02.08.2011. / 13:12

Autor: Nacional.hr

Kako zubna higijena utječe na druge aspekte vašeg zdravlja

Istraživanje koje je nedavno predstavljeno u Europskom društvu za humanu reprodukciju i embriologiju je otkrilo da bolest desni može utjecati na mogućnost žene da ostane trudna. Sudionicama istraživanja koje su imale bolest desni trebalo je u prosjeku 7 mjeseci da zatrudne, a ženama sa zdravim desnima 5 mjeseci. Smatra se da je uzrok upala desni. Najbolji način za prevenciju bolesti desni je redovito četkanje zubi i čišćenje zubnim koncem

IlustracijaIlustracijaSmanjenje rizika od preranog prijevremenog poroda

Nova studija objavljena u časopisu American Journal of Obstetrics & Gynecology je otkrila vezu između upotrebe ne alkoholne antibakterijske vodice za ispiranje usta i prijevremenog poroda. Nakon analize 226 žena sa paradentozom, znanstvenici su otkrili da su žene koje su dva puta dnevno ispirale usta sa vodicom za 75 posto imale manju šansu da će imati prijevremeni porod. Znanstvenici smatraju da bi okidač za prijevremeni porod mogla biti upala zubnih desni, prenosi Huffington Post.

Problemi sa začećem

Istraživanje koje je nedavno predstavljeno u Europskom društvu za humanu reprodukciju i embriologiju je otkrilo da bolest desni može utjecati na mogućnost žene da ostane trudna. Sudionicama istraživanja koje su imale bolest desni trebalo je u prosjeku 7 mjeseci da zatrudne, a ženama sa zdravim desnima 5 mjeseci. Smatra se da je uzrok upala desni. Najbolji način za prevenciju bolesti desni je redovito četkanje zubi i čišćenje zubnim koncem.

Povećani rizik od srčanih problema

Nekoliko istraživanja je povezalo upalu i infekciju zubnih desni sa srčanim problemima. Otkriveno je da osobama sa paradentozom prijeti dva puta veći rizik da će patiti od koronarnih bolesti, nego onima koji nemaju tu bolest. Razlog je to što zbog nebrige o zdravlju zubi bakterije iz usta mogu ući u krvni tok i uzrokovati infekciju u srcu i plućima. No liječnici napominju da od loše dentalne higijene nećete dobiti srčane bolesti, ali ako ste već izloženi drugim faktorima koji povećavaju rizik od dobivanja srčanih bolesti, loša oralna higijena će tome pridonijeti.

Povećani rizik od demencije

Studija objavljena 2007. u časopisu Journal of American Dental Association je otkrila vezu između osoba koje puno zuba izgubile prije 35. godine života i povećanog rizika pd demencije. Iako je u ovoj studiji utvrđeno da postoji veza između gubitka zubi i rizika od demencije, ne zna se dali gubitak zubi uzrokuje demenciju.

Veza s dijabetesom

U studiji iz 2007. provedenoj na štakorima, znanstvenici su kod štakora otkrili vezu između paradentoze i dijabetesa kod životinja kojima je već prijetio povećan rizik da obole od dijabetesa.

Veza sa zdravljem pluća

Još jedna studija objavljena u časopisu Journal of Periodontology je otkrila da postoji veza između paradentoze i plućnih bolesti, poput upale pluća i akutnog bronhitisa.

Vezane vijesti

Kod pretilih djevojčica povećan je rizik obolijevanja od srčanih bolesti

Kod pretilih djevojčica povećan je rizik obolijevanja od srčanih bolesti

Nova istraživanja su pokazala kako kod pretilih djevojčica postoji veći rizik da će oboljeti od neke bolesti srca ili dijabetesa kada odrastu.… Više

Komentari

registracija
3/6/11

skaraica, 02.08.11. 13:24

A što je s mozgom ?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika