijevanje moglo bi dovesti do katastrofe HDZ-a u Zagrebu. Do lokalnih izbora koji će se održati 15. svibnja ostalo je manje od mjesec dana, a stranka koja vodi državu još nema svog kandidata u metropoli. Istine radi, sličnu situaciju hadezeovci su proživljavali nedavno, kad su također u posljednji trenutak kandidirali Jadranku Kosor kao protivnicu Stipi Mesiću na predsjedničkim izborima. Rezultat je bila izrazito uvjerljiva Mesićeva pobjeda, koju je HDZ samo nakratko odgodio krađom glasova u Hercegovini tijekom prvog izbornog kruga. Sad je situacija gotovo identična, jedino što je ovaj put Sanader umjesto potrošene Jadranke Kosor odlučio žrtvovati ambicioznog Dragana Primorca.

Ministar obrazovanja prihvatio je premijerovu ponudu, iako je svjestan da su šanse za trijumf izrazito malene. Primorac u javnosti slovi kao jedan od najkvalitetnijih ministara, a tijekom posljednjih 15 mjeseci postao je jedan od najbližih Sanaderovih suradnika. Oni koji ga blisko poznaju tvrde da je upravo stvaranje čvrstih veza s predsjednikom Vlade, postao njegov glavni cilj otkako je ušao u politiku. Uostalom, Dragan Primorac je u izvršnu vlast ušao kao nestranačka osoba, i koliko je poznato još uvijek nije potpisao pristupnicu za HDZ. Koliko god to može zvučati čudno, stranačka neangažiranost u ovom se slučaju isplati i Primorcu i Vladi. Njemu jer se i dalje može predstavljati kao stručna osoba koja se ne želi petljati u politička prepucavanja, a Sanaderu jer će u slučaju uvjerljiva poraza uvijek moći odgovoriti kako nije izgubio HDZ već ugledni intelektualac čiju viziju Zagrepčani nisu razumjeli.

Dragan Primorac rodio se 1966. u Banjoj Luci, no obitelj se ubrzo preselila u Split gdje je završio osnovnu i srednju školu. Godine 1991. u Zagrebu je diplomirao medicinu i zatim otišao na stručno usavršavanje u Ameriku. U SAD-u je proveo idućih sedam godina. Radio je na sveučilištu Connecticut i Institutu za patologiju američke vojske. Redoviti je član Američke akademije za sudsku medicinu i u stručnim krugovima uživa reputaciju vrsnog forenzičara. Zahvaljujući njegovim američkim vezama Hrvatsku su posljednjih godina posjetili brojni stručnjaci, među kojima Henry Lee i Michael Baden, najpoznatiji svjetski patolozi.

Izgleda da postoji i druga, manje poznata strana u pomalo besprijekornoj biografiji ministra prosvjete. Suradnici s kojima je Nacional razgovarao Primorca opisuju kao radoholičara i osobu s kojom se teško komunicira. Najblaže rečeno, u Ministarstvu je teško pronaći nekoga tko voli aktualnog ministra. Zamjeraju mu svašta: od toga da misli kako zaposlenici trebaju danonoćno raditi pa ih je tjerao da na kolegije dolaze ujutro u 5 ili 6 sati, a na neke sastanke i netom prije ponoći. Udarnički ritam kakav je uveo brzo je izazvao niz prosvjeda u Ministarstvu, no rijetki su se usudili izravno mu prigovoriti. Dragan Primorac sasvim sigurno neće dobiti previše komplimenata. “On je pravi Ostap Bender. Vrlo je inteligentan i gdje god se pojavi, treba samo minutu-dvije da shvati što okupljeni žele čuti. Onda im to i ponudi, makar je svjestan da obećanja nikad neće ispuniti. Povremeno ide do granice podnošljivog, recimo kad je na početku mandata posjetio zagrebačku školu Nad lipom koju pohađaju djeca s posebnim potrebama, djelovao je ganuto i obećao je da će sa suradnicima redovito volontirati u toj školi. Poslije tog dana ni Primorac ni bilo tko od njegovih suradnika nije zakoračio u tu ustanovu”, svjedoči visokorangirani dužnosnik Ministarstva.

Isti dužnosnik dodaje kako je situacija u obrazovnom sustavu loša kao i za vrijeme prijašnjih ministara, a Primorčeve ideje odbila je i Svjetska banka koja je najprije odobrila kredit za razvoj hrvatskog školstva. Uvjet je bila izrada kataloga znanja, ali je projekt koji je izradila Primorčeva ekipa bio loš pa ga je Svjetska banka odbila financirati. Usprkos promašajima, Primorac ima dobar status u medijima, ponajprije u glasilima Europapress holdinga gdje ga se rijetko kritizira. Razlog je taj što on diskretno upravlja prodajom Slobodne Dalmacije, koja bi trebala prijeći u vlasništvo EPH. Uz sve to, otvoren je za razgovore s novinarima, a svoju je energičnost više puta dokazao, kao kad je na vijest o nesreći učenika u Dalmaciji u roku od jednog sata uhvatio posljednji let za Split i posjetio unesrećenu djecu. Jedini koji bi od hrvatskih političara vjerojatno reagirao na isti način je Milan Bandić. Primorac i Bandić odlično shvaćaju snagu medija i spremni su svakog dana obilaziti bezbrojna mjesta i proslave, susretati se s anonimnim građanima i brižnih izraza lica saslušati njihove probleme jer znaju tko donosi glasove na izborima. Veže ih još jedna sličnost, obojica su bespogovorno odani stranačkim šefovima. Bandić je izuzetno popularan u Zagrebu, ali mu ne pada na pamet suprotstaviti se Račanu, dok je Primorac svjestan da njegova politička karijera još uvijek ovisi o Sanaderu. S druge strane, nakon što su znatno oslabili ili čak i otpali Jadranka Kosor, Andrija Hebrang i Miomir Žužul, očito je i Ivi Sanaderu jasno da treba podršku nekoga tko može računati na dobar javni rejting, a u ovom trenutku Primorac stoji najbolje.

Ipak, teško je vjerovati da HDZ čak i s Draganom Primorcem može osvojiti Grad Zagreb. Tročlana koalicija – SDP, HSS i HSU – koju predvodi Bandić osvaja između 35 i 40 posto glasova, što je gotovo dvostruko više od HDZ-a. Unatoč velikoj prednosti nekolicina bliskih Račanovih suradnika potvrdila je za Nacional sumnje da će socijaldemokrati uspjeti zadržati vlast bez postizbornog koaliranja. Lista potencijalnih partnera baš i nije prevelika ? Boris Mikšić je nepodoban za svaku suradnju jer je otkriveno da je tukao ženu, a uz to je desničarski populist i suradnja s njim zahladila bi odnose SDP-a sa Stipom Mesićem. Nezavisna lista Tatjane Holjevac tek se formira i upitno je hoće li uspjeti prijeći izborni prag. Preostaju jedino HNS i HSP. Pravaši bi rado koalirali s Bandićem, no njegovi pouzdani sugovornici opovrgavaju takvu mogućnost. Prema njihovim riječima, čak i uz prešutno dopuštenje Ivice Račana, on bi teško prihvatio koaliciju sa strankom koja se tek nedavno počela distancirati od neoustaškog naslijeđa. Bandić je oprezan političar, svjestan da bi suradnja s HSP-om ugrozila sve što je radio posljednjih godina u pokušaju povratka na mjesto gradonačelnika. Slično misle i u Račanovu okruženju: “Da je naš kandidat neki deklarirani ljevičar, takva bi suradnja bila realnija nego s Bandićem koji je populist bez izražene ideologije. Zasad je takva opcija teško zamisliva”, drže na Iblerovu trgu.

Ostaje još varijanta nastavka suradnje s HNS-om koji u Zagrebu osvaja 10-ak posto. Premda je Vesna Pusić decidirano izjavila da nikad neće podržati Bandića, čini se da u SDP-u pretjerano ne vjeruju u mogućnost da narodnjaci i nakon 15. svibnja ostanu tako rezolutni. “Sudjelovanje u upravljanju Zagrebom golem je posao, ali strankama daje još veću moć. Zato bi bilo doista čudno, a djelomice i besmisleno kad bi se HNS svojevoljno povukao u oporbu samo zato što im se ne sviđaju Bandićeve metode i stil rada. Na drugoj strani je godišnji proračun od nekoliko milijardi kuna, a to je nešto veći adut od negativnih emocija prema budućem gradonačelniku”, misle u sjedištu Socijaldemokratske partije. Ustraje li HNS na nesuradnji s SDP-om, to znači da su već sad odlučili otići u opoziciju. Računica je jednostavna, ni u kojem slučaju neće biti prva ili druga stranka po snazi, a kako ? unatoč medijskim nagađanjima ? ne dolazi u obzir ni koalicija s HDZ-om jer bi ona na nacionalnoj razini razorila imidž Vesne Pusić i njezine ekipe, HNS će u glavnom gradu otići u oporbu. Za sve koji poznaju unutarstranačke odnose, to je ipak malo vjerojatno rješenje i naposljetku će Ivica Račan, Vesna Pusić i Milan Bandić morati pregovarati. Dragan Primorac zasad nije ni u jednoj od kombinacija o kojima se razmišlja i po svemu sudeći mogao bi proći kao još jedan potrošeni političar s liste pouzdanih Sanaderovih kadrova.

HDZ-ove kombinacije

Unatoč znatnom zaostatku za listom SDP-HSS-HSU, Hrvatska demokratska zajednica i dalje ima izglede za pobjedu u Zagrebu. Za to se treba poklopiti nekoliko okolnosti, a glavna je da HDZ osvoji barem 25 posto glasova. Dobije li HSP predviđenih desetak a Mikšićeva lista također prijeđe prag, HDZ-u bi se otvorile kakve-takve šanse. Ivo Sanader i osobno će sudjelovati u kampanji iako bi se trebao prisjetiti da je isto tako išao agitirati u Požegu i Metković, i oba puta bio hametice poražen od “lokalaca” koji se zovu Ronko i Jambo.

Vezane vijesti

Kontra Primorcu: Nisu Hrvati već Bosanci i Hercegovci starosjedioci na

Kontra Primorcu: Nisu Hrvati već Bosanci i Hercegovci starosjedioci na Balkanu

Nakon što je dr. Dragan Primorac iznio rezultate svog istraživanja prema kojima većina današnjih stanovnika Hrvatske ne vuče gensko podrijetlo od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika