Objavljeno u Nacionalu br. 494, 2005-04-03

Autor: Berislav Jelinić

POTRAGA ZA OPTUŽENIKOM

Tajna nestanka Domagoja Margetića

Novopečeni haaški optuženik Domagoj Margetić, optužen zbog nepoštivanja suda, odnosno objavljivanja identiteta i svjdeočenja zaštićenog svjedoka pred ICTY-jem, cijelo se vrijeme dok se javnost pitala gdje je, nalazio u Remetincu: tamo je pritvoren zbog nekog drugog djela

Kako se prošlih nekoliko dana uopće nije moglo čuti što o svemu kaže Domagoj Margetić, otvorilo se pitanje gdje se on nalazi, hoće li mu hrvatske vlasti uopće moći uručiti optužnicuKako se prošlih nekoliko dana uopće nije moglo čuti što o svemu kaže Domagoj Margetić, otvorilo se pitanje gdje se on nalazi, hoće li mu hrvatske vlasti uopće moći uručiti optužnicuNakon što je prošli tjedan Haaški sud otpečatio dvije optužnice zbog nepoštivanja Suda protiv Domagoja Margetića i Stjepana Šešelja, bivših suradnika tjednika Hrvatsko slovo, te Markice Rebića, bivšeg šefa SIS-a i Ivice Marijačića iz Hrvatskog lista, javnost je s priličnom pozornošću pratila kako će na te optužnice reagirati Vlada, ali i optuženici.

Kako se prošlih nekoliko dana uopće nije moglo čuti što o svemu kaže Domagoj Margetić, otvorilo se pitanje gdje se on nalazi, hoće li mu hrvatske vlasti uopće moći uručiti optužnicu, te nije li opet nestao, što bi Vladi moglo stvoriti nove nevolje u kontekstu suradnje s Haaškim sudom. Kako je Margetić često tvrdio da mu se događaju čudne stvari te da ga progoni obavještajno podzemlje po nalogu političkih moćnika, Nacional je pokušao doznati što se s njim događa nakon što je optužen za nepoštivanje Haškog suda.

Koncem prošlog tjedna suradnici Domagoja Margetića, kontroverznog urednika marginalnog tjednika Novo hrvatsko slovo, dostavili su Nacionalu fotografiju njegova uhićenja te ispričali da je Margetić već desetak dana u pritvoru u zagrebačkom predgrađu Remetincu. Margetićeva sestra Agneza Crnčec Margetić tvrdi kako je Margetić zadržan u pritvoru pod čudnim okolnostima. Ona sumnja da ga je policija preventivno pritvorila da spriječi njegov eventualni bijeg od optužnice koju je Haaški sud otvorio prošli tjedan, a vjeruje i da se na udaru policije našao ponajprije zbog nekih svojih aktivnosti koje nemaju veze s nominalnim razlozima njegova pritvaranja.

Ako je točno ono što njegovi suradnici i obitelj tvrde, pritvaranje Domagoja Margetića moglo bi također biti dio akcijskog plana Vlade koji bi trebao uvjeriti haaško tužiteljstvo da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haagom što bi joj napokon trebalo omogućiti početak pregovora o priključenju EU. Okolnosti koje su prethodile pritvaranju Domagoja Margetića, koje su Nacionalu opisali njegovi suradnici i članovi njegove obitelji, upućuju na to da se Margetić zapravo našao na udaru policije vjerojatno kako bi hrvatske vlasti demonstrirale haaškom tužiteljstvu da više nikomu neće dopustiti da potpiruje nesnošljivost prema Haaškom sudu.

Domagoj Margetić više je puta javno tvrdio da ga policija progoni zato što kritizira predsjednika Stjepana Mesića, te da ga progone baš po njegovu nalogu. Utoliko se Margetić želi javnosti predstaviti i kao novinar komu zbog Stipe Mesića krše profesionalna, ali i ljudska prava. Međutim, način njegova rada, ali i ponašanje u nekim drugim situacijama, takvu njegovu prezentaciju policijskog progona čine pogrešnom.

Margetićeva majka Nevenka ogorčena je zbog njegova pritvaranja i zabrinuta za njegovu sigurnost iz zanimljivog razloga. “U četvrtak navečer, kad smo svi već doznali da je protiv Domagoja podignuta haaška optužnica, policija je pozvonila na vrata naše kuće u Šestinama na adresi Bjelevina 9 i raspitivala se gdje je Domagoj. Rekla sam im da su ga njihovi kolege prije tjedan dana već pritvorili. Nije mi bilo jasno što se događa, a zabrinula sam se i za njegovu sigurnost. Malo sam se smirila tek pošto ga je sestra u prošli četvrtak posjetila u pritvoru, iako mi je rekla da je dosta depresivan”, kaže Nevenka Margetić.

Međutim, Zlatko Mehun, glasnogovornik MUP-a, Nacionalu je još u ponedjeljak ujutro tvrdio da nema saznanja da je Margetić pritvoren, da je privođen zbog nekog drugog kaznenog djela prije desetak dana, ali da je potom pušten. Suočen s tvrdnjama obitelji i suradnika Domagoja Margetića, obećao je to dodatno provjeriti, te je tek u ponedjeljak poslijepodne Nacionalu službeno potvrdio da je Margetić pritvoren, ali ne zbog nepoštivanja Haaškog suda.
Prve službene potvrde što se s Margetićem zapravo događa mogle su se čuti na podnevnim vijestima Hrvatske televizije gdje je rečeno da će haaška optužnica Margetiću biti uručena u pritvoru, gdje se nalazi zbog nekih drugih inkriminacija.

Domagoj Margetić postao je donekle zanimljiv domaćoj javnosti tek nakon što je sredinom prošlog tjedna glasnogovornik Haaškog suda Jim Landale otkrio da je sudac Alphons Orie protiv Margetića otpečatio optužnicu zbog nepoštivanja Haaškog suda. Sud je prošli tjedan podignuo dvije takve optužnice: prvu protiv nekadašnjih suradnika iz Hrvatskog slova Domagoja Margetića i Stjepana Šešelja, te drugu protiv Markice Rebića, bivšeg šefa hrvatske vojno-obavještajne službe i Ivice Marijačića, novinara Hrvatskog lista iz Zadra. Prema pravilu 77. Pravilnika o postupku i dokazima Haaškog suda, nepoštivanje Suda kažnjava se zatvorom do sedam godina i novčanom kaznom do 100.000 eura, ili kombinacijom tih dviju kazni.

Hrvatsko novinarsko društvo i većina domaćih medija, posve razumljivo, podržali su optužnicu jer optuženi doista nisu poštivali Haaški sud objavljujući njegove tajne dokumente i otkrivajući identitet zaštićenih svjedoka u nekim postupcima.

Markica Rebić izjavio je da se Haaški sud bavi glupostima te da je spreman suočiti se s mogućim posljedicama, a Ivica Marijačić najavio je da će objaviti ispriku u sljedećem broju Hrvatskog lista. Od Margetića se nije mogao čuti nikakav komentar, a čini se da se nitko od hrvatskih novinara nije previše zanimao gdje je on i što se s njim događa.

To je donekle i razumljivo jer Margetićev rad nema gotovo nikakve veze s ozbiljnim novinarstvom. S ekstremno desnih političkih pozicija, on mjesecima kleveće predsjednika Mesića te često u svojim tekstovima, prepunima teorija urota, na rubu pameti izvodi neutemeljene zaključke, što je Novo hrvatsko slovo na koncu i definiralo kao tržišno posve marginalan tjednik s malobrojnom čitalačkom publikom.

U takvim okolnostima Margetić je prije nekoliko mjeseci privukao pozornost javnosti tek kad je bio jedan od predvodnika pristalica predsjedničkog kandidata Borisa Mikšića, koji su protestirali tvrdeći da je HDZ izbornom prijevarom Mikšića lišio ulaska u drugi krug predsjedničkih izbora. Prije toga, koncem prošle godine tvrdio je da je bio otet, često se žalio da ga policija zlostavlja i prati po naređenju Stjepana Mesića, a kratke vijesti domaćih medija otkrivale su i da je nekoliko puta bio privođen zbog neodazivanja na razna suđenja.

Nominalno se zato i sada nalazi u pritvoru. Oskar Šarunić, Margetićev zamjenik u Novom hrvatskom slovu, tvrdi da je policija uhitila Domagoja Margetića još 21. ožujka oko 18 sati. “Domagoj i ja večerali smo u restoranu “Mačak” na Savici. Na odlasku su nas zaustavila dvojica policajaca u civilu i zatražila od Domagoja osobnu kartu. On je nije imao. Potom su ga upitali je li on Domagoj Margetić. Kad je odgovorio potvrdno, rekli su mu da imaju nalog za njegovo privođenje. Krišom sam fotografirao trenutak njegova privođenja. Svu trojicu sam snimio s leđa jer sam se bojao da mi ne oduzmu aparat. Potom sam se zajedno s njima zaputio u policijske prostorije u Heinzelovoj ulici. Nije bilo nikakvih neugodnosti, mene su čak zamolili da odem kao lažni počinitelj nekog kaznenog djela na prepoznavanje, a Domagoja su zadržali. Rekli su da je nalog za njegovo uhićenje izdan zbog neke telefonske prijetnje iz 2003.”, izjavio je za Nacional Oskar Šarunić.

Margetićeva sestra Agneza tvrdi kako ga je dan poslije pritvaranja njegov odvjetnik Slaven Martić uspio osloboditi iz pritvora zbog tog djela, ali da je prije Margetićeva puštanja policija izvukla drugu tjeralicu zbog nekog drugog kaznenog djela. Agneza Crnčec Margetić tvrdi da je odvjetnik Martić uspio srušiti i tu tjeralicu, ali Margetića je policija potom pritvorila na mjesec dana provodeći disciplinsku mjeru koju je izrekla Silvana Godrijan, sutkinja Općinskog suda u Jaski, gdje se Margetić navodno nekoliko puta neopravdano nije odazvao na sudske pozive u jednom predmetu.

“Radi se o tjeralicama koje nisu raspisane nedavno. Domagoja je policija privodila i jesenas zbog klevete Dobroslava Parage. Najvjerojatnije su sve tjeralice i tada bile na snazi, pa mi nije jasno zašto ga već tada nisu zadržali u pritvoru. Domagoja su lako mogli naći jer se baš i nije uvijek skrivao, a početkom godine predvodio je i demonstracije pristalica Borisa Mikšića”, kaže Agneza Crnčec Margetić.

Margetićev odvjetnik Martić za Nacional nije htio komentirati te slučajeve, no potvrdio je da je točno sve što je za Nacional o Margetićevoj sudbini ispričala njegova sestra.

Oskar Šarunić, Margetićev zamjenik u Novom hrvatskom slovu, tvrdi da Margetića i POA i policija neprestano prate još otkako je 26. studenog 2004. objavio u Hrvatskom slovu dijelove iskaza zaštićenog svjedoka predsjednika Stipe Mesića pred Haaškim sudom sa suđenja Tihomiru Blaškiću 1997 i 1998. Zbog tih se tekstova Margetić od prošlog tjedna i našao na udaru Haaškog suda.

Nekoliko dana poslije, 2. prosinca 2004., Alphons Orie, sudac Haaškog suda, naredio je Margetiću i Stjepanu Šešelju da smjesta prestanu objavljivati sadržaj tajnog svjedočenja Mesića u Haagu. Orie je istom prilikom pozvao i hrvatske vlasti da sudu u Haagu dostave sve eventualne informacije o identitetu osoba koje bi mogle biti odgovorne za nezakonito objelodanjivanje transkripata s Mesićevim svjedočenjem u slučaju Blaškić. I dok je Šešelj već nakon upozorenja najavio da će poštivati Haaški sud, Margetić je na upozorenje reagirao pismenim priopćenjem.

U njemu je vulgarno izvrijeđao Haaški sud rekavši da ga ne priznaje. Mesića je nazvao izdajnikom i poručio da neće poštivati pravila Haaškog suda o neobjavljivanju tajnih svjedočenja i dokumenata te će ih i dalje objavljivati.

Nedugo potom Margetić je počeo raditi na objavljivanju knjige “Stipe Mesić – dosje izdaje”. Knjiga ima 600 stranica i uglavnom se sastoji od kleveta, krivih zaključaka i pogrešnih informacija. Među ostalim, u knjizi je i oko 150 stranica tajnih dokumenata Haaškog suda o svjedočenju Stipe Mesića u slučaju Blaškić i u slučaju koji se u Haagu vodi protiv Slobodana Miloševića. Na koncu, u knjizi se nalaze i dokumenti jugoslavenskih tajnih službi o praćenju Stipe Mesića, te dokumenti koje je javnosti prije nekoliko godina predstavila bivša zaposlenica Ine Vesna Balenović o nepravilnostima u poslovanju te tvrtke, koje Margetić često tumači pogrešno i tendenciozno.

Oskar Šarunić tvrdi da je prvo izdanje knjige tiskao Stega tisak.

“Dan prije nego što smo trebali preuzeti nakladu od 1500 primjeraka, Domagoja su nazvali iz tiskare i rekli kako ih je kontaktirao netko iz POA-e i zamolio da cijelu tu nakladu unište. Domagoj je potom preko telefona upitao Ivana Jarnjaka, šefa saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, je li to istina, a on je to demantirao. Zatim je Domagoj ponovo nazvao tiskaru i rekao da će sve odmah platiti kako bi preuzeo knjigu, no vlasnici su mu rekli da neće voditi njegov privatni rat i knjigu su uništili. Domagoj je o svemu informirao i policiju i neke medije. Koliko mi je rekao, vlasnik tiskare je i policiji potvrdio da je POA zatražila da uništi cijelu nakladu knjige. Zanimljivo je da nitko od prisutnih novinara, među kojima su bili i novinari RTL-a te Nove TV, o tom događaju ništa nije objavio. Domagoj je dan prije dobio 40 primjeraka knjige i to je sve što je imao na promociji koja je potom održana u Europskom domu u Zagrebu”, kaže Šarunić.

Nacional je od uprave Stega tiska zatražio komentar tih navoda, ali ona je do zaključenja ovog broja odlučila ostati nedostupna.

Ako su Šarunićeve tvrdnje o intervenciji POA-e točne, ona je po svemu sudeći uslijedila jer bi nesmetano objavljivanje tajnih haaških dokumenata i novo Margetićevo nepoštivanje Haaškog suda krajnje nepovoljno odjeknulo u haaškom tužiteljstvu koje tvrdi da Hrvatska i dalje ne surađuje u potpunosti. Zanimljivo je da je Europski dom pristao iznajmiti prostor za promociju knjige koja dobrim dijelom svog sadržaja krši pravila Haaškog suda i dodatno otežava položaj Hrvatske u kontekstu ostvarivanja potpune suradnje sa Sudom i približavanja EU.

Šarunić tvrdi da je Margetić potom u potpunoj tajnosti pronašao drugu tiskaru i u vlastitoj nakladi tiskao novih 1500 primjeraka knjige, ovaj put na nešto tanjem papiru. Drugu promociju organizirao je u prostorijama Hvidre u Slovenskoj ulici u Zagrebu.

“Za razliku od prve promocije kad nismo imali knjige, sada smo ih imali, ali Domagoj se nije pojavio. Kad smo došli u prostorije Hvidre, ispred ulaza bili su policajci u civilu, a jedan je sjedio i unutra. Domagoj je preko svojih veza u policiji tada već znao da ga intenzivno traže kako bi ga priveli, pa se nije pojavio na promociji. Policija je i šefa zagrebačke udruge Hvidre Ivana Pandžu ispitivala gdje bi mogla naći Domagoja. Na koncu je Domagoj, skrivajući se od tjeralice, desetak dana štrajkao glađu. Smršavio je 10-ak kilograma jer je samo pio sokove. Nitko od medija na to nije reagirao”, tvrdi Šarunić.

Margetić je svojim radom i nepoštivanjem Haaškog suda vjerojatno dao povoda POA-i i policiji da nadziru njegove aktivnosti. A kako je on pod nadzorom, čini se, već duže vrijeme, bilo bi zanimljivo doznati je li policija otkrila tko mu je dostavio tajne haaške dokumente te što je učinila kako bi to razotkrila. Jednako tako, bilo bi zanimljivo doznati s čijim je novcem Margetić tiskao spornu knjigu koja ga je neizravno stajala uhićenja.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika