Objavljeno u Nacionalu br. 495, 2005-05-10

Autor: Željko Rogošić

BITKA ZA GRADONAČELNIKA

Velika trojka u otvorenom ratu za Split

Tri splitska političara, Miroslav Buličić, Ljubo Urlić i Zvonimir Puljić, u borbu za gradski vrh ulaze s velikim i i neskrivenim ambicijama, a u predzbornim obećanjima sva trojica navode konkretne probleme koje će riješiti ako postanu gradonačelnici, primjerice legalizaciju bespravne gradnje, sanaciju odlagališta otpada i dovršenje autoceste i prometnica

Miroslav Buličić nositelj liste DC-HSU-JSDS-LSMiroslav Buličić nositelj liste DC-HSU-JSDS-LSNikada pred lokalne izbore u Splitu situacija nije bila nejasnija. Dva velika suprostavljena bloka, koalicija Splitski đir i HDZ spremaju se na veliki obračun, realne izglede HSP-a da bude treća stranka po snazi u Gradskom vijeću, Anti Đapiću će pomutiti istupanje čak 260 članova iz stranke. Sve veći utjecaj bilježe nezavisna Lista Velog Mista i koalicija LS-DC-HSU-JSDSH. Analitičari se slažu u jednom ? na izbore će izići do sada najmanje birača. Od 162 tisuće birača, do 30 posto njih u ovom trenutku ne nemjerava izaći na birališta. Tri političara bore se za mjesto splitskog gradonačelnika. Dosadašnjem gradonačelniku Miroslavu Buličiću ni protivnici ne osporavaju prodornost i pragmatično upravljanje gradom. No čini se da veće izglede od Buličića imaju Ljubo Urlić, kandidat koalicije SDP-HNS-HSS-HSU nazvane Splitski đir, dosadašnji dogradonačelnik i posljednje dvije godine Buličićev zamjenik, te najiskusniji, dugogodišnji saborski zastupnik i kandidat HDZ-a, Zvonimir Puljić. HDZ-ova lista je spoj iskustva i mladosti, a nastupa pod sloganom “Vrime je za remont i novu posadu!” Osim Puljića, saborske zastupnice Lucije Čikeš, nekadašnjeg gradonačelnika Petra Slapničara i gradskog vijećnika Joze Balića, tu su i nova imena predvođena slavnim košarkašem Dinom Rađom. Koalicija Splitski đir računa na poznata imena, poput HSS-ovca Željka Sikirice, u posljednje dvije godine drugog dogradonačelnika, te HNS-ova stručnjaka za gradske financije Joška Dvornika.

MALI ODAZIV SPLITSKIH BIRAČA Prema istraživanjima, na izbore će izići dosad najmanje birača: od 126 tisuća 30 posto se izjasnilo da neće glasati TEŽNJA ZA AUTONOMIJOM 'Splitu su potrebne veće ovlasti, mora biti svoj na svome i mora upravljati vlastitim resursima', tvrdi BuličićBuličić, 53-godišnji pravnik, direktor komunalnog poduzeća Čistoća, nositelj gradske i županijske liste koalicije DC-HSU-JSDSH-LS u koju je nadavno prešao nezadovoljan udruživanjem HNS-a i Libre, odsustvo jake koalicije koja stoji iza njega pokušava nadoknaditi konkretnim izbornim programom i obećanjima. Veliki infrastrukturni boom Split nije doživio još od Mediteranskih igra 1979. Tada su izgrađeni svi značajni gradski objekti, prometnice, javni sadržaji, dvorane, stadion. Prema Buličiću, Splitu treba velika sportska manifestacija, ali prije toga izgradnja triju prilaza s autoceste Zagreb-Split do samog grada, na što su svi zaboravili. Ni koalicijska vlast, ni HDZ-ova oporba nije znala pripremiti Split i dočekati dolazak autoceste s nizom gospodarskih programa. Trenutačno to ni Puljiću ni Urliću nije prioritet. Buličić obećava izgradnju četverotračne ceste prema Omišu i Trogiru, izgradnju sajmišta, legalizaciju bespravno sagrađenih objekata, izgradnju šest školskih sportskih dvorana, triju nadzemnih i podzemne javne garaže za oko 3000 vozila, 500 stanova POS-a te 110 stanova za socijalno nezbrinute obitelji. Najvažnija je sanacija odlagališta otpada Karepovac i izgradnja mehaničko-biološkog pogona za preradu smeća.”Županija već osam godina govori o Centru za zbrinjavanje otpada u Lećevici od 40 milijuna eura, ja nudim rješenje za 8 milijuna eura”, istaknuo je Buličić.

I 58-godišnji Zvonimir Puljić, inženjer elektrotehnike i nekadašnji direktor tvrtke INA-Solin s tri saborska mandata iza sebe, sanaciju odlagališta otpada Karepovac, izgradnju višekatnih parkirališta i poticajnu stambenu izgradnju smatra prioritetima. HDZ i Puljić obećavaju dovršenje Doma mladeži, izgradnju Muzeja športa, dvorane u osnovnim školama, izgradnju koncertne dvorane, spomenika i groblja braniteljima te revitalizaciju spomeničkog naslijeđa. “Dovršenje autoceste i aktiviranje Sjeverne teretne luke generatori su rasta proizvodnje. Split mora postati turističko odredište, a ne samo tranzitni centar”, istaknuo je Puljić kritizirajući dosadašnji način prodaje gradskih hotela koji predugo čekaju s obnovom. Zapravo, kritizirao je poduzetnika Željka Keruma koji još nije krenuo s obnovom hotela Central. Puljić je dao do znanja kako bi gradska uprava kojoj bi on bio na čelu drukčije provela privatizaciju hotela Marjan za koji je pristiglo 20-ak ponuda, među njima i Kerumova.

Splitski đir i 60-godišnji stomatolog Urlić ustrajat će u izgradnji kapitalnih infrastrukturnih objekata, prije svega prometnica, lučkih treminala, željezničkog i autobusnog kolodvora, u izgradnji hotela, sportske dvorane te na uređenju Dioklecijanove palače i dovršenju sveučilišnog kampusa. Na prvo mjesto gradskih problema i Puljić i Urlić stavljaju gospodarstvo i poticanje zapošljavanja. Urlić je magistar znanosti, specijalist socijalne medicine i zdravstvene zaštite te nekadašnji gradski ministar zdravstva. On ističe potrebu brzog usvajanja Generalnog urbanističkog plana Splita, još snažnije od Buličića i Puljića. Nastupa sa sloganom “Gradonačelnik prijatelj” jer je doista riječ o vrlo komunikativnom čovjeku za kojeg kažu da je “prijatelj s pola Splita”.

“Nisam siguran da će usvajanje novog GUP-a iskorijeniti pojavu divlje gradnje, ali bi je svelo na mjeru koja nije alarmantna”, kazao je Puljić. Prema procjenama splitskih urbanista, u gradu i okolici je više od 10.000 bespravno sagrađenih objekata, 7000 stambenih i 3000 poslovnih. U bespravnim objektima živi oko 30.000 Splićana, šestina stanovništva grada. U istočnom dijelu grada cijela su naselja bespravno sagrađena. Urlić je obišao sva naselja da bi osobno utvrdio koji se objekti mogu zadržati i legalizirati uz uvjet da podmire komunalne naknade. “Objekti na trasi komunalne infrastrukture neće se moći legalizirati. Split mora dobiti status velikog grada, što bi mu omogućilo više nadležnosti i rješavanje problema bespravne gradnje”, drži Urlić, koji je s akademicima Supekom, Šlausom i Petrinovićem sudjelovao u stvaranju Pokreta za demokraciju i socijalnu pravdu.

“Splitu su potrebne veće ovlasti, mora biti svoj na svome i mora upravljati svojim resursima”, vrlo je jasan Buličić. Prema sadašnjoj zakonskoj regulativi, Split ne smije upravljati prometnicama, gradskom lukom, Rivom, Žnjanom, jer su svi privredni kapaciteti i plaže pomorsko dobro pod nadležnosti države, a prometnice pod nadležnosti županije. Urlić i Splitski đir misle da je došlo vrijeme za promjenu Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi. “Ovlasti gradova i županija potpuni su promašaj. Namjeravamo s Rijekom i Osijekom organizirati zajednički front prema Vladi i Saboru, jer grad ima pravo odgovarati za svoj teritorij. Došlo je vrijeme da se Hrvatska podijeli na povijesne i ekonomski opravdane regionalne cijeline, bez robovanja političkim podjelama i interesima pojedinih stranaka”, misli Urlić, član Predsjedništva splitskog SDP-a. Puljiću, predsjedniku Gradskog odbora HDZ-a od 1998., članu Središnjeg odbora i Nacionalnog vijeća HDZ-a, ne pada napamet podržati regionalizaciju kakvu zastupa Branimir Glavaš. “Nije uzrok stagnaciji i zaostajanju Splita u ovlastima grada, nego u nesposobnoj garnituri SDP-a i njegovih partnera koji su odradili dva mandata”, ističe Puljić.

“Glavni razlog zaostajanja Splita je nesposobnost vlasti. Ovi naši nisu ništa napravili, iako je na vlasti bila njihova koalicija. Preusmjerili su 2,5 milijuna kuna, sredstva dobivena za Obrtnu tehničku školu, jer ih nisu utrošili, a s dobivenih 700 tisuća kuna za Galeriju Vidović ništa nisu napravili”, napominje Puljić koji voli kazalište, slikarstvo i glazbu. “Zagreb ima šest puta veći dohodak po stanovniku, ne zato što su toliko puta pametniji od nas Splićana, nego je sustav drugačije postavljen”, ne dijeli Puljićevo mišljenje Buličić, koji je početkom 90-ih bio komercijalni direktor Hajduka, a poslije predsjednik PK Jadran i RK Split. “Mi smo, s obzirom na ovlasti, u raskoraku želja i mogućnosti. Nijedan projekt ne može se realizirati bez suglasnosti županije. Čak je i za uređenje stare gradske ribarske luke Matejuška bilo problema s dozvolama”, drži Buličić koji se nada da će njegova koalicija prijeći izborni prag, dobiti između 6 i 8 posto glasova i biti značajan postizborni partner i centru, i lijevici, i desnici. Splitski đir i Urlić prije 10-ak dana su, prema anketama, dobivali 33 posto, a prije sedam dana 25 posto glasova, dok u koaliciji vjeruju da im popularnost raste i očekuju 40 posto glasova. HDZ-u i Puljiću istraživanja daju između 22 i 25 posto glasova, a u stranci se nadaju daljnjem rastu. Najveće iznenađenje izbora mogla bi buti Lista Velog Mista, ali i Nezavisna lista bivšeg gradonačelnika Slobodana Beroša koji obećanjima o besplatnim knjigama za sve osnovce, 300 kuna mjesečne potpore za roditelje koji imaju djecu u vrtiću, o izgradnji četiri doma za umirovljenike, legalizaciji dovršenih obiteljskih kuća, ukidanju poreza na tvrtku za male poduzetnike i obrtnike te smanjenju komunalne nakande za poslovne prostore, sve više privlači birače.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika