Objavljeno u Nacionalu br. 820, 2011-08-02

Autor: Robert Bajruši

Zdravstveni kolaps: Umjesto u Pulu, hitne pacijente iz Umaga voze u Sloveniju

Bilo je slučajeva kada su pacijenti koji su se nalazili u smrtnoj opasnosti, zbog nedostatka vremena za odlazak u ova dva grada odvoženi u bolnicu u Izolu u Sloveniji

U Općoj bolnici Pula 85 posto opreme otpisano je zbog starostiU Općoj bolnici Pula 85 posto opreme otpisano je zbog starostiProšlotjedno potpisivanje sporazuma o izgradnji Opće bolnice Pula, zbog najmanje dva razloga naišlo je na kritike u visokim krugovima hrvatskog zdravstva. Prvo, riječ je o investiciji od 800 milijuna kuna za koju nitko ne zna kako namaknuti potrebna financijska sredstva. U ovogodišnjem državnom proračunu nikakav novac nije predviđen za pulsku bolnicu, što znači da su Jadranka Kosor i Darko Milinović, kao potpisnici sporazuma u ime Vlade, u stvarnosti stvorili obavezu za buduću izvršnu vlast. Kako proračun u 2012. neće biti veći nego ovogodišnji, znači da će idući ministar zdravstva vjerojatno morati oduzeti sredstva na koja računaju neke druge zdravstvene ustanove. Drugo, sporazum je potpisan u Umagu, gradu u kojem je ukinut hitni medicinski prijem, zbog čega svakodnevno prijeti opasnost za živote domicilnog stanovništva i nekoliko desetaka tisuća turista. Potpuni paradoks predstavlja podatak da je Istra, koja je po dohotku druga hrvatska regija, kada je riječ o zdravstvenoj zaštiti – pri samom dnu u Republici Hrvatskoj.

Opća bolnica Pula je, prema kategorizaciji i kvaliteti pružanja zdravstvene skrbi, pala u najnižu kategoriju u Hrvatskoj, a u međuvremenu je Ministarstvo zdravstva smanjilo i njezino financiranje. Još je vlada Ivice Račana 2003. potpisala ugovor s Istarskom županijom o gradnji nove pulske bolnice. Iako je otada prošlo osam godina, nisu započeli nikakvi radovi. Posljedice takvog stanja su zabrinjavajuće: čak 85 posto opreme koja se koristi je otpisano zbog starosti, iako u Puli živi 70.000 stanovnika - u bolnici nema uređaja za magnetsku rezonancu; za usporedbu, u Gospiću koji ima 13.000 žitelja, tamošnja je bolnica dobila MR, naravno, nakon što je ministar zdravstva postao Darko Milinović. Kada je riječ o pulskoj bolnici, zbog njezine dislociranosti na dvije lokacije samo su godišnji troškovi hladnog pogona uvećani za osam milijuna kuna, no HZZO to ne priznaje. Još veći paradoks predstavlja situacija u Umagu, u kojem živi 13.000 stanovnika, ali u turističkoj sezoni na području grada nalazi se blizu 80.000 gostiju.

Premda tada Umag po veličini postaje šesti-sedmi grad u Hrvatskoj, u njemu nema hitnog medicinskog prijema, što znači da u slučaju saobraćajnih nesreća ili ozljeda koje traže pomoć kirurga, unesrećene se prevozi u 100 kilometara udaljene Rijeku ili Pulu. Bilo je slučajeva kada su pacijenti koji su se nalazili u smrtnoj opasnosti, zbog nedostatka vremena za odlazak u ova dva grada odvoženi u bolnicu u Izolu u Sloveniji.

Vezane vijesti

Žene na rubu biračkog sloma

Žene na rubu biračkog sloma

Iako su izbori bilo koje vrste u Britaniji još vrlo daleko - opći su bili prošlog, a lokalni ovog svibnja - vladajuća koalicija konzervativaca i… Više

Komentari

registracija
7/3/11

medjimurec, 02.08.11. 11:17

Clanak samo da se nesto pise , bez veze..Stvaranje nekog kolapsa ma da


registracija
15/8/09

vergilia, 02.08.11. 14:35

Koje smo mi govno od države. Fuj,fuj,fuj!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika