Objavljeno u Nacionalu br. 494, 2005-04-03

Autor: Robert Bajruši

IZBORNE LISTE

Bitka slavnih za Zagreb

Sve političke stranke na svoje su iborne liste u gradu Zagrebu stavile barem nekoliko osoba koje nisu profesionalni političari, tako da će nakon 15. svibnja u zagrebačku skupštinu ući će desetak sportaša, umjetnika i liječnika

ZA ove izbore sve stranke su angažirale osobe koje nisu profesionalni političari - glumac Relja BašićZA ove izbore sve stranke su angažirale osobe koje nisu profesionalni političari - glumac Relja BašićPoslije izbora, zakazanih za 15. svibnja, u zagrebačkoj Skupštini možda će sjediti desetak sportaša, glumca, režisera i liječnika. Sve stranke ovoga su puta angažirale barem nekoliko osoba koje nisu profesionalni političari, vjerujući da će im one privući dio birača. Tako će lokalni izbori napraviti političare od Davora Šukera, Dragutina Šurbeka, a možda i Nikole Plećaša i Krasnodara Rore. Tek treba vidjeti u kojoj će mjeri njihova lica podići rejtinge stranačkih lista, no Milan Bandić, Marina Matulović-Dropulić, Vesna Pusić, Nenad Ivanković i Zdravko Tomac očito vjeruju svojim novim suradnicima.

SDP i Milan Bandić ovoga puta na svoju listu nisu stavili previše javnih osoba koje nisu političari. Rezultat je to svojevrsnog internog kompromisa na relaciji Račan-Bandić, u kojem su se obojica trudili na izgledne pozicije staviti što više svojih ljudi. U takvim okolnostima na listi SDP-HSS-HSU na trećem se mjestu nalazi Dragutin Štiglić koji je dvadeset godina bio direktor Kraša, a sada je u Hrvatskoj stranci umirovljenika glavni zagovornik raskida veza s HDZ-om i suradnje sa socijaldemokratima. Deseti na listi je slavni stolnotenisač Dragutin Šurbek, koji je SDP-u pristupio prije nekoliko mjeseci, a zauzvrat je dobio obećanje da će postati voditelj nekog od sportskih kompleksa u gradskom vlasništvu. Šurbek se nikada nije politički izjašnjavao, tako da mnogi njegov prijelaz u SDP tumače kao dio uspješne trgovine s Milanom Bandićem, kojem je dobrodošla potpora bivšeg svjetskog prvaka. Mirando Mrsić, internist zaposlen na Rebru, 21. je na listi i predstavlja zamjenu za Nikicu Gabrića koji je, zbog neslaganja s Bandićem, nedavno odstupio s položaja predsjednika esdepeova Savjeta za zdravstvo. Kako je zdravstvena politika Vlade često kritizirana, Mrsić bi se uskoro mogao etablirati kao jedan od istaknutijih zagrebačkih socijaldemokrata. Na broju 45. je Duško Ljuština, ravnatelj Komedije i jedini predstavnik umjetničkih krugova na Bandićevoj listi. Ljuština je odavno blizak SDP-u i na prošlim izborima bio je direktor stranke u Zagrebu, tako da njegov izbor nije iznenađenje. Ipak, s obzirom na visoko mjesto, on se na listi pojavljuje samo kako bi svojim imenom pokušao privući glasače.

“U HDZ-u bismo bili prezadovoljni osvajanjem više od 20 posto glasova i to je naš cilj u Zagrebu”, potvrdio je za Nacional član vodstva Hrvatske demokratske zajednice. Dodaje kako vjeruju da bi time mogli ostvariti dvostruki dobitak: nitko im neće moći prigovarati da su doživjeli fijasko, a u tom se slučaju otvaraju i određene šanse za formiranje koalicije koja bi u glavnom gradu osvojila vlast. Kombinacija koju vrte u HDZ-u prilično je malo vjerojatna i oslanja se na dobre rezultate HSP-a, kao i nezavisnih lista Borisa Mikšića i Tatjane Holjevac, uz podbačaj SDP-a. Sve u svemu, teško ostvariv predložak, no u HDZ-u drže da će im glasove donijeti sportaši i umjetnici koje su angažirali. Četvrti na listi je Davor Šuker, 1998. najbolji strijelac Svjetskog prvenstva u Francuskoj i jedan od omiljenih Tuđmanovih sportaša. Šuker je bio i Tuđmanov gost na Brijunima, međutim nikada nije eksplicitno podržao ni jednu političku opciju, kao što je to radio Zvonimir Boban. Nakon završetka karijere prije dvije godine nije pokazao namjeru političkog angažiranja. Zajedno s Dinom Pokrovcem ima menadžersku agenciju, vlasnik je škole nogometa i češće je u Münchenu i Londonu negoli Zagrebu. Mjesto na kojem se nalazi jamči ulazak u zagrebačku Gradsku skupštinu, tako da će javnost napokon moći čuti Šukerova politička stajališta. Bivša košarkašica Danira Bilić je 10. i gotovo će sigurno također postati vijećnica. U njezinu slučaju riječ je o degradaciji jer je donedavno bila saborska zastupnica, ali abdikacijom Andrije Hebranga, koji se početkom godine vratio u Sabor, Danira Bilić ostala je bez posla. Kako je i dalje vjerna Sanaderu, stranka joj se revanširala stavljanjem na izbornu listu. Na njoj je i Damir Škaro, boksač i magistar znanosti, koji je prije dvije godine nestao iz politike. Kako je tek 34., mali su izgledi da ovaj odnedavni znanstvenik postane gradski vijećnik. Osma na listi je Asja Bebić, koja je privatno kći Luke Bebića, a profesionalno vlasnica butika. Kao takva ući će u Skupštinu Grada Zagreba, što će teško uspjeti akademskoj slikarici Dubravki Babić na 20. mjestu.

Hrvatska narodna stranka kandidirala je na 15. mjesto Farisa Nanića, nekada visokog dužnosnika SDA Hrvatske, dok je 36. Mladen Ružman, bivši šef vojne obavještajne službe. Narodnjaci su doslovno na sam kraj svoje liste, između 48. i 51. mjesta, stavili režisere i glumce, Paola Magellija, Željka Vukmiricu, Branka Ivandu i Relju Bašića. Od njih samo Bašić ima iskustva u aktivnoj politici jer je prije 10-ak godina bio liberalni zastupnik u Županijskom domu Sabora. Vukmirica i Ivanda u prošlosti nisu politički istupali, dok je Magelli bio kritičar Tuđmanove vladavine i nacionalističke politike HDZ-a. Posljednjih nekoliko godina živi u rodnoj Firenzi, prije toga boravio je u Beogradu i Njemačkoj, tako da je u Zagrebu manje-više gost. Njegovo stavljanje na listu predstavlja pokušaj narodnjaka da pokažu bliskost s umjetničkim krugovima u glavnom gradu; narodnjaci su i Andrea Zlatar i Vladimir Stojsavljević, članovi sadašnjeg Gradskog poglavarstva.

Tatjana Holjevac, kći poznatog gradonačelnika 60-ih godina, Većeslava Holjevca, okupila je nekoliko poznatih osoba koje se nisu bavile politikom. Uostalom, ni ona nije bila aktivna političarka, nego se etablirala u struci radeći u nekadašnjem HPT-u, odakle je prešla na direktorsko mjesto u VIPnetu. U Račanovoj vladi bila je pomoćnica ministra prometa, pomorstva i veza, a na istoj je funkciji ostala i prvu godinu Sanaderova mandata. Uvelike je zaslužna za opstruiranje početka rada treće mobilne mreže, čime su HT i VIP zaradili još nekoliko stotina milijuna kuna. Premda je u ministarstvo došla i zahvaljujući bliskosti sa SDP-om, danas je od socijaldemokrata udaljena podjednako kao i od HDZ-a. Na njezinoj je listi pod brojem 18 bivši košarkaš Lokomotive Nikola Plećaš, dok je 20. nekada popularni pjevač Sandi Cenov. Pod rednim brojem 23 nalazi se Boris Hajoš koji je neko vrijeme bio glasnogovornik Ministarstva europskih integracija.

Boris Mikšić, predsjednički kandidat i povratnik iz Amerike, stavio je na visoko treće mjesto Ivicu Stošića Miočića, dugogodišnjeg glavnog tajnika Olimpijskog odbora, koji je odatle eliminiran prije nekoliko mjeseci kada je pokušao smijeniti Zlatka Matešu. Stošić-Miočić je iz okolice Zadra i nije se aktivno bavio politikom. Četvrti je Dževad Telalović, aktivist nevladine udruge koji je više puta javno optužio Bandića za nepotizam i kršenje zakona. Da bi Telalović ušao u Skupštinu, Mikšićeva lista mora dobiti najmanje 7 posto glasova. Šesti je Mladen Vilfan, poduzetnik koji je između 1992. i 1995. bio zastupnik HSLS-a u Saboru, da bi poslije stranačkog raskola imao nekoliko neuspješnih pokušaja samostalnog povratka u politiku. Kao dio političkog folklora, na broju 20 pojavljuje se i Stjepan-Jimmy Stanić, pjevač koji je na vrhuncu popularnosti bio u vrijeme Mikšićeva rođenja.

U Hrvatskoj stranci prava vjeruju da i bez medijski popularnih osoba u Gradu Zagrebu mogu osvojiti 10 posto glasova. Đapić i suradnici iznimno su zainteresirani za sudjelovanje u vlasti i, makar im je HDZ bliži, spremni su ponuditi koaliciju i Milanu Bandiću. Za sada u SDP-u odbijaju takvu mogućnost, jer misle da će nakon svega HNS ipak prihvatiti nastavak suradnje. U takvim okolnostima, na HSP-ovoj listi na 10. mjestu nalazi se slikar Antun Mateš, dok je posljednji Stjepan Šterc, HDZ-ov doministar koji je bio zadužen za obnovu ratnih područja. Čak i SIN pod vodstvom Nenada Ivankovića ima nekoliko poznatih osoba koje nisu profesionalni političari. Tako je treći na Ivankovićevu popisu Krasnodar Rora, nekadašnji golgeter Dinama, dok je šesta Marija Blaškov-Šovagović, supruga preminulog glumca Fabijana Šovagovića.

Zdravko Tomac nosi listu Hrvatskih socijaldemokrata, HIP-a i HGSS-a na kojoj je drugi Miroslav Tuđman, stariji sin Franje Tuđmana. Kada bi ova trojna koalicija dobila pet posto glasova, opet bi jedan Tuđman ušao u politiku, no ankete pokazuju da su za takvo što slabašni izgledi. Peti je Davor Domazet-Lošo, nekada oficir u JNA, a zatim i u HV-u, koji je nedavno objavio knjigu u kojoj predviđa da će Treći svjetski rat započeti 2023., a biti okončan 2053. i to trijumfom zapadne civilizacije. Zdravka Tomca danas podupiru i Ante Beljo i Đuro Njavro, a deveti na listi je Branko Spajić, zamjenik direktora Gradskih tržnica i dugogodišnji bliski suradnik Milana Bandića. Premda je jedan od najzaslužnijih za Bandićev politički uspjeh, Spajić se ovoga puta priklonio Tomcu i Tuđmanu. Venera Kordić, supruga haaškog osuđenika Darija Kordića, nalazi se na listi Hrvatskog bloka. Njoj to nije prvi izlet u politiku jer je nedavno na listi za dijasporu također neuspješno podržala Ivića Pašalića.

Ginekolog Damir Buković predvodnik je koalicije pet malih stranaka. On je jedina zanimljiva osoba na toj listi jer je sredinom 90-ih, zajedno s još jednim HSS-ovim vijećnikom, izdao stranku i glasajući za HDZ dopustio Tuđmanu da nelegalno preuzme vlast u Zagrebu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika