03.08.2011. / 16:00

Autor: Nacional.hr

Photobios - Software za kronološko praćenje promjena na licu

Seitz tvrdi da postoji veliki interes za računalno modeliranje lica, no svi projekti koji se ovime bave usredotočeni su na fotografije koje su snimljene u kontroliranim uvjetima, a Photobios je je jedan od prvih koji je usredotočen na kolekcije fotografija koje nisu snimljene u kontroliranim uvjetima, onakve kakve se mogu naći na Facobooku i iPhotou

IlustracijaIlustracijaNovi Googleov software omogućava da se na temelju slike napravi 3-D prikaz lica i promjena na licu koje nastaju starenjem, kao i različiti izrazi lica, prenosi MSN.

Steve Seitz, profesor sa Sveučilišta u Washingtonu i inženjer u Googleovoj podružnici u Seattleu je zajedno sa svojim kolegama dizajnirao software Photobios koji je sličan Microsoftovoj Photosynth tehnologiji kojom se mogu stvarati 3-D scene od većeg broja snimki snimljenih iz različitih kutova. Photobios je već oživio na Googleovoj web stranici za izmjenu slika Picasa pod imenom Face Movie.

Photobios se može koristiti tako da se od kolekcije fotografija jedne osobe može napraviti kronološki slijed tj. prikaz kako se lice osobe mijenjalo tijekom godina. Seitz tvrdi da postoji veliki interes za računalno modeliranje lica, no svi projekti koji se ovime bave usredotočeni su na fotografije koje su snimljene u kontroliranim uvjetima, a Photobios je je jedan od prvih koji je usredotočen na kolekcije fotografija koje nisu snimljene u kontroliranim uvjetima, onakve kakve se mogu naći na Facobooku i iPhotou.

Sljedeći korak Seitza i njegovih kolega je od kolekcija fotografija napraviti pokretni 3-D model lica. Ovakvi modeli bi se mogli iskoristiti za stvaranje animiranih avatara koji bi se mogli koristiti na video konferencijama, u sigurnosne svrhe ili u osobne svrhe na Facebooku i sličnim drutvenim mrežama.

Exploring Photobios from Ira Kemelmacher on Vimeo.

Vezane vijesti

Google između dvije vatre

Google između dvije vatre

Google je prošle godine iz svojih raznovrsnih ponuda na internetu obrisao više od pet milijuna sadržaja, internetskih stranica i adresa. Mjesečno ova… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika