02.08.2011. / 13:13

Autor: Hina

SAD želi da Chavez potakne Gadafijevu ostavku

Washington je pozvao venezuelskog predsjednika Huga Chaveza da svojim utjecajem potakne libijskog čelnika da napusti vlast i omogući demokratsku tranziciju, no Chavez je odrekao svaki legitimitet pobunjenicima nazivajući ih teroristima te je opetovao potporu svojemu prijatelju Moameru Gadafiju, prenose agencije u utorak.

Moamer Gadafi i Hugo ChavezMoamer Gadafi i Hugo ChavezWashington je pozvao venezuelskog predsjednika Huga Chaveza da svojim utjecajem potakne libijskog čelnika da napusti vlast i omogući demokratsku tranziciju, no Chavez je odrekao svaki legitimitet pobunjenicima nazivajući ih teroristima te je opetovao potporu svojemu prijatelju Moameru Gadafiju, prenose agencije u utorak.

"Željeli bismo da Hugo Chavez potakne Gadafija na odlazak s vlasti kako bi se omogućila demokratska tranzicija", rekao je glasnogovornik State Departmenta Mark Toner u ponedjeljak.

Chavez je jedan od glavnih Gadafijevih saveznika kada je riječ o zemljama Latinske Amerike. On je u ponedjeljak izvijestio da je od libijskog vođe dobio pismo, no nije otkrio njegov sadržaj.

"Ne samo da ne priznajemo, već kategorički odbacujemo pantomimu Nacionalnog prijelaznog vijeća (koje predstavlja libijske pobunjenike) i licemjerstvo onih europskih i ostalih zemalja koje su priznale tu skupinu terorista... te im priznale legitimnost", rekao je Chavez.

U govoru na svečanosti s ministrima, koji je objavljen u venezuelskom radijskom i tv-programu, Chavez je odao počast libijskome vođi.

"Hvala ti Moamere. Dok se spremaš na otpor novoj imperijalističkoj agresiji, neka te Bog čuva, neka podari zdravlje i dug život tebi i libijskome narodu", rekao je Chavez.

Vezane vijesti

'Najveći problem - korupcija i društvena diskriminacija'

'Najveći problem - korupcija i društvena diskriminacija'

Američki State Department objavio je u petak redovito godišnje izvješće o stanju ljudskih prava u svijetu, a u dijelu izvješća o Hrvatskoj kao… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika