04.08.2011. / 08:07

Autor: Nacional.hr

Grožđe štiti od raka kože, vitamini ne pomažu zdravlju pušača

Istraživanje provedeno na Nacionalnom sveučilištu Sun Yat-Sen je pokazala da uzimanje vitamina ne pomaže pušačima da se zaštite od raka, već pušačima stvara lažan osjećaj sigurnosti zbog kojeg puše još više

IlustracijaIlustracijaIz Španjolske stiže dobra vijest za ljubitelje sunčanja i za one osjetljive na sunčeve zrake, nova studija je pokazala da sastojci pronađeni u grožđu štite tjelesne stanice od ultraljubičastog zračenja, glavnog uzročnika raka kože, prenosi Daily Mail.

Ultraljubičasto zračenje uzrokuje rak kože tako što povećava količinu štetnih molekula u koži koje oštećuju stanice. Znanstvenici sa Sveučilišta u Barceloni i iz Španjolskog nacionalnog istraživačkog vijeća, otkrili su da flavonoidi iz grožđa mogu spriječiti ovaj proces. Znanstvenici smatraju da je ovo otkriće bitno jer bi moglo koristiti za stvaranje novih proizvoda za zaštitu kože od sunca.

U isto vrijeme iz Tajvana stiže loša vijest za strastvene pušače, prenosi My Health News Daily. Istraživanje provedeno na Nacionalnom sveučilištu Sun Yat-Sen je pokazalo da uzimanje vitamina ne pomaže pušačima da se zaštite od raka, već pušačima stvara lažan osjećaj sigurnosti zbog kojeg puše još više. Istraživanje je provedeno na 154 pušača. U prvom pokusu 74 pušača je dobilo placebo, polovici je rečeno da je riječ o placebu, a drugoj da je riječ o vitaminu C, nakon čega su sat vremena pušili. Otkriveno je da su oni pušači koji su mislili da su popili Vitamin C popušili gotovo dvostruko više cigareta od onih koji sa znali da su uzeli placebo. Isti ovakav pokus ponovljen je sa multivitaminom i placebom i rezultati su bili isti.

Autori istraživanja tvrde da pušači griješe i opuste sa prilikom pušenja jer misle da će uzimanjem vitamina smanjiti zdravstvene rizike koji prijete zbog pušenja, a nema nikakvog dokaza da multivitamini štite od raka.

Vezane vijesti

WHO: Ispušni plinovi dizelskih motora izazivaju rak

WHO: Ispušni plinovi dizelskih motora izazivaju rak

Ispušni plinovi dizelskih motora mogu kod ljudi izazvati rak i spadaju u istu potencijalno smrtonosnu kategoriju kao azbest, arsen i iperit, objavila… Više

Komentari

registracija
3/6/11

skaraica, 04.08.11. 09:37

Koje budalaštine.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika