Objavljeno u Nacionalu br. 820, 2011-08-02

Autor: Milan Pavlinović

Stripovska premijera

Život Madonne u kvadratu i oblačiću

Prvi biografski strip o najslavnijoj svjetskoj pjevačici oda je njenom talentu i njenom smislu za showbusiness

Pjevačica Madonna uskoro će se pojaviti kao fikcionalan lik u umjetničkom mediju u kojem nikad dosad nije bila, barem ne službeno i autorizirano: u stripu. Pridružila se nizu slavnih ovjekovječenih u stripovskom serijalu “Female Force”, američke izdavačke kuće Bluewater Productions. Nedavno je objavljena naslovnica izdanja koje će izići krajem kolovoza, a cijena će mu biti 3,99 dolara. Biografsku priču o kraljici popa u obliku stripa napisali su scenaristi CW Cooke, Fred Grivaud i Tony Foti, a crtač je Michael Johnson. Madonna je slavna osoba u povijesti američke glazbe i strip će prikazati njezine skromne početke i nevjerojatne događaje koji su je doveli do svjetske slave kao glazbenice, zabavljačice i trendsetterice. Od početka 80-ih prodala je više od 300 milijuna albuma u svijetu.

Guinnessova knjiga rekorda proglasila ju je najuspješnijim ženskim izvođačem svih vremena. Prema Recording Industry Association of America, ona je najprodavanija izvođačica u 20. st. i druga najprodavanija izvođačica u SAD-u, iza Barbre Streisand, sa 64 milijuna prodanih albuma. Madonna je utrla put mnogim ženskim pop-zvijezdama, od Britney Spears do Lady Gage i Beyoncé, mnogi su ju oponašali i slijedili, nikad nije bila nečiji klon i u svojim pedesetim godinama i dalje je kulturno relevantna. Strip prikazuje njen utjecaj na glazbu, industriju zabave, modu i seks u globalnom svijetu popularne kulture.


Potpredsjednik Bluewatera Jason Schultz rekao je da su željeli “pokazati nepoznate događaje iz njezina života zbog kojih Madonna i nakon četvrt stoljeća od eksplozije na glazbenoj sceni ostaje fenomen do danas. Strip je izvrstan medij jer je dostupan mnogima i može pružiti bitne informacije svojim tekstualnim i vizualnim elementima”. Na 32 stranice strip će pokazati sve strane Madonnina neponovljiva talenta, od njenih koncertnih nastupa, neprestanih promjena u glazbenom stilu do pionirskih poteza u modi i dobrotvornog rada. “Unatoč brojnim kontroverzama, ima više fanova nego ikad prije. Kroz brojne promjene uvijek je ostala vjerna sebi. Sve što je radila dolazilo je iz njezina osobnog i intimnog poriva, što ju je, uz izvanredan talent, preobrazilo u glazbenu legendu. Ona je jedna od najmoćnijih žena u povijesti zabave i pop-glazbe, nije samo stvorila pjesme koje će ljudi pamtiti nego su one utjecale i na društvene promjene”, rekao je Schultz. Scenarist stripa CW Cooke izjavio je da mu je bilo vrlo zabavno pisati životnu priču “o Material Girl. Većina današnjih pop-zvijezda mnogo toga duguju Madonni. Nevjerojatno je sve što ona radi i imam osjećaj da je ovo tek početak”.

“FEMALE FORCE” jedan je od stripovskih serijala izdavačke kuće Bluewater u kojem je već objavljeno nekoliko stripova o utjecajnim ženama iz politike, kulture i biznisa. Tako su već objavljene biografije Hillary Clinton, Michelle Obame, Angeline Jolie, Oprah Winfrey, J. K. Rowling, princeze Diane, Carle Bruni-Sarkozy, Caroline Kennedy, Sarah Palin, Condoleezze Rice i drugih. Strip o Madonni bit će 30. broj u serijalu “Female Force”. Stripovi iz tog serijala izlaze jednom mjesečno, a Bluewater ga je nedavno započeo, uz “Fame” i “Political Power”. CW Cook, jedan od autora stripa o Madonninu životu, napisao je i scenarij za stripove o životima Tigera Woodsa, Lady Gage, Howarda Sterna, princa Williama, princeze Kate i drugih. Od svoje prve knjige “Sex” iz 1992. Madonna je uvijek imala uspjeha u izdavaštvu. Knjiga s njezinim provokativnim, obnaženim fotografijama izazvala je senzaciju, u šest mjeseci bila je prodana u milijun i pol tisuća primjeraka i bila je na prvom mjestu liste bestselera New York Timesa.

POSLJEDNJIH GODINA Madonna je imala uspjeha u pisanju knjiga za djecu. S izdavačkom kućom Callaway Arts&Entertainment 2003. je potpisala ugovor, a u rujnu je objavila svoju prvu knjigu za djecu “English Roses”. To je izdanje postalo najviše i najbrže prodavana knjiga debitantskog autora knjiga za djecu u povijesti. Na prvom mjestu top-liste knjiga za djecu New York Timesa bila je impresivnih 18 tjedana. “English Roses” bila je prva i u tome što je istoga dana objavljena u više od stotinu zemalja na 30 jezika. Trenutačno je prevedena na 40 jezika i objavljena u više od 110 zemalja svijeta. Ubrzo je objavila i druge dvije knjige, “Mr. Peabody’s Apples” i “Yakov and the Seven Thieves”, koje su s “English Rose” bile prodane u više od milijun i pol primjeraka. O njoj su napisani brojni novinski članci i knjige, što je privlačilo milijunsku publiku, a često su autori bili profesori kulturalnih studija i teoretičari pop-kulture iz cijeloga svijeta. Tako je biografski strip o slavnoj pjevačici, mekog uveza, niske cijene, bez velikih crtačkih i scenarističkih kvaliteta, još jedan element za proučavanje Madonne u svijetu pop-kulture, odnosno idealan je za bogat teorijski rukavac 90-ih nazvan “Madonna Studies”.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika